کد خبر:
85014
تاریخ انتشار: 15 آبان 1393 - 09:59
ساعت 24- برای توسعه صادرات غیر نفتی یکی از ابزارهایی که اکنون بخش خصوصی و دولت بر آن تاکید دارند محصولات بخش معدنی کشور است. برای جلوگیری از افزایش خام فروشی در این بخش دولت عوارض صادراتی را افزایش داد تا معادن ترغیب به سرمایه گذاری روی فرآوری و صنایع معدنی شوند.
این راهکار با وجود مزیت ها آثار منفی زیادی را نیز برای بخشی از معادن به همراه داشت اما آن طور که به نظر می رسد با وجود تناقض در آمارهای صادرات محصولات معدنی و چگونگی تشکیل جدول این نوع محصولات میزان صادرات محصولات معدنی در سال 93 کاهش یافته است و فاصله چهار میلیارد دلاری تا تحقق اهداف صادراتی دارد. در نبود برنامه جامع توسعه صادرات مبتنی بر ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خامفروشی در بخش صادرات غیرنفتی به ویژه محصولات معدنی طبق گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت قرار است در حوزه محصولات معدنی در آیندهای نه چندان دور به پنج میلیارد دلار درآمد صادراتی برسیم.
میزان صادرات محصولات معدنی در سال 93 کاهش یافت
صادرات غیر نفتی ایران طبق انتظارات مسوولان دولتی باید از ۲۳ میلیارد دلار فعلی به ۴۹ میلیارد دلار برسد و و در این زمینه بخش معدن نقش بزرگی را ایفا می کند. در ابتدای سال ۹۳ طبق اظهارات معاون وزير صنعت، معدن و تجارت سال ۹۲ حدود ۷ ميليارد دلار صادرات مواد معدني و محصولات صنايع معدني نظير سيمان، فولاد، سنگآهن، كاشي و سراميك داشتيم.همچنین سال گذشته طبق نماگرهای وزارت صنعت، معدن وتجارت، محصولات معدنی ۲۷.۲ درصد از ارزش صادرات غیرنفتی کشور را در مدت ۱۱ ماهه ۱۳۹۲ به خود اختصاص داد در ۱۱ ماهه ۹۲ ارزش صادرات محصولات معدنی به رقم هفت میلیارد و ۵۷۶ میلیون دلار رسید. اما این روند در سال ۹۳ آن طور که به نظر می رسد روند کاهشی به خود گرفته است؛ البته شاید نحوه انتخاب محصولات معدنی برای محاسبه میزان سبد صادرات این بخش نیز در دستگاه های مختلف متفاوت باشد.
صادرات یک میلیارد دلاری سه محصول
پیش از این وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: ارزش صادراتی سنگ آهن، محصولات آهن یا فولاد و سیمان سفید به عنوان سه قلم کالای بخش معدن و صنایع معدنی از فهرست ۱۰ قلم عمده صادراتی در ۶ ماهه امسال به بیش از ۱.۲ میلیارد دلار رسید .به گزارش ماین نیوز، طی ۶ ماهه نخست سال جاری ارزش سنگ آهن هماتیت دانه بندی با خلوص آهن کمتر از ۴۰ درصد به رقم ۴۹۷ میلیون دلار رسید که سه درصد از ارزش کل صادرات این دوره را به خود اختصاص داد.قیمت پایه هرتن سنگ آهن یادشده به ارزش ۶۶ دلار ثبت شد که یک درصد قیمت پایه نسبت به ۶ ماهه نخست ۱۳۹۲ افزایش نشان می دهد.در همین حال ارزش سنگ مزبور نسبت به ۶ ماهه اول سال گذشته ۲۳ درصد کاهش نشان می دهد و علاوه بر این از جایگاه دوم اقلام عمده صادراتی در سال ۹۲ به رتبه ششم در سال جاری تنزل پیدا کرده است.
