بهرهبرداری رسمی از سد و نیروگاه سنگتوده 2 بهعنوان "نخستین سد و نیروگاه ایرانی در تاجیکستان" با حضور روسای جمهوری ایران و تاجیکستان بهصورت ویدئوکنفرانس در کاخ ملت شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد.
خبرگزاری فارس - حسن روحانی که برای شرکت در نشست سران سازمان همکاری شانگهای به تاجیکستان سفر کرده است، بهصورت ویدئوکنفرانس دستور آغاز بهرهبرداری رسمی از سد و نیروگاه سنگتوده 2 را که با دانش و تلاش متخصصان ایرانی ساخته شده است، صادر کرد.
مهران لطفی مدیرعامل شرکت فراب نیز که در این آیین حضور داشت، در اینباره گفت: سد و نیروگاه 220 مگاواتی سنگتوده با توجه به مشکلات ناشی از کمبود شدید برق تاجیکستان در فصل سرما، منبع مطمئنی برای تامین انرژی برق در این کشور است و از این رو، از این طرح بهعنوان نمونه موفقی از صادرات خدمات فنی و مهندسی متخصصان توانمند ایرانی یاد میشود.
وی با بیان اینکه واحد نخست نیروگاه برقآبی سنگتوده 2 در تاریخ دهم دیماه 1390 وارد شبکه برق جمهوری تاجیکستان شده است، گفت: مجموع برق تولیدشده در این نیروگاه تاکنون، بیش از 1.5 میلیارد کیلووات ساعت بوده است.
مدیرعامل شرکت فراب سپس گفت: با راهاندازی طرح سد و نیروگاه سنگتوده 2، تولید انرژی برقآبی جمهوری تاجیکستان به میزان یکهزار گیگاوات ساعت در سال افزایش یافته است.
لطفی سپس درباره تاریخچه این طرح گفت: براساس یادداشتتفاهمی که دیماه 1383 به امضای وزیران نیرو و انرژی ایران و تاجیکستان رسید، احداث سد و نیروگاه سنگتوده 2 در تاجیکستان به شیوه B.O.T (ساخت، بهرهبرداری و انتقال) و در مدت زمان پنج سال به ایران واگذار شد که وزارت نیرو نیز شرکت فراب را بهعنوان تنها شرکت ایرانی دارای تجربه و تخصص در زمینه احداث نیروگاههای برقآبی بزرگ بهعنوان متولی تاسیس شرکت پروژه سد و نیروگاه سنگتوده 2 (سنگاب) انتخاب کرد.
وی افزود: هیات وزیران جمهوری اسلامی ایران نیز بانک توسعه صادرات ایران را بهعنوان بانک عامل در اعطای تسهیلات موردنیاز برای اجرای طرح تعیین کرد و در اسفندماه سال 1384، آیین کلنگزنی احداث طرح با حضور رییسجمهوری تاجیکستان و وزیر نیروی وقت جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
مدیرعامل شرکت فراب در ادامه گفت: پس از 58 ماه کار فشرده و شبانهروزی دستاندرکاران اجرای این طرح بزرگ، واحد نخست نیروگاه برقآبی سنگتوده 2 در دیماه 1390 وارد شبکه برق جمهوری تاجیکستان شد و تولید انرژی در این نیروگاه آغاز شد.
لطفی درباره هزینههای ساخت این سد و نیروگاه، گفت: هزینههای ساخت این سد و نیروگاه از سوی بانک توسعه صادرات ایران به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران، دولت تاجیکستان و شرکت پروژه "سنگاب" (وابسته به شرکت فراب)، تامین شده است.
براساس این گزارش، ساختگاه سد و نیروگاه سنگتوده 2 در 180 کیلومتری جنوبشرقی دوشنبه و در استان ختلان، واقع شده است.
سد سنگتوده 2 از نوع خاکی با هسته رسی مرکزی بوده و طول تاج آن 305 متر و عرض تاج آن 12 متر است.
این سد با دارا بودن مخزنی به حجم 66 میلیون و 500 هزار مترمکعب، 31 متر ارتفاع دارد.
نیروگاه این سد نیز از نوع سطحی جریانی است و با دارابودن دو واحد 110 مگاواتی و درمجموع 220 مگاوات، سالانه یکهزار گیگاوات ساعت انرژی تولید میکند.