امروز سالگشت طرح موضوع اقتصاد مقاومتی است که رهبر معظم انقلاب طی ابلاغیهای آن را اعلام کردند و در آن به مطالب مهمی تاکید شده که میتوان به رئوس آن همچون رشد بهرهوری، اقتصاد دانشبنیان، حمایت هدفمند از صادرات، مقابله با ضربهپذیری درآمدهای نفتی، صرفهجویی، شفافسازی اقتصاد و گفتمانسازی اشاره کرد.
ایسنا- رهبر معظم انقلاب 29 بهمن ماه سال 1392 سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را در 24 بند به سران قوای سه گانه اعلام کردند. ایشان همچنین طی سخنانی، قبل و بعد از ابلاغیه به تشریح این سیاستها پرداختند که فرازهایی از این سخنان را به منظور تفاهم بر معانی کلمات موجود در سند، گفتمانسازی و فرهنگسازی آن که از الزامات عملیاتی شدن ابلاغیه است، برگزیدهایم.
20 اسفندماه 1392 در حضور جمعی از مسئولان دستگاههای مختلف و فعالان اقتصادی:
«من 10 ویژگی را یادداشت کردهام که به شما عرض میکنم که اینها ویژگیهای این سیاستهای اقتصاد مقاومتی است ...؛ یکی مسئلهی ایجاد تحرک و پویایی در اقتصاد کشور و بهبود شاخصهای کلان است؛ از قبیل رشد اقتصادی، از قبیل تولید ملی، از قبیل اشتغال، کاهش تورم، افزایش بهرهوری، رفاه عمومی ... دوم، توانایی مقاومت در برابر عوامل تهدیدزا است ... سوم، تکیه بر ظرفیتهای داخلی است ... چهارم، رویکرد جهادی است ... پنجم، مردم محوری است ... ششم امنیت اقلام راهبردی و اساسی است ... هفتم، کاهش وابستگی به نفت است ... هشتم، مسئلهی اصلاح الگوی مصرف است ... نهم، فسادستیزی است ... نکتهی دهم از مؤلفههای سیاستهای مقاومتی، مسئلهی دانشمحوری است.»
7 اردیبهشت 1392 بیانات در دیدار کارگران و فعالان بخش تولید کشور:
«سیاستهای اقتصاد باید سیاستهای اقتصاد مقاومتی باشد - یک اقتصاد مقاوم - باید اقتصادی باشد که در ساخت درونیِ خود مقاوم باشد، بتواند ایستادگی کند؛ با تغییرات گوناگون در این گوشهی دنیا، آن گوشهی دنیا متلاطم نشود»
20 اسفندماه 1392 در حضور جمعی از مسئولان دستگاههای مختلف و فعالان اقتصادی:
«این یک تدبیر بلندمدت برای اقتصاد کشور است؛ میتواند اهداف نظام جمهوری اسلامی را در زمینهی مسائل اقتصادی برآورده کند؛ میتواند مشکلات را برطرف کند؛ درعینحال پویا هم هست؛ یعنی ما این سیاستها را به صورت یک چارچوب بسته و متحجر ندیدهایم، قابل تکمیل است، قابل انطباق با شرایط گوناگونی است که ممکن است در هر برههای از زمان پیش بیاید؛ و عملاً اقتصاد کشور را به حالت "انعطافپذیری" میرساند»
«به نظر من احتیاج ما به اقتصاد مقاومتی بیش از کشورهای دیگر است؛ ما بیشتر احتیاج داریم که اقتصاد خودمان را مقاومسازی کنیم. اولاً به همان دلیل مشترک بین ما و دیگر کشورها؛ ما با اقتصاد جهانی مرتبطیم، بنای بر همین ارتباط هم داریم، ما قصد جداشدن و مُنعزِل شدن از اقتصاد جهانی را بههیچوجه نداریم و در شرایط کنونی دنیا نمیتوان هم داشت؛ بنابراین متأثر میشویم از آنچه در دنیا در اقتصادهای جهانی اتفاق میافتد. ثانیاً خصوصیتی است که ما داریم؛ ما بهخاطر استقلالمان، بهخاطر عزتمداریمان، بهخاطر اصرارمان بر تحت تأثیر سیاستهای قدرتها قرار نگرفتن»
2 شهریورماه 1391 بیانات در دیدار رئیسجمهوری و اعضای هیئت دولت:
اینکه ما «اقتصاد مقاومتی» را مطرح کردیم، خب، خود اقتصاد مقاومتی شرائطی دارد، ارکانی دارد؛ یکی از بخشهایش همین تکیهی به مردم است؛ همین سیاستهای اصل 44 با تأکید و اهتمام و دقت و وسواسِ هرچه بیشتر باید دنبال شود؛ این جزو کارهای اساسی شماست.