براساس فهرست ۱۰ قلم عمده صادراتی در ۶ ماهه نخست امسال، محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج تخت فقط گرم نورد شده در این مدت به ارزش ۴۱۱ میلیون دلار صادر شد که ۲.۵ درصد از ارزش کل صادرات ۶ ماهه اول را به خود اختصاص داد.قیمت پایه هرتن محصولات نامبرده ۷۰۵ دلار ثبت شده که ۶۱ درصد نسبت به ۶ ماهه اول سال ۹۲ افزایش داشت و علاوه براین ۱۱۵ درصد نیز از نظر ارزش نسبت به نیمه نخست سال گذشته افزایش داشت.جایگاه محصولات آهن یا فولاد صادراتی در فهرست اقلام صادراتی سال گذشته رتبه ۱۷ را از آن خود ساخته بود اما در ۶ ماهه اول سال جاری با رشد جهشی به جایگاه هفتم این فهرست رسید.همچنین ارزش صادراتی سیمان سفید پرتلند(بجز رنگ شده به شکل مصنوعی)در ۶ ماهه ابتدایی امسال به رقم ۳۳۰ میلیون دلار رسید که دو درصد از سهم ارزش کل صادرات را در اختیار گرفت.قیمت پایه هرتن سیمان سفید پرتلند صادراتی ۶۰ دلار ذکر شده که قیمت پایه آن نسبت به ۶ ماهه اول سال گذشته ۹۲ درصد کاهش نشان می دهد.علاوه بر این ارزش این ماده نسبت به نیمه نخست سال گذشته کاهش ۳۵ درصدی داشت و جایگاه سیمان سفید پرتلند در فهرست اقلام عمده صادراتی سال گذشته رتبه پنجم بود که در ۶ ماه ابتدایی امسال به جایگاه نهم سقوط کرد.
صادرات ۶۵۰ میلیون دلار مواد معدنی
همانطور که مشاهده شد نه تنها رشدی در بخش صادرات محصولات بخش معدن دیده نمی شود بلکه نسبت به کل صادرات محصولات معدنی سال ۹۲ یک هفتم کاهش داشته ایم که میزان قابل توجهی به شمار می رود. این وضعیت نشان می دهد که با وجود اینکه ایران یک کشور غنی در حوزه معدن است به دلیل کمبود در صنایع معدنی و فرآوری نتوانسته جایگاه مناسبی پیدا کند؛ به گونهای که طی نیمه نخست امسال حدود ۶۵۰ میلیون دلار مواد معدنی صادر شده است ولی طبق گفته مسئولان این حوزه باید به جایگاه واقعی خود دست یابد و در صادرات نیز شاهد صادرات پنج میلیارد دلاری باشیم.
به گزارش ایسنا، در همین راستا جعفر سرقینی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: برای افزایش صادرات در بخش معدن، حمایتهایی از تولیدکنندگان داخلی انجام شده است چرا که با صادرات مواد معدنی به صورت خام مخالف هستیم و خواهان ایجاد ارزش افزوده از طریق کاهش عوارض صادراتی هستیم تا بتوانیم ارزش مواد معدنی را بالا ببریم.علاوه بر این محمد فاطمیان، مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به جایگاه معدن و صنایع معدنی در برنامه ششم از رشد بالای صادرات صنایع معدنی ایران خبر داد
.به گفته وی اینکه دولت در زمینه افزایش تعرفه با دقت نظر بالا به این مباحث میپردازد برای این است که فضای رقابتی حفظ شود، چراکه یکی از روشهای ارتقا در کیفیت محصولات و برای رقابتیشدن تولید داخلی این است که مدام در رویارویی با شرکتهای خارجی و شرکتهای تولیدکننده رقیب باشیم که این اتفاقات میتواند در قالب نمایشگاههای داخلی و خارجی و افزایش صادرات شکل بگیرد.آمارها نشان می دهد که چهار میلیارد و ۲۲۲ میلیون و ۳۸۸ هزار تن انواع محصولات معدنی همچون نمک، گوگرد، خاک و سنگ، گچ، آهک و سیمان، سنگ فلز، جوش و خاکستر، سوختهای معدنی، روغنهای معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنها موادقیری و مومهای معدنی در شش ماه امسال به ارزش ۶۴۷ میلیون و ۵۱ هزار و ۶۸۷ دلار صادر شده است.
رشد و توسعه متوازن در حوزه معدن و بهبود فعایت های فرآوری مواد معدنی و ترغیب سرمایه گذاران به این بخش تنها راه نجات بخش معدن از سقوط و نفوذ در بازارهای جهانی است. باید آگاه بود که ارزش افزوده اصلی بخش معدن مربوط به مواد خام نیست بلکه این فرآوری است که حاشیه سود این صنعت را افزایش می دهد. با صدور مواد خام معدنی که برخی اوقات با کاهش قیمت جهانی مواجه می شود صادرکننده آسیب جدی می بیند و بنابراین سرمایه گذاری در بخش فرآوری توسط بخش خصوصی و همراه با حمایت دولت یک ضرورت به شمار می رود.