کد خبر:
71454
تاریخ انتشار: 19 مرداد 1393 - 08:50
شرق: مهمترین بخش از صحبتهای محمدعلی نجفی، مشاور اقتصادی رییسجمهور به نتایجی بازمیگردد که از اجرای بسته خروج غیرتورمی از رکود قرار است حاصل شود.
خروج از رکود و بازگشت رشد اقتصادی 4/2 برای سالهای 93 و 94 و رسیدن به تورم 15درصد تا پایان سال 94 از وعدههای دولت پس از اجرای این بسته است. البته نجفی این ارقام را با اما و اگر بیان میکند و اعلام این اعداد را که هنوز هم درحال محاسبه و بررسی در دولت است، قطعی نمیداند.
با وجود آنکه مشاور اقتصادی رییسجمهور نتایج را قطعی اعلام نمیکند اما درباره اجرا، ضمانت میدهد. دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت میگوید: تنظیم این بسته دو ضمانت اجرایی دارد؛ نخست آنکه با همکاری دستگاههای اجرایی عملیاتی میشود و این دستگاهها برای اجرای آن اعلام آمادگی کردند. ضمانت بعدی هم ایجاد ستادی زیر نظر معاون اول رییسجمهور است که چندنفر از اعضای دولت و بیرون از دولت در آن حضور دارند و پس از بسته، نقشه راه، برنامه عملیاتی دستگاهها، کنترل اجرایی و گزارشهای نظارتی و رصدکردن انجام خواهد شد و تا پایان سال94 برای ادامه این سیاست تصمیمگیری میشود.
بسته خروج از رکود، در جلسه دولت نهایی میشود
مشاور رییسجمهور روز گذشته در جمع خبرنگاران صحبت میکرد. هدف از برگزاری این نشست هم پیشدرآمدی بود بر سمینار خروج غیرتورمی از رکود که قرار است روز سهشنبه با حضور رییسجمهوری برپا شود. در این نشست خبری، نجفی علاوه بر بیان نظارت خود و همراهانش در دولت درخصوص نتایج قابلدسترس از اجرای این بسته، از تشکیل ستادی برای نظارت و کنترل در اجرای بسته خروج از رکود خبر داد و گفت: در جلسه فردای هیات دولت سیاستهای بسته، کاملا به پایان میرسد و بخشی از مواد آن به دستگاهها ابلاغ خواهد شد. دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در پاسخ به این پرسش که بخش عمده اتکا تامین مالی بسته خروج از رکود دولت، شبکه بانکی است و اکنون شبکه بانکی در شرایطی نیست که پاسخگوی فعالان اقتصادی باشد، متذکر شد: این بسته با هماهنگی تمام دستگاههای ذیربط تهیه شده و موارد مطرح در بسته مواردی است که بانکها هم قبول دارند باید انجام دهند.
نمیخواهیم پایه پولی افزایش یابد
وی افزود: بسته را در معرض اظهارنظر کارشناسان قرار دادهایم، با فعالان اقتصادی جلساتی در اتاقهای بازرگانی داشتهایم. وزیر اقتصاد و معاون اول رییسجمهور نیز جلساتی با فعالان اقتصادی داشتهاند. نجفی تصریح کرد: احتمالا ظرف دو تا سه ماه آینده ما یک بسته تکمیلی در این بسته خواهیم داشت. نجفی خاطرنشان کرد: اصرار داریم اسم این بسته، خروج غیرتورمی از رکود باشد و بههیچعنوان نمیخواهیم کاری کنیم که پایه پولی افزایش یابد. به گفته او حتی در بخش تحریک تقاضا به ما این انتقاد شد که به بحث تقاضا کمتر توجه کردهایم، ما تلاش کردیم قبل از حمایت از عرضه، تقاضا را تحریک نکنیم. مشاور رییسجمهور ادامه داد: بخش عمده تحریک تقاضای ما تحریک تقاضای خارجی با توسعه صادرات است.
