اتاق نیوز/ عضو انجمن حرفه ای صنعت بیمه پیش بینی کرد: به نظر من مالیات بر ارزش افزوده و عوارض در سال 94 از صنعت بیمه برداشته نمی شود.
سال 93 سالی پرفراز و نشیب برای صنعت بیمه بود و مسائلی مانند تحقیق و تفحص از صنعت بیمه، بررسی اصلاح قانون بیمه شخص ثالث در مجلس شورای اسلامی و رخدادهای بیمه توسعه از مهمترین اتفاقات صنعت بیمه در سال گذشته بود.
باتوجه به تحولات صورت گرفته در این صنعت و شرایط آن، بسیاری از کارشناسان صنعت بیمه سال 94 را برای شرکت های بیمه را سالی سخت پیش بینی کرده اند. به همین منظور مجید بنویدی عضو انجمن حرفه ای صنعت بیمه، به مهم ترین چالش های پیش روی صنعت بیمه پرداخته است که در ادامه مشروح این گفتگو را می خوانید:
باتوجه به ارسال لایجه بیمه شخص ثالث از سوی دولت و همچنین طرح اصلاح قانون بیمه شخص ثالث در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، سال 94 چه تغییری در قانون بیمه شخص ثالث محتمل است؟
در رابطه با شخص ثالث، نظراتی که در مجلس و یا دولت پی گیری شد در جهت این است که با کمترین حق بیمه، بهترین پوشش برای مردم تهیه شود. ازسوی دیگر اهالی صنعت بیمه با خسارت سنگین این رشته مواجه هستند. فکر می کنم با توجه به صحبت هایی که در مجلس شد و نقطه نظرات مطرح شده در سندیکای بیمه گران، تلاش می شود که حق بیمه منصفانه ای برای پرداخت خسارت به بیمه گذاران این رشته دریافت شود.
بیمه گذار می خواهد با حق بیمه ای که پرداخت می کند از پرداخت خسارت منصفانه ای برخوردار شود. اگر مجموع حق بیمه های ثالث نتواند پرداخت خسارت را تکافو کند، قطعا شرکت های بیمه با مشکل مواجه می شوند و نمی توانند از پس تعهدات حقیقی خود به صورت منصفانه برآیند.
دوستان صنعت بیمه باید بیشتر به این موضوع بپردازند. توافقاتی در سال 92 صورت گرفت، ولی این توافقات پایدار نبود و برخی در صنعت بیمه با ارائه تخفیف و یا تقسیط بیمه شخص ثالث، منجر شدند که بازار به سمتی برود که ارزان فروشی در ثالث رایج شده است.
به نظر شما عوارض و مالیات بر ارزش افزوده از بیمه شخص ثالث برداشته می شود؟
امیدوارم که این کار انجام شود. خدماتی که در این حوزه ارائه می شود در هیچ جای دنیا، مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیست. به نظر من مالیات بر ارزش افزوده و عوارض در سال 94 از صنعت بیمه برداشته نمی شود.
گزارش های بیمه مرکزی حاکی از آن است که در 5 سال گذشته، شرکت های بیمه به صورت فزاینده در بیمه شخص ثالث زیان داده اند، آیا این زیان ها کماکان وجود دارد؟
قطعا؛ با وجود افزایش قیمت دیه و رقابت در این رشته زیادتر هم شده است. من تصورم می کنم اگر به همین منوال پیش بریم، ضرر شرکت های بیمه در ثالث افزایش میابد؛ تجربه من نشان می دهد که ثالث تا 35 ماه بعد، اثرات خود را بر شرکت بیمه نشان می دهد وخسارت های آن به شرکت بیمه کاملا واقع می شود. به عبارت بهتر، ریسک منقضی نشده این رشته، در شرکت های بیمه بوده و خواهد بود و فشار ذخیره خسارت معوق که به شرکت های بیمه وارد می شکند، این رشته را با حاشیه زیان مواجه می کند.
احتمال ورشکستگی شرکت های بیمه از ناحیه بیمه شخص ثالث وجود دارد؟
بعید می دانم. صنعت بیمه قوی تر از آن است که این رشته به این شکل به آن لطمه بزند. شاید حاشیه سود آنها را کم کند ولی شرکت های بیمه با تدوام فروش و فروش در رشته های دیگر این مشکل را برطرف می کنند. البته اینکه حوصله سهامداران شرکت های بیمه تا چقدر باشد و این شرایط را تحمل کنند، جای سوال دارد.
