
آرمان- چهارمین نمایشگاه راه و شهرسازی امسال در حالی در روزهای سرد آذر ماه برگزار شد كه مسئولان مختلف وزارت راه و شهرسازی در طول برگزاری این نمایشگاه اظهارات مختلفی را درباره آخرین برنامههای دولت در حوزه مسكن مطرح كردند. علاوه بر وزیر راه و شهرسازی که در روزهای اولیه فعالیتش گفته بوده برنامهای برای کنترل بازار مسکن ندارد، معاونش نیز درباره چگونگی کنترل بازار مسکن از سوی دولت همین موضوع را اعلام کرد و گفت که فعلا برنامهای برای کنترل این بخش از سوی دولت نداریم.
وزیر راه و شهرسازی که به قول خود با وجود کسالتش در نمایشگاه حضور یافته بود، با هرگونه قیمتگذاری و قیمت دستوری در بخش مسکن مخالفت و اعلام کرد: دولت در قیمتگذاری مسکن مداخله نمیکند. آخوندی که در آخرین ساعت برگزاری نمایشگاه وارد مصلای امام(ره) شده بود، طی بازدید خود اعلام کرد: باید برنامههایی همچون حساب صد امام (ره) فعال و همکاری شهرداریها با دولت بیشتر شود.
تحویل و تکمیل واحدهای مسکن مهر از پررنگترین مسائل مربوط به بخش مسکن بود که مدام از سوی خبرنگاران از مسئولان مربوطه پرسش میشد و نهایتا طبق آنچه از سوی قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امر مسکن مهر اعلام شد تا پایان سال 200 هزار خانوار متقاضی مسکن مهر خانههایشان را تحویل میگیرند. در حالی که وزارت راه و شهرسازی ادغام شده است و همه فعالیتهای این وزارتخانه در بخش مسکن و راه در کنار یکدیگر است، انتظار میرفت امسال نیز همچون سالهای گذشته شرکتهای سرمایهگذاری مسکن، سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت عمران شهرهای جدید که مدیریتکننده وضعیت شهرهای جدید و مسکن مهر هستند در این نمایشگاه حضور یابند و دستاوردهای خود را ارائه کنند اما هیچیک نبودند.
ارائه سه طرح مسكنی برای اقشار نیازمند
حال که دولتهای نهم و دهم تمام شده و مردم منتظر تکمیل پروژههای مسکن مهر هستند، دولت تدبیر و امید علاوه بر اینکه بر تکمیل واحدهای مسکن مهر تاکید دارد، سه طرح مسکن اجتماعی، حمایتی و مشارکتی برای دهکهای مختلف جامعه در نظر گرفته شده که جزئیات آن هنوز کامل نشده و تنها آنچه اعلام شد این بود که مسکن اجتماعی برای دهکهای یک تا سه در نظر گرفته شده و این افراد میتوانند واحدهای مورد نظر را به صورت 10ساله اجاره کنند. طرح مسکن حمایتی نیز با استفاده از تسهیلات بانکی ساخته میشود و مردم فقط سود این تسهیلات را میپردازند. طبق آنچه عبده تبریزی، مشاور مالی وزیر راه و شهرسازی نیز اعلام کرده طی دو تا سه ماه آینده جزئیات مسکن اجتماعی اعلام میشود. به گفته وی تا پایان سال وضعیت صندوق پسانداز مسکن نیز مشخص میشود چراکه وزیر راه و شهرسازی طی نامهای به بانک مرکزی خواستار آزادسازی صندوقهای پسانداز شده است.
