اتاق نیوز- نيمه دوم ماه جاري هشتمين دوره انتخابات اتاق بازرگاني ايران برگزار ميشود ضمن اينكه بررسي ثبت نامها حاكي است تقريبا تمام حاضران در دوره هفتم اتاق بازرگانی متقاضی ورود به هیات نمایندگان اتاق بازرگانی هشتم هستند.در اين بين ارائه هشت ليست انتخاباتي نيز در خور توجه است و به اعتقاد برخي شايد تعدد ليستها باعث سردرگمي انتخابكنندگان شود. از سوي ديگر حضور پررنگ برخي دولتيها نيز شائبه تغيير رويكرد اتاق از بخش خصوصي به سمت دولتي را در ذهن ميپروراند كه البته به زعم رئيس اتاق بازرگاني تهران هر كس كه كارت بازرگاني داشته باشد ميتواند در انتخابات شركت كند .در حالي كه 16 روز تا زمان انتخابات اتاق باقي مانده يحيي آل اسحاق انتخابات اين دوره را پر شور و بانشاطتر از قبل ميداند.وي در گفت وگو با آرمان به نقش كليدي تشكلها اشاره كرد و از پيشنهاد ائتلاف افراد ذيصلاحتر در جهت اقتدار اتاق سخن گفت.
انتخابات اين دوره اتاق بازرگاني را چگونه مي بينيد؟
خوشبختانه انتخابات اين دوره اتاق از نشاط و ويژگي خاصي برخوردار است و ما اين اتفاق را خيلي خوش يمن ميدانيم و از جايگاه نشاطي كه براي اتاقهاي بازرگاني پيش آمده استقبال ميكنيم.در ارتباط با كانديداهاي نمايندگان كه قدم اول كار انتخابات است تقريبا در برخي از رشتهها 70 و در برخي رشتهها 80 درصد رشد داريم. حدود 251 نفر براي انتخابات اتاق آماده شدهاند و در اين زمينه تعداد و كيفيت افرادي كه كانديدا شدهاند بسيار قابل توجه است. در اين دوره تعداد زيادي از كساني را شاهد هستيم كه معمولا سمت اتاق براي قبول مسئوليت يا حضور در صحنههاي اقتصادي نميآمدند ،چهرههاي ارزشمندي كه چهرههاي ملي هستند و بعضا در سطوح منطقهاي و جهاني صاحب رتبه هستند و كارهاي بزرگ اقتصادي انجام داده و ميدهند و تقريبا مديران درجه اول هستند و ظرفيتهاي بزرگ حرفهاي و بينشي دارند. در نهايت حضور قشرهاي مختلف اعم از صنعتگران ،پيمانكاران، بازرگانان و بخش كشاورزي باعث شادي و نشاط در اتاق گرديده است.
آيا كانديداها با نگاه ملي در انتخابات شركت مي كنند؟
بله ،نگاهي كه به اتاق است اين است كه اتاق در سرنوشت اقتصاد كشور نقش دارد و كساني كه ميآيند ملي نگاه ميكنند و اين جزو ضرورتهاي كار است.به جاي اينكه به منافع شخصي و بنگاههايشان فكر كنند كه البته ضرورت هم دارد ولي نگاه اوليه آنان نگاه ملي است و به عنوان كساني كه در معماري اقتصاد كشور ميخواهند نقش داشته باشند وارد ميشوند. اتاق بازرگاني براساس قانون مشاور سه قوه است و امروز قواي مقننه و قضاييه و مجريه به اتاق يك نگاه مرجع دارند كه ديدگاه و توان آن ميتواند به عنوان مشاور در انجام اهداف اين سه قوه نقش داشته باشد و اين يك فرصت بسيار خوب براي كساني است كه در اتاق مديريت ميكنندو كساني كه در آتيه مديريت خواهند كرد.
تا به امروز عملكرد اتاق را چگونه مي بينيد؟
حقيقت اين است كه آنچه تاكنون انجام شده كمال مطلوب نيست ،اتاق بايد باتوجه به اقتضائات كشور كه در حال گذراندن دوران گذر است يعني از اقتصاد دولتي به سمت اقتصاد خصوصي مي رود در اجرائيات اقتصاد اين دوران گذر اتاقها ميتوانند نقش بسيار موثري را ايفا كنند. ما تا اتاق مطلوب كه هم بتواند مشاور قوا باشد و هم بتواند در معماري نظام اقتصادي نقش داشته باشد و از فعالين اقتصادي دفاع كند فاصله دارد و اين اتاق بايد به آن كمال مطلوب برسد.
