معادن کشور را باید یکی از مهمترین حوزههای اقتصادی دانست که اکنون، روزگار خوشی ندارند و با کمبود سرمایه، دستوپنجه نرم میکنند، بهطوریکه چندی پیش محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران در ارتباط با نیاز معادن به سرمایه اظهار کرد، رشد ۱۳درصدی در بخش معدن متضمن ۵۵میلیارد یورو سرمایهگذاری در این حوزه است. روند تولید و فروش مواد معدنی در هر کشور متناسب با وفور آن ماده معدنی در نظر گرفته میشود. برخی کشورها در تولید مواد معدنی رتبه برتر و برخی دیگر نیاز به واردات دارند، برای مثال کشورهایی مانند استرالیا، برزیل، کانادا، چین و امریکا در تولید مواد معدنی پیشرو هستند.
![سرمایه، حلقه مفقوده معدن](https://cdn.smtnews.ir/thumbnail/eU4ppoTBz3zG/fJBfE8dTGbE4HHxQ1surQAAo85Q3yFplKfjrrTQJMQIu9sN4r9RSWLdDc_gqXxaunxyyV3rTkJi_niTI-m-HYIbM1YRotaae2FmherOtrVhLhQY52DtYZZp9Ne021cORo03O6TR1JHJ1pDykkO_Tmw,,/%D9%85%D8%B9%D8%AF%D9%86.jpg)
روشهای متنوع برای جذب سرمایه ۵۵میلیاردیورویی
سرمایهگذاری در معادن از روشهای متنوعی برای درآمدزایی برخوردار است که هریک براساس نوع معدن و شرایط بازار متفاوت است. یکی از مهمترین روشها، استخراج و فروش مستقیم مواد معدنی مانند طلا، نقره، مس، آهن و سنگهای ساختمانی است. این روش بهویژه در معادنی با ذخایر بالا و تقاضای ثابت جهانی، سودآوری قابلتوجهی دارد. سرمایهگذاران معمولا با تجهیز معدن به فناوریهای پیشرفته مانند GIS، بهرهوری را افزایش داده و هزینههای تولید را کاهش میدهند. فروش مواد معدنی به شرکتهای بزرگ صنعتی و صادرات به بازارهای بینالمللی از دیگر راهکارهای مستقیم درآمدزایی در این حوزه است.
از حدود ۸هزار میلیارد دلار گردش مالی سالانه بخش صنعت دنیا، نزدیک به ۳۰درصد آن مربوط به بخش معدن است. طبق تازهترین گزارش مجله والاستریت، مواد معدنی در کنار منابع هیدروکربنی (نفت و گاز) مهمترین شاخص ثروت یک کشور محسوب شده و بر این مبنا کشورهای روسیه، امریکا، عربستان، کانادا و ایران بهترتیب در رتبههای اول تا پنجم دنیا قرار میگیرند. ایران با دارا بودن ۶۸ نوع ماده معدنی، ۳۷میلیارد تن ذخایر معدنی قطعی، ۱۸میلیارد تن ذخایر احتمالی و یک درصد مساحت جهان، حدود ۳درصد ذخایر مواد معدنی جهان را در اختیار داشته و بهلحاظ تنوع ذخایر، جایگاه دهم جهانی و از نظر میزان ذخایر اکتشافشده، رتبه چهاردهم را بهخود اختصاص داده است.
تنوع و غنای ذخایر عظیم معدنی، ایران را یکی از کشورهای پرظرفیت جهان از نظر توانایی تامین مواد اولیه موردنیاز صنعت کرده است، بهنحویکه ۱۲معدن مهم جهان، ۸درصد ذخایر روی و ۳درصد ذخایر سرب دنیا در ایران جای گرفته و این کشور چهارمین تولیدکننده سنگ تزئینی در دنیاست. براساس برنامهریزیهای انجامگرفته برای صنایعمعدنی در سند چشمانداز ۱۴۰۴، دورنمای تولید سالانه ۵۵میلیون تن فولاد، ۴۴۰هزار تن مس، ۱.۵میلیون تن آلومینیوم و ۱۵۰میلیون تن دیگر محصولات معدنی طرحریزی شده است. بررسیهای انجامگرفته حاکی از آن است که تنها در صورت تحقق تولید ۵۵میلیون تن فولاد، صادرات این محصول میتواند بیش از ۶۰ درصد از درآمدهای نفتی کشور را پوشش دهد و این مهم، اهمیت حوزه معدن و صنایعمعدنی را نشان میدهد. شایان ذکر است، تولید این میزان فولاد، نیازمند تامین سالانه ۱۶۴میلیون تن سنگآهن است، در حالی که باوجود ظرفیت معدنی بالای کشور، آمارها ظرفیت فعلی سالانه کشور در این بخش را حدود ۸۰میلیون تن سنگآهن نشان میدهند و از این میزان تنها ۶۰ میلیون تن آن در صنایع فولاد و سیمان مصرف شده است و ۲۰ میلیون تن آن بهصورت دانهبندی صادر میشود.
روشهای تامین مالی معادن
عطا بهرامی، کارشناس اقتصادی در ارتباط با موضوع تامین مالی معادن و نیاز ۵۵میلیارد یورویی این حوزه بهصمت گفت: موضوع تامین مالی معادن، روشهای متفاوتی دارد که میتوان روی آنها تمرکز کرد. این تامین مالی میتواند از طریق بخش خصوصی، دولت، سرمایه داخلی و خارجی انجام گیرد. اما نکته اساسی اینجاست که باید دید آیا سرمایهگذاری بر معادن، صرفه اقتصادی خواهد داشت یا خیر؟