![879](http://www.otaghnews.com/wp-content/uploads/2014/09/8791.jpg)
شرق- خبر اصلاح استاندارد شماره 15 حسابداری میتوانست تیشهای باشد که به ریشه بازار سرمایه زده شده و آن را قلع و قمع کند. در حالیکه ماههاست بازار سرمایه کمرمق در حال ادامه مسیر است، هر ضربهای، هرچند کوچک، میتواند ساختارش را دستخوش فروپاشی کند.
با این وجود نهتنها نجوایی از کمک به بازار سرمایه به گوش نمیرسد که اصلاحات، تغییرات و اطلاعیهها هم در راستای درهمکوبیدن این بازار است. هفته گذشته خبری روی سایتها قرار گرفت که بر مبنای آن، استاندارد 15حسابداری دستخوش تغییر شده بود. هرچند اصلاح، مفهوم بهبود شرایط را در خود مستتر دارد اما گاه برخی از این بهبودها، آنهم در برخی شرایط خاص، پیامد ویرانگری دارد.
استاندارد شماره 15 حسابداری، به نحوه حسابداری سرمایهگذاریها و الزامات افشای اطلاعات مربوط به این حوزه، میپردازد. یکی از موارد تجدیدنظرشده در استاندارد مذکور، این است که سرمایهگذاریهای سریعالمعامله جاری باید به خالص ارزش فروش در ترازنامه منعکس شوند، صرفنظر از اینکه سرمایهگذاریها تا تاریخ ترازنامه به فروش رسیده یا در آن تاریخ موجود باشند. با لازمالاجراشدن این استاندارد، شرکتهای سرمایهگذاری و سایر شرکتها موظف میشوند در پایان هر سال، سود ناشی از افزایش ارزش در سرمایهگذاریهای سریعالمعامله خود را شناسایی کنند.
اجرای این اصلاحیه میتوانست بازار سرمایه را با عرضههای سنگین مواجه کند. در این خصوص، بهروز خدارحمی، دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری به خبرگزاری فارس گفت: «تصمیم عجولانهای که در مورد اصلاح استاندارد شماره 15 حسابداری گرفته شد، بحث مالیات بر سود ناشی از مابهالتفاوت قیمتی سرمایهگذاریها بود. افزایش ارزش و شناسایی سود بدون اینکه هیچ اتفاقی رخ دهد، طبق گفته سازمان امور مالیاتی مشمول مالیات میشدو این مالیات بیش از 20درصد بود که باید پرداخت میشد.»
وی همچنین تاکید کرد: «این نگرانی وجود داشت که تصمیم سازمان حسابرسی منجر به عرضه گسترده سهام در بورس شود که مشمول معافیت مالیاتی است، همین امر منجر به عرضه هزارانمیلیاردتومان سهام پیش از پایان سال مالی شرکتها میشد.»
اما خوشبختانه اجرای این اصلاحیه به سال آینده موکول شد و سازمان حسابرسی اعلام کرد: «این ابهام مالیاتی وجود داشت که آیا سود شناساییشده از این بابت مشمول مالیات است یا خیـر؟ و جزییات این موضوع، باید چگونه باشد؟ بنابراین سازمان حسابرسی به منظور تعیینتکلیف ابهامات موجود در تعامل با سازمان امور مالیاتی و سازمان بورس و اوراق بهادار، اجرای الزامات مربوطه را که پیشتر قرار بود در سالجاری، اعمال شود، به سال آینده موکول کرد.»
هرچند اجرا و اصلاح این استاندارد به سال آینده موکول شد، اما سرمایهگذاران از این نکته غافل نمیشوند، در حالی که بازار سرمایه ما همانند یک بیمار نیاز به تیمار دارد، هر دم از گوشهای ضربهای به آن وارد میشود. این در حالی است که با توجه به شرایط حال حاضر اقتصاد و بورس کشور، تنها چیزی که میتواند سرمایهگذاران را به ادامه مسیر تشویق کند، ثبات نسبی در سیاستها و قوانین است. درحالیکه قیمت بسیاری از سهام به کف رسیده است، هنوز عرضه، گوی سبقت را ربوده است. تحلیلها چه تکنیکال و چه فاندامنتال، سیگنالهای صعود دارند، اما واقعیت چیز دیگری است و بازار همچنان در سراشیبی نزول قرار دارد.
آنچه میتواند ساختار بورس را با تغییر روبهرو کند، توافقات هستهای است. کاهش تحریمهای اقتصادی، جان دوبارهای به بسیاری از شرکتهای بورسی میدهد. هرچند فضای خوشبینی بر کلیات این توافق حاکم است، اما تنها خبر قطعی است که میتواند بر بازار سرمایه تاثیرگذار باشد. در این راستا عباس عراقچی اعلام کرده است:«مذاکرات هستهای به نقطه نفسگیری رسیده است و وارد بسیاری از جزییات شدهایم ولی هنوز در مسایل کلیدی نتوانستهایم به راهحلهای مورد قبول دست یابیم، البته راهحلهایی پیشنهاد شده ولی هنوز کارآیی لازم را نداشته است.» این در حالی است که رییسجمهور در سخنان خود در نیویورک اذعان کرد: «دولت ایران در سالجاری میلادی، با ابتکاراتی که در مذاکرات هستهای بهکار برد، شرایط جدیدی را برای حل موضوع به وجود آورد که دستاورد مرحلهای آن، توافق ژنو بود. در صورتیکه طرفهای مذاکرهکننده نیز متقابلا از عزم و انعطافِ کافی برخوردار باشند و ظرفِ مهلتِ تعیینشده، بتوانیم در حل این مساله به موفقیت کامل دست یابیم، فضای کاملا متفاوتی بهلحاظ همکاریهای منطقهای و جهانی به وجود خواهد آمد.»
به این ترتیب به نظر میرسد سرمایهگذاران همچنان صبور و در انتظار اخبار خوش باشند. اما آنچه انتظار میرود این است که مسوولان با دقتنظر بیشتری درخصوص انتشار اخبار مرتبط با بازار سرمایه اقدام کنند چراکه در این برهه زمانی بورس ما بسیار شکننده است. هفته گذشته با اعلام برخی پیشبینی سودهای ششماهه، شاخص - پس از هفتهها سرخپوشی، سبز شد و اندکی مثبت بود. در طی معاملات هفته گذشته بازار سرمایه، شاخص رشدی 345واحدی داشت و به 71هزارو 788 واحد رسید. هرچند این تغییر مثبت تنها 48/0درصد بود، اما رشد شاخص هفتهها بود که میسر نشده بود.