اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بهعنوان مهمترین تشکل بخشخصوصی، میتواند نقش موثری در اقتصاد ایران پس از تحریمها ایفا کند.
اتاق نیوز- اگر تاکنون به ضرورتهای مختلف و با عناوینی همچون مردمیشدن سازندگی، خصوصیسازی و تعدیل اقتصادی، سیاستهای کلی و تبیین اصل٤٤ قانوناساسی، از نقش بخشخصوصی سخن به میان آمده، ولی هنوز بخشخصوصی نسبت به بخشهای دولتی و عمومی نحیف مانده است، به نظر میرسد دوران جدیدی در راه است. دورانی که به دلایل متعدد از جمله سقوط بهای نفتخام و تنزل ظرفیت فعال برای تولید آن از یکسو و تجربه تحریمهای ناعادلانه مخرب از سوی دیگر، دولت را ناچار به تمکین دربرابر خلاقیت و توانمندی بخشخصوصی کرده است. در چنین فضایی، اتاق بازرگانی نقش موثرتری در ارایه مشاوره به قوای سهگانه ایفا خواهد کرد و مشورتهای دلسوزانه و مدبرانه خود را به گوشهای شنواتری ارایه خواهد کرد و این شنوایی، البته نیازمند زبانی فصیحتر و جامعنگر است.
افزایش کارآمدی اتاق در گروی مولفههای متعددی است اما بهعنوان مهمترین آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
١. اتاق به آخرین تکنولوژیهای روز مجهز شود تا مراجعه حضوری به آن، بهحداقلممکن برسد. وقت اگرچه برای همه شهروندان حکم طلا را دارد، اما نقش مدیریت زمان برای فعالان اقتصادی، بهمراتب بیش از دیگران است. سزاوار نیست که این سرمایه مهم، بابت کارهایی که اهمیت کمی دارند، در راهروهای اتاقها صرف شود، البته اتاق مطلوب، خانه تمامی صاحبان کسبوکار است و آنها، برای همفکری و پیگیری مطالبات مشترک، حتما فرصت جدی برای حضور در برنامههای اتاق تخصیص میدهند ولی حضور آنها باید به مشارکت فکری منحصر شود و نه فعالیتهای اداری که میتواند بهسهولت، الکترونیکی شود. همچنین ضرورت دارد خدماتدهی به اعضا، با تکریم و احترام همراه باشد و مراجعهکنندگان احساس کنند به خانه خود مراجعه میکنند، نه یک نهاد بوروکراتیک. در این زمینه لازم است که دسترسی به دبیرکل و هیاترییسه تسهیل شود و کسانی چنین مسوولیتهایی را بپذیرند که زمان کافی برای انجام تعهدات به اعضا را دارند.
٢. عملکرد اتاق در زمینه جانشینپروری، قابلدفاع نیست. مناسب نیست که مدیران میانی اتاق فقط از دولت جذب شوند و بهتر است خود اتاق، به مرکز پرورش مدیران مناسب از بین کارکنان خلاق، بااستعداد و تحصیلکرده تبدیل شود. با این روش، مشورتهایی که اتاق ارایه خواهد کرد، از موضع بخشخصوصی خواهد بود نه استمرار دیدگاههای دولتمردان ارشد. همچنین اکثر مدیران دولتی به سبکهای کاری خاصی عادت کردهاند، که سرایت و رواج این شیوهها به اتاق، کارآمدی آن را کاهش میدهد.
همه سلسلهمراتب اتاق از پایینبهبالا خواهد بود که درست برعکس نظام اداری دولتی است. متاسفانه در برخی از بخشهای اتاق، از روشهای دولتی الگوبرداری شده که نیازمند اصلاح است. از جمله مهمترین موارد، ضرورت افزایش نقش و مشارکت اتاقها و شوراهای مشترک در فعالیتهای بینالمللی اتاق است.
٣. این روزها در هر محفل و مجلس مدیریتی، از سرمایه انسانی بهعنوان عاملی همتراز یا حتی برتر از سرمایه مالی یاد میشود، اما آیا به کارکنان اتاق که ارتقای کارآمدی و بهرهوری اتاق در گروی عملکرد آنهاست، توجه لازم شده و اصل شایستهسالاری موردتوجه قرار گرفته است؟ بیشک به کارکنان اتاق کمتوجهی شده است. اتاق باید طوری مدیریت شود که کارکنان و کارشناسان آن، امنیت شغلی داشته باشند. این فرهنگ را باید به تشکلها و اتاقهای مشترک نیز گسترش داد، چون از نظر کادرسازی، ضعیف هستند. ارایه آموزشهای ضمنخدمت به کارکنان، یک اصل مهم است.
منبع: شرق
کد خبر:
91751
تاریخ انتشار: 20 بهمن 1393 - 11:33
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بهعنوان مهمترین تشکل بخشخصوصی، میتواند نقش موثری در اقتصاد ایران پس از تحریمها ایفا کند....
ابراهیم جمیلی - رییس خانه اقتصاد ایران