کد خبر:
90968
تاریخ انتشار: 9 بهمن 1393 - 09:04
اتاق نیوز- مسعود دانشمند، عضو اتاق بازرگانی با تأکید بر این که اداره کشور با کاهش درآمد نفت ممکن است، گفت: دولت در بودجه ارائه شده به مجلس قیمت نفت را 72 دلار تعیین کرده که بر اساس آن چیزی حدود 873هزار میلیارد تومان مجموع درآمدهای نفتی میشود.
وی افزود: از مجموع این درآمدها 591 هزار میلیارد تومان مربوط به شرکتهای دولتی و بخشهای زیر مجموعه و وابسته دولت و 20 هزار تومان بودجه جاری و عمرانی است بنابراین شرکتهای دولتی بیشترین سهم از درآمدهای نفتی را میبرند. دانشمند خاطرنشان کرد: برای خارج کردن درآمدهای نفتی از بودجه یک راهکار اصلی و مهم واگذاری شرکتهای دولتی بر اساس اصل 44 است، شرکتهای حاکمیتی در حاکمیت دولت باقی بمانند و سایر شرکتهای دولتی که اکنون اکثر آنها زیان ده هستند واگذار شوند.
به گفته دانشمند با واگذاری شرکتهای دولتی علاوه بر ایجاد درآمد برای دولت همچنین این شرکتها مشمول پرداخت مالیات میشوند و درآمدی سالانه از این بابت نصیب دولت خواهد شد.
وی افزود: از طرف دیگر با واگذاری شرکتهای دولتی هم هزینههای دولت کم میشود و هم دولت با کسب درآمد میتواند هزینههای جاری خود را تأمین کند.
این عضو اتاق بازرگانی تأکید کرد: برای اجرای برنامه جدا کردن بودجه از پول نفت دولت چارهای به غیر از کوچک شدن و کاهش هزینههای جاری خود ندارد.
وی تصریح کرد: درآمدهای نفتی را باید در جایی مانند تأسیس بانک نفت پسانداز کرد و هم دولت و هم بخش خصوصی برای اجرای برنامههای عمرانی از این بانک وام بگیرند و ملزم به بازپرداخت وام شوند.
به گفته دانشمند به این ترتیب درآمد حاصل از فروش نفت فقط صرف کارهای عمرانی میشود و چون بهصورت تسهیلات استفاده میشود درآمد نفتی به بانک نفت بازمیگردد و این درآمد از بین نمیرود. وی گفت: دولت باید هزینههای جاری را فقط از درآمدهای مالیاتی تأمین کند که فروش شرکتهای دولتی نقش مهمی در افزایش درآمدهای مالیاتی خواهد داشت. دانشمند گفت: اجرای درست اصل 44، کوچک شدن دولت و جدا شدن پول نفت از بودجه عوامل مهمی هستند که اداره کشور در شرایط کاهش قیمت نفت را امکان پذیر میکند.
ارزان شدن قیمت نفت از تابستان گذشته تاکنون که بهای آن را به نصف کاهش داده، اقتصاد کشورهای نفتی را به چالش کشیده است. اما شدت و ضعف این چالش برای هریک از اقتصادهای نفتی منطقه متفاوت است. هرچند اقتصاد ایران بیش از صد سال است که از نفت ارتزاق میکند، ولی ظرفیتهای موجود در این کشور حاکی از این است که ایران با کمترین آسیب نسبت به سایر کشورها از این بحران نفتی عبور خواهد کرد.
در این زمینه حسن روحانی رئیس جمهوری به صراحت اعلام کرد که ایران کمترین آسیب را از کاهش شدید قیمت نفت میبیند و در مقابل این کشورهای عربی مانند عربستان و کویت هستند که زیان بزرگی را متحمل خواهند شد. علاوه بر رئیس جمهوری، اعضای تیم اقتصادی دولت نیز برتوانایی ایران بر اداره کشور با نفت ارزان تأکید کردند. حتی بیژن زنگنه وزیر نفت اعلام کرد که درصورتی که بهای نفت به 25 دلار هم برسد هیچ مشکلی برای اقتصاد ایران به وجود نمیآید. همچنین محمدباقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور نیز بیان کرد که با 40 میلیارد دلار نیز کشور را اداره میکنیم. چندی پس از اظهارنظر مقامهای ایرانی، صندوق بینالمللی پول در گزارشی رسمی اعلام کرد که ایران در منطقه خاورمیانه کمترین و کویت بیشترین زیان را از افت قیمت نفت متحمل میشوند
صندوق بینالمللی پول میزان افت درآمد نفتی ایران در اثر کاهش قیمت نفت را معادل ۳ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور اعلام و تصریح کرد که ایران در منطقه خاورمیانه کمترین و کویت بیشترین زیان را از افت قیمت نفت متحمل میشوند.
صندوق بینالمللی پول تأکید کرد: ایران در میان کشورهای نفتی خاورمیانه و شمال آفریقا کمترین زیان را از افت قیمت نفت متحمل میشود. این نهاد بینالمللی با مقایسه قیمت جهانی نفت در ژانویه 2015 و اکتبر 2014 اعلام کرد چنانچه قیمت نفت در سطح ژانویه 2015 باقی بماند کاهش درآمد نفتی ایران در سال 2015 تنها معادل 3 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور خواهد بود. بر این اساس در میان 10کشور نفتی خاورمیانه و شمال آفریقا(بجز یمن که تولیدکننده مهمی محسوب نمیشود) اقتصاد ایران کمترین تأثیر را از افت قیمت نفت میپذیرد. این در حالی است که کشورهای عربی که مانع کاهش تولید نفت اوپک با هدف تقویت قیمتها شدهاند و به افت قیمت نفت دامن زدهاند بیشترین زیان را متحمل اقتصاد خود کردهاند.
اقتصاد کویت بیشترین تأثیر را از افت قیمت نفت پذیرفته است بهطوری که افت درآمد نفتی این کشور از کاهش قیمت نفت معادل 38درصد تولید ناخالص داخلی این کشور محاسبه شده است. عربستان نیز که عامل اصلی افت قیمت نفت بوده است در جایگاه پنجم منطقه از نظر میزان تأثیرپذیری خود از افت قیمت نفت قرار گرفته است. صندوق بینالمللی پول میزان افت درآمد نفتی این کشور را معادل 21 درصد تولید ناخالص داخلی آن پیشبینی کرده است. قطر، عراق و لیبی نیز به ترتیب در رتبههای دوم، سوم و چهارم از این نظر قرار گرفتهاند. میزان افت درآمد نفتی قطر معادل 25 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور، عراق 23درصد و لیبی 22 درصد برآورد شده است. صندوق بینالمللی پول همچنین پیشبینی کرده است زیان عمان از کاهش درآمد نفتی در سال 2015 معادل 21درصد تولید ناخالص داخلی این کشور، امارات معادل 13درصد، الجزایر معادل 11درصد و بحرین معادل 9 درصد باشد.
منبع:ایران