تکمیل مسكن مهر، اولویت دولت
طبق آخرین گفتههای مسئولان مسکنی، به زودی نتیجه نهایی مسکن اجتماعی و حمایتی از سوی وزیر راه و شهرسازی اعلام میشود و حال به دنبال تامین خطوط اعتباری برای این طرح هستند. اما تکمیل واحدهای مسکن مهر مورد تاکید مسئولان وزارت راه و شهرسازی است و پس از تکمیل این پروژه، اولویت بعدی، اجرای طرح مسکن اجتماعی و حمایتی خواهد بود. یکی دیگر از طرحهای نیمهتمام مسکنی دولت دهم مسکن ویژه بود که پس از گذشت یکسال و با توجه به پیشفروش 2560 واحد مسکونی طبق این طرح، نهایتا بهای خرید هر واحد مسکن ویژه تهرانسر در این نمایشگاه 293 میلیون تومان اعلام و گفته شد خرید و فروش این واحدها پس از انعقاد قرارداد اصلی مجاز است. مدیرکل اداره راه و شهرسازی که مدتی بود به سوالات و ابهامات در این زمینه پاسخ نداده بود، شرایط پرداخت اقساط متقاضیان مسکن ویژه را اعلام کرد و از سرعت گرفتن ساختوساز مسکن ویژه در پی تغییر پیمانکاران آن خبر داد. ایزدی که مدیریت شرکت عمران و بهسازی شهری ایران را بر عهده دارد، از اعطای وام مقاومسازی بافت فرسوده برای اولین بار در کشور خبر داد و گفت به زودی میزان و زمان اعطای این تسهیلات اعلام میشود. تدوین سند ملی بازآفرینی شهری پایدار تا یک ماه آینده از دیگر وعدههای این معاون وزیر بود که در این نمایشگاه اعلام شد.
از «م» تا «ر» مسکن مهر
در چهارمین نمایشگاه راه و شهرسازی درباره بخش مسکن، بیشتر به مسکن مهر و جزئیات آن پرداخته شد و 1095 میلیارد تومان اعتبار تزریقی به این طرح طی دولت یازدهم اعلام شد. همه آنچه به عنوان مشکلات مسکن مهر بود نیز مطرح و قرار شد مورد رسیدگی قرار گیرد. همچنین آخرین وضعیت واحدهای مسکونی ساخته و تحویل داده شده و آنچه قرار است تحویل داده شود تشریح و اعلام شد هر هفته تعدادی از خانههای مهر به متقاضیان تحویل داده میشودو این روند تا دو سال و نیم آینده ادامه دارد. به عقیده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ایجاد راه و مسکن نیاز به تجریبات علمی دارد؛ به گونهای که برای تحقق این امر چهار پژوهشکده در این مرکز تشکیل شد. محمد شکرچیزاده از ایجاد پژوهشگاه ساختمان، حمل و نقل، اقتصاد حمل و نقل و معماری و شهرسازی در این نمایشگاه خبر داد و گفت که ماموریت جدید این مرکز تدوین مقررات ملی است که وزارت راه و شهرسازی به این مرکز واگذار کرده است.
خروج قرارگاه از پروژه تهران-شمال
چهارمین نمایشگاه راه و شهرسازی البته خیلی هم طعم مسكنی نداشت و در حاشیه آن اخبار حوزه حمل و نقل و راه نیز مطرح شد كه شاید مهمترین خبر در این حوزه مربوط به منتفی شدن فعالیت قرارگاه خاتم در آزادراه تهران- شمال بود. آزادراه تهران - شمال که پروژه تاریخی وزارت راه و شهرسازی محسوب میشود و 8 وزیر به خود دیده است، پس از حذف همکاری بنیاد مستضعفان در آن، شاهد خبر منتفی شدن فعالیت قرارگاه خاتم در این پروژه بود.
وزیر راه آخرین وضعیت آزادراه تهران-شمال را اینگونه توصیف کرد که دستور فعال شدن کارگاههای آزادراه تهران - شمال داده شده و تمام مذاکرات با پیمانکاران صورت گرفته است. اکنون قطعات دو و سه این آزادراه از بنیاد مستضعفان جدا شده و قرارداد با قرارگاه خاتم نیز به سرانجام نرسید. به گفته مجیدی، معاون وزیر راه، این آزادراه به اعتبار نیاز دارد و براساس آخرین برآورد از قطعات دو و سه نیازمند هشت هزار میلیارد تومان نقدینگی است چرا که این قطعات دارای تونلهای مهم و پلهای بزرگی است.