17 مهرماه 1392:
«بعضی از کشورها ممکن است تولیدات زیرزمینیِ خودشان را، نفت خودشان را، بشکههای نفت را، منتقل کنند به صاحبان ثروت و علم در دنیا، محصولات آنها را بخرند، یک ظاهرِ پیشرفتی هم ممکن است بهوجود بیاید امّا این پیشرفت نیست؛ پیشرفت آنوقتی است که "درونزا" باشد، آنوقتی است که متّکی به استعداد درونی یک ملّت باشد. وزن و اعتبار کشورها و دولتها و ملّتها هم وابستهی به همین درونزایی است. اگر چنانچه از درون، یک حرکتی، جهشی، رشدی بهوجود آمد، به یک کشور، به یک ملّت، وزن میدهد، اعتبار میدهد، ارزش میدهد، ابّهت میدهد.»
20 اسفندماه 1392 در حضور جمعی از مسئولان دستگاههای مختلف و فعالان اقتصادی:
«مجموعهی سیاستهای اقتصاد مقاومتی در واقع یک الگوی بومی و علمی است که برآمدهی از فرهنگ انقلابی و اسلامی ما است؛ متناسب با وضعیت امروز و فردای ما است.»
«گرایش به اقتصاد مقاومتی مخصوص ما هم نیست؛ امروز در بسیاری از کشورها - بخصوص در این سالهای اخیر - با تکانههای شدید اقتصادی که در دنیا بهوجود آمد، کشورهای متعددی به دنبال مقاومسازی اقتصاد خودشان برآمدند؛ البته هر کشوری شرایط خاص خودش را دارد».
6 اسفندماه 1392 در جلسه سران قوا:
«گفتمانسازی در خصوص اقتصاد مقاومتی و تبدیل آن به یک گفتمان عمومی، بسیاری از مشکلات را بر طرف و کارها را تسهیل خواهد کرد.»
«در بخش اقتصاد نیز قطعا هدایت سرمایههای کوچک مردم در مسیر اقتصاد عمومی بسیار راهگشا و موثر خواهد بود.»
«موضوع واردات و تأمین امنیت غذایی و ذخایر راهبردی یکی دیگر از محورهای مهم سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است. به غیر از این موارد، باید در اقلام دیگر جلوی واردات بی رویه گرفته شود.»
20 اسفندماه 1392 در حضور جمعی از مسئولان دستگاههای مختلف و فعالان اقتصادی:
«در این سیاستها تنها مسئلهی نقشهی راه نیست، بلکه در اینجا شاخصهای درستْ پیمودن راه هم مطرح شده؛ درست مثل علائم راهنمایی و رانندگی.»
«خب، سؤال این است که آیا مطرح کردن اقتصاد مقاومتی در شرایط کنونی، به معنای این است که ما یک حرکت مقطعی میخواهیم انجام بدهیم؟ چون حالا کشور دچار تحریم و دچار فشار و دچار جنگ اقتصادی است، همچنان که مثلاً هیئتهای فکر و عمل برای مقابله با جنگ اقتصادی تشکیل میشود، این سیاستها را برای این ابلاغ کردهایم؟ جواب این است که نه، به هیچ وجه اینجوری نیست؛ این سیاستها سیاستهای بلندمدت است؛ برای امروز هم مفید است، برای دورانی که هیچ تحریمی هم ما نداشته باشیم مفید است»
20 اسفندماه 1392 در حضور جمعی از مسئولان دستگاههای مختلف و فعالان اقتصادی:
«بایستی مرکز رصد قوی و بینایی وجود داشته باشد که به طور دقیق پیشرفت این کار را پایش کند؛ اطلاعات را گردآوری کنند، پردازش کنند، استنتاج کنند، احیاناً آن حرکتی را که باید در هر مقطعی و هر مرحلهای انجام بگیرد مشخص کنند، برای هر بخشی شاخص سنجش معین کنند، و در نهایت اطلاعرسانی به مردم انجام بگیرد؛ یعنی مردم دوست دارند بدانند.»
کد خبر:
92464
تاریخ انتشار: 29 بهمن 1393 - 09:37
امروز سالگشت طرح موضوع اقتصاد مقاومتی است که رهبر معظم انقلاب طی ابلاغیهای آن را اعلام کردند و در آن به مطالب مهمی تاکید شده که میتوان به رئوس آن همچون رشد بهره
کلید واژه ها :