اينجا دو سوال پيش ميآيد ،اول اينكه اتاق مطلوب چيست و دوم عضو مطلوب كيست؟در ابتدا در مورد اتاق مطلوب بفرمائيد.
اتاق مطلوب همانطور كه گفته شد بايد اتاقي باشد كه در معماري نظام با توجه به اقتضائات و مسائل بينالمللي كه دارد بتواند با تمام فرصتها و چالشها نقش تاثيرگذاري را داشته باشد و بتواند نقش خود را چندين قدم پيش ببرد.به عبارتي بايد تاثير و نقش اتاق به مراتب بيشتر از الان باشد. اتاقهاي بازرگاني در شرايط غير عادي مي توانند نقشهاي حلال در برابر مشكلات داشته باشند يعني از راه ارتباط غير رسمي و مذاكره خودشان خيلي از مسائل را كه روابط رسمي قادر به حل آن نيست حل كنند.اتاق بايد نقش خود را در منطقه و جهان بهتر از حالا ايفا كند كه نياز هم هست.
اتاقهاي بازرگاني در رابطه با شكلگيري بينش و جهت گيريهاي اقتصادي واقعا بايد به روز باشند و براي هر حادثهاي كه در اقتصاد كشور رخ ميدهد حرف و پيشنهاد براي گفتن داشته باشد و فقط انتقاد كننده نباشد بلكه انتقاد همراه با پيشنهاد مبتني بر يك عقبه علمي داشته باشد. در مشورت و سياست گذاري محتواي پيشنهادات اتاق بايد داراي بار علمي و تجربه باشد كه برآن كارگر باشد .لذا بايد اتاق در اين زمينه از كارشناسان و مشاورين و صاحب نظران استفاده كند تا محلي براي چالش هاي فكري و بحث نظري كه در اقتصاد كشور وجود دارد باشد. اتاق بايد در حوزههاي نظري بتواند صاحب نظران موثر در كشور از جمله اساتيد و خبرگان و صاحب نظران اقتصادي را جمع كند و ديدگاههاي آنان را در حوزه نظر به يك پيشنهاد متناسب با جغرافيا ي ايران و نقشههاي بومي ايران اسلامي تهيه كند و پيشنهاد بدهد.در نهايت در حوزههاي نظري اتاق بايد ظرف و بستري فراهم كند كه جامع ديدگاههاي كشور باشد.اتاق مطلوب بايد مشكلات جاري بخش اقتصاد را در تمام بخشها اعم از توليد ،صنعت ،كشاورزي و غيره شناسايي كند و بتواند راهكار دهد و به اين ترتيب مشكلات فعالين و اعضای اقتصادي را هم بتواند حل و فصل كند.درمجموع بايد اتاق مرجع مجموع فعالين اقتصادي باشد و محلي باشد براي كليه كارهاي اجرايي اين بخش اعم ازپشتيبانيها و سفرها و غيره.
عضو مطلوب كيست؟
اولا اتاق عضو محور است و سرمايه اتاق اعضاي آن هستند ،با توجه به اينكه اتاق عضو محور است اعضای آن بايد اعضای كيفي خوبي باشند. اول بايد توان و بينش و دانش اقتصاد مربوطه را به صورت جامع داشته باشند و بتوانند مسائل اقتصادي را چه در حوزه داخلي، منطقهاي و بينالمللي در يكي از رشتههاي مرتبط با آن مسلط و صاحب نظر باشندو بتوانند هدايتگر درستي باشند.نكته دوم اين است كه نگاه جامع داشته باشند و انتظاري به يك موضوع نگاه نكنند چون مسئله اقتصاد يك برآيند مجموعه عوامل تاثيرگذار بر اقتصاد است كه خروجي آن وضعيت مطلوب يا نامطلوب اقتصادي ميشود.لذا بايد كسي كه ميخواهد هدايت كند نگاه جامع اقتصادي داشته باشد و ملي نگاه كند نه شخصي و حزبي .ضمن اينكه بايد توانايي انجام كار تيمي داشته باشد و روحيه تعامل با همكاران را داشته باشد. همچنين قدرت تعامل با مخالفين را نيز داشته باشد و بتواند با مخالفين هم بحث و تبادل نظر كند و نکته آخر اينكه بايد اخلاق مدار باشد . ضمن اينكه يكي از مشكلاتي كه در حال حاضر در اقتصاد با آن روبهرو هستيم بداخلاقيهايي است كه در حوزههاي مختلف داريم.واقعا بايد اعضای اتاق الگويي براي اخلاق مداري در حوزه اقتصاد باشند. رفتار و ادبيات آنان بايد مبتني بر يك سري اصول اخلاقي باشد كه نياز اقتصاد ايران است.