پرداخت مطالبات بانکها تا 5/1سال آینده
وی ادامه داد: سهراهکار در اینباره مورد توجه بوده است، اول بدهی دولت به بانکهاست؛ دولت در سالهای قبل به بانکها بهعنوان خزانه خود نگاه میکرد و همواره دست در جیب بانکها داشته است، در بسته دیدهایم بدهی دولت به بانکها طی 5/1 سال آینده تسویه شود. نجفی نکته دوم را فروش اموال خود بانکها عنوان کرد و افزود: بانکها بخش عمدهای از دارایی خود را به خرید اموال منقول و غیرمنقول اختصاص دادهاند، بنابراین پیشبینی شده است در هرسال 33درصد منابع مازاد منقول و 20درصد اموال مازاد غیرمنقول آنها فروخته شود. وی بیان کرد: مساله سوم هم افزایش سرمایه بانکها است. به چندروش پیشبینی کردهایم افزایش سرمایه انجام شود و بهازای هر یکریال افزایش، بانک میتواند 5/12برابر تسهیلات بپردازد. نجفی اظهار کرد: بخش مهمی از مساله خروج از رکود به منابع مالی بازمیگردد، قویترین بخش بسته هم تامین مالی است و امیدواریم در ماههای آینده توان تسهیلاتدهی بانکها افزایش یابد. دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در پاسخ به سوالی درباره استفاده از نظرات صاحبنظران اقتصادی در تدوین بسته خروج غیرتورمی از رکود توضیح داد: تدوینکنندگان اصلی بسته خروج از رکود 10نفر از اقتصاددانان هستند که برخی نیز مانند آقای دکتر کمیجانی در بدنه دولت نیز حضور دارند.
بسته خروج از رکود مقدمه اجرایی برنامه ششم
دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در پاسخ به این پرسش که منظورش از تدوین بسته بهعنوان مقدمه برنامه ششم چیست، گفت: منظورم از مقدمه، یک مقدمه اجرایی برای برنامه ششم بود وگرنه بسته سیاستی، یک برنامه توسعهای یا بخشی از یک برنامه توسعه هم نمیتواند باشد. کار تنظیم برنامه ششم برعهده معاونت برنامهریزی است که اکنون در حال انجام این کار است. نجفی همچنین اشاره کرد: دو اقتصاددان مجلس در نامهای انتقادی بسته خروج از رکود را تداوم سیاستهای شکستخورده تعدیل اقتصادی دانستهاند که عمدهترین ویژگی آن تشدید شکاف طبقاتی در جامعه بود. مشاور رییسجمهور پاسخ داد: انتقاداتی به این بسته شده است و بهجز دو اقتصاددان مجلس که تریبون داشتهاند و نقدشان را مطرح کردهاند دیگران هم نظراتی دادند. ما مجموعه این انتقادات را جمعآوری میکنیم. آن بخش که فکر میکنیم وارد است را اعمال خواهیم کرد و به بخشی که فکر کنیم لازم است پاسخ خواهیم داد. وی تصریح کرد: اینکه بگویند این بسته تداوم سیاستهای تعدیل اقتصادی است باید دقیقا عنوان کنند در کدام بخش. اینکه شما مهری داشته باشید و هروقت بخواهید کسی را نقد کنید آن را روی پیشانی وی بکوبید پذیرفتنی نیست. به اعتقاد او این نگرانی مطرح شده که نقش دولت در اقتصاد از بین برود. اگر بخواهید نقش دولت قیمتگذاری باشد، خیر؛ ما گفتهایم دولت تدریجا نقش خود را در قیمتگذاری کالاها کم کند، بنابراین نقش دولت را در آن بخش هم حذف نکردهایم. وی اذعان کرد: نقش دولت ایجاد ثبات در اقتصاد کلان، مقابله با انحصار و ایجاد فضای رقابتی است. در هر کجای دنیا بپرسید نقش دولت اولی است یا دومی، قطعا پاسخ بخش دوم خواهد بود.
دو راهکار برای رونق بورس در بسته
نجفی دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت درخصوص جایگاه بورس ایران در راستای خروج ایران از رکود اقتصادی اظهار کرد: جایگاه بورس خیلی قوی درنظر گرفته شده و اقتصاد باید به سمتی برود که تامین منابع مالی بنگاه از طریق بازار سرمایه و بورس باشد. وی ادامه داد: پیشبینی امکان خریدوفروش اوراق و ایجاد صندوق پروژه درنظر گرفته شده است. نجفی با تاکید بر اینکه بورس نقش پررنگی در اقتصاد خواهد داشت، تصریح کرد: یکی از موارد پیشبینیشده جذب و هدایت سرمایههای مردمی در جهت تولید از طریق بورس است.