در چند سال گذشته نگاه سیاستگذاران بخش حاکمیتی مانند مجلس و دولت با نگاه بیمه مرکزی و شرکت های بیمه و متخصصان صنعت بیمه در حوزه شخص ثالث، به یکدیگر نزدیک نشد، علت عدم نزدیکی نظارت چیست؟
به نظر من، سیاستگذاران دولتی فکر می کنند فقط مصرف کننده ذی نفع محصولات بیمه است در صورتیکه آنها باید تصور کنند یکی از ذی نفعانی که باید از حقوقش دفاع شود، شرکت های بیمه هستند. سیاستگذارن دولتی فقط جانب بیمه گذاران و خسارت دیدگان را می گیرند. در صورتیکه باید جوانب دو طرف را در نظر بگیرند و یک بازی برد- برد را در نظر داشته باشند. در این صورت وضع شرکت های بیمه هم خوب می شود. قطعا اگر شرکت های بیمه وضعیت خوبی و شرایط بهتری داشته باشند، رضایت طرف مقابل را هم جلب می کنند. ثابت شده است هرگاه اوضاع و شرایط شرکت های بیمه خوب باشد و بهتر ریسک را بسنجند، می توانند پرداخت خسارت بهتری داشته باشند و در جلب رضایت مردم موفق تر خواهند بود.
اگر دولت و مجلس کمی به حرف متخصصین صنعت بیمه گوش دهند و موازنه ایجاد کنند، منجر به بهبود فضای کسب و کار در بیمه می شود و در نهایت کلیه ذی نفعان شرکت های بیمه شامل سهامداران و بیمه گذاران سود می برند.
در صنعت بیمه چه ضعفی وجود داشته که نتوانستند نظر خودشان را به مجلس و دولت، به نحو مناسبی منتقل کنند؟
ما مشکلی در بحث کارشناسی صنعت بیمه نداریم. شرکت های بیمه مظلوم واقع شده اند و تبلیغاتی روی خدماتی که به مردم بدون استفاده از منابع دولتی ارائه داده اند، نداشته اند.
اگر صنعت بیمه تبلیغات مناسبی را درباره خدمات خود انجام دهند، مجلس و دولت به نظر صنعت بیمه، اهمیت می دهند؟
در هرصورت همه تابع افکار عمومی هستند. صنعت بیمه انقدر مشغول اوضاع داخلی خود هست که شاید در این ناحیه کمتر کار شده است و فقط فکر می شود که شرکت های بیمه ثروتمند هستند، در حالیکه اینطور نیست.
یعنی مشغولیت های داخلی در صنعت بیمه مانع از انتقال نظراتش می شود؟
بله، اگر شما تصور کنید با این روحیه تعاونی که شرکت های بیمه در سطح جامعه ایجاد کرده اند و با جمع آوری پولی که از جامعه دارند و خسارت هایی که پرداخت می کنند، سرمایه گذاری هایی که جذب می کنند با حاشیه سود پایین، به واقع کار مقدس و مهمی انجام می دهند.
حاشیه سود در صنعت بیمه چقدر است؟
بر اساس گزارش های مالی که دارد منتشر می شود، حاشیه سود عملیاتی ناچیز است و یا بعضا حاشیه سود عملیاتی ندارند و بیشتر سودشان از محل سرمایه گذاری ها تامین می شود و در هر صورت با نرم بازار سرمایه و شرکت های دیگر متناسب نیست و سهام شرکت های بیمه فعلا آنچنان سهام فعالی در بورس نیست.
آن چیزی که در بازار و اصول بیمه عرف است، این است که عملیات بیمه گری نباید سود سرشاری بدهد و نباید هم زیان بدهد. اگر سود سرشاری بدهد، باید حتما حق بیمه ها تعدیل شوند و اگر زیان بدهد باید حق بیمه ها افزایش یابد.
الان شرکت های بیمه از محل عملیات بیمه گری سود نمی برند؟
بعضی حتی زیان می کنند، آنچه که سود برای شرکت های بیمه ایجاد می کند، منابع سهامداران و حق بیمه رسوب شده ای است که سرمایه گذاری شده است.