با توجه به ارائه بيش از 5 ليست انتخاباتي در اين دوره آيا انتخاب كنندگان دچار يك سردرگمي براي انتخاب فرد مطلوب نمي شوند؟
چرا بشوند،اتفاقا در چنين رقابتي فرصتهاي بيشتري وجود دارد و اگر واقعا فضاي برگزاري انتخابات يك فضاي شفاف و روشن باشد و هر كس بتواند راحت حرفهايش را بزند انتخابات بسيار خوبي در پيش خواهد بود.خوشبختانه انتخاب كنندگان نيز كساني هستند كه از ضريب هوشي متوسط به بالا برخوردار هستند و تشخيص ميدهند فرصتي براي ديدگاهها هست و طبق تشخيص خودشان بر اساس آن شاخصها ميتوانند فرد مورد نظر را انتخاب كنند.
تشكلها در انتخابات اتاق چه نقشي دارند؟
تشكلها نقش كليدي دارند و ميتوانند با هدايت و توجيه اعضایشان و بررسي سوابق و ديدگاههاي افراد به انتخابات كمك كنند.خوشبختانه وضعيت اتاق بهگونهاي است كه چيز مبهمي براي تشخيص افراد وجود ندارد و در اين مدت زمينههاي بروز و شناخت افراد جز آن افرادي كه كمتر ظهور و بروز داشته اند شناخت خيلي كار سختي نيست ضمن اينكه تشكلها و اتحاديهها هم ميتوانند در انتخابات كمك حال اعضا باشند.
بهتر نيست انتخابات امسال دو قطبي شود؟
نه چرا دو قطبي ، بگذاريم هر كس هر نظري دارد بدهد.
فكر نميكنيد با دوقطبي شدن بازار رقابتي بهتري در انتخابات ايجاد شود؟
دو قطبي شدن امريهاي نيست ،يكي از خصوصيات اقتصاد اين است كه امريهاي نيست كه ما بگوييم دو قطب و لاغير. الان هم همينطور شده ودر حال حاضر 8 گروه در حال زدن حرف هاي خود هستند.
بهتر نيست ائتلافي توسط آنان كه ذيصلاحتر هستند تشكيل شود؟
چرا، اين بهتر است. اگر افرادي كه داراي آن شاخصهايي كه گفته شد ائتلاف تشكيل دهند انتخابات شيرينتر خواهد بود.يعني اگر مجموعه آنان با يك قدرت بيشتري بيايند ائتلاف كنند حداقل روي 30 نفر از اين 40 نفر ائتلاف كنند و 10 نفر را برا ي گروههاي مختلف آزاد بگذارند.منتهي اين احتياج به كار فكري دارد و بنشينند و همه موافقت كنند كه 30 نفر كساني باشند كه هسته فني اتاق را حفظ كنند. البته اين يك پيشنهاد است و مي تواند اقتدار اتاق را بالا ببرد.
ماه گذشته اخباري مبني بر تمايل افراد دولتي و دولتيها به ثبت نام در اتاق منتشر شد ،فكر نميكنيد با وجود دولتي ها در اتاق اين بخش از حالت خصوصي خارج شود؟
كساني ميتوانند در اتاق بيايند كه كارت بازرگاني وعضويت داشته باشند. البته آن 20 نفري كه دولت تعيين ميكند يك مسير ديگري دارد ولي اينهايي كه الان راي ميدهند و راي مي گيرند كساني هستند كه عضو فعال اتاق هستند و كارت عضويت و بازرگاني دارند .حالا اين كه جنس آن دولتي و يا خصوصي و نيمه خصوصي است اين بستگي به كارت دارد و از نظر اتاق بازرگاني هم هر كس كه عضو است فعال اقتصادي است و لذا از اين زاويه خيلي فرق نمي كند.
منبع:آرمان