فکر می کنید حاشیه سود سال 94 از سال 93 بالاتر است؟
من فکر می کنم شرایط شرکت های بیمه در سال 94 نسبت به سال 93 سخت تر خواهد بود.
علت این پیش بینی چیست؟
اول شرایط اقتصادی کشور؛ با توجه به وضعیت نامشخص بازار سرمایه و اینکه بخشی از درآمد شرکت های بیمه از بازار سرمایه تامین می شود و همچنین بعد از اتفاقاتی که افتاد، شرکت های بیمه محتاطانه تر کار می کنند.
آیا اعتماد مردم به صنعت بیمه در سال 93 افزایش یافت؟
مردم متوجه شدند که صنعت بیمه بسیار شفاف عمل می کند و حتی عضوی از صنعت بیمه که احتمالا خطایی داشته، سریع آن را رسانه ای کردند و اطلاع رسانی کردند. صنعت بیمه ابایی ندارد که بگوید شرکت بیمه ای نمی تواند پرداخت کند؛ در حالیکه برخی صنایع مشابه، چنین وضعیتی ندارند و به این شفافیت کار نمی شود. در صنعت بیمه، بسیار شرافتندانه و صادق کار کرده اند و آنجایی که مشکل داشتند، ابراز کردند و بیمه مرکزی به وظیفه خود کامل عمل کرد.
در برنامه پنجم توسعه داشتیم که باید انحصار در صنعت بیمه کم شود و رقابت ایجاد شود، آیا این برنامه به درستی اجرا شد؟
یک مقدار افزایش سهم بحث خصوصی توانست کمک کند. کاهش اتکایی اجباری نشان داد که تمایل وجود دارد که نسبتا نقش بخش خصوصی بیشتر شود ولی قطعا با آن هدفگذاری برنامه، هم سرعت نبوده و کمتر بوده است.
برای افزایش سرعت چه باید کرد؟
به نظر من شرایط صنعت بیمه باید یک مقداری از لحاظ سودآوری به شکلی شود که یرمایه گذاران بتوانند بهتر جمع شوند، شرکت ها تقویت شوند و افزایش سرمایه بدهند و در مورد شفاف سازی، آن سخت گیری که به شرکت های بیمه خصوصی می شود حتما به شرکت بیمه دولتی هم بشود و فقط سخت گیری در مورد شرکت های بیمه خصوصی نباشد. الان در مقررات در مورد شرکت های بیمه خصوصی و دولتی اختلاف زیادی داریم و همه سخت گیری در مورد شرکت های بیمه خصوصی انجام می شود.
صنعت بیمه را در سال 93 چطور ارزیابی می کنید؟
سال 93 را سال پرفراز و نشیبی برای صنعت بیمه می دانم. البته سالی بسیار آموزنده برای دست اندرکاران صنعت بیمه بود. یاد گرفتیم که شرکت های بیمه بر اساس اصولی استوار هستند که بسیار اصول مقدس و قابل رعایتی هستند و کلیه حقوق ذی نفعان شامل سهامداران، بیمه گذاران و کارمندان را به یک اندازه حفظ کنیم و حقوق ذی نفعان را پایمال نکنیم.
در سال 93 چه کاری باید در صنعت بیمه انجام می شد که انجام نشد؟
در بحث فعالیت در حوزه اتکایی باید یک مقدار فرصت بیشتری از سوی بیمه مرکزی به شرکت های بیمه داده می شد. یک مقدار روی مجوزهای اتکایی سختگیری می شود و در شرایط کنونی، این زیاد مناسب وضعیت ما نیست.
در سال 93 چه کار مثبتی در صنعت بیمه انجام شد؟
ارائه گزارش توانگری مالی شرکت های بیمه بود که به صورت شفاف به همه اعلام شد.
منبع: خبرآنلاین
کد خبر:
99899
تاریخ انتشار: 18 فروردین 1394 - 12:30
اتاق نیوز/ عضو انجمن حرفه ای صنعت بیمه پیش بینی کرد: به نظر من مالیات بر ارزش افزوده و عوارض در سال 94 از صنعت بیمه برداشته نمی شود....
کلید واژه ها :