به گزارش اتاق خبر به نقل از دیدارنیوز: پژوهشگران در مطالعهای گسترده نشان دادهاند که مصرف بیشتر میوه و سبزیجات ممکن است شدت علائم افسردگی افراد را کاهش دهد؛ توصیهای که شاید همیشه از مادربزرگها نیز شنیده باشید.
به نقل از زومیت، این مطالعه که به سرپرستی تیمی از دانشگاه نیو ساوت ولز در استرالیا روی ۳٬۴۸۳ دوقلوی بالای ۴۵ سال از استرالیا، دانمارک، سوئد و ایالات متحده انجام شده، رابطهی میان مصرف میوه و سبزیجات و شدت علائم افسردگی را بررسی کرده است.
نتایج مطالعه نشان داد در بین دوقلوها، افرادی که میوه و سبزیجات بیشتری مصرف میکردند، معمولاً علائم افسردگی کمتری داشتند. بنابراین، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که مصرف این مواد غذایی میتواند در پیشگیری از افسردگی نقش داشته باشد.
دکتر آنابل متیسون، پژوهشگر پسادکترا در دانشگاه نیو ساوت ولز و نویسندهی اصلی مطالعه، توضیح میدهد: «نتایج مطالعه دلیل خوبی برای افزایش مصرف میوه و سبزیجات در افراد بالای ۴۵ سال است.»
البته یافتهی پژوهشگران فقط همبستگی بین مصرف سبزیجات و کاهش افسردگی را نشان میدهد و بیانگر رابطهی علت و معلولی نیست. برای مثال، فردی که سبزیجات بیشتری میخورد ممکن است سبک زندگی سالمتری داشته باشد، بیشتر ورزش کند یا کمتر الکل بنوشد که همگی میتوانند بر سلامت روان تأثیر بگذارند.
از سوی دیگر، مطالعات دوقلوها ابزار مؤثری برای حذف اثر عواملی مانند ژنتیک و تربیت هستند. دکتر کارن ماتر، یکی دیگر از نویسندگان مطالعه میگوید: «دوقلوها بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد شباهت ژنتیکی دارند و معمولاً در محیط خانوادگی مشابهی بزرگ میشوند. این ویژگیها کمک میکند اثر عواملی مانند وضعیت اجتماعی و اقتصادی در دوران کودکی که ممکن است نتایج را تحت تأثیر قرار دهد، کاهش یابد.»
میوهها و سبزیجات سرشار از مواد مغذی مثل فیبر و ویتامینها هستند که میتوانند به تقویت میکروبیوم روده و جلوگیری از استرس اکسیداتیو مغز کمک کنند که بهطور ویژه، به بهزیستی روانی فرد منجر میشود. به گفتهی دکتر متیسون، ارتباط میان سلامت روده و افسردگی، بهویژه از طریق التهاب در بدن و مغز، روزبهروز بیشتر آشکار میشود.
البته همهی سبزیجات عملکرد یکسانی ندارند. برای مثال، مطالعه نشان داد که افزایش مصرف سیبزمینی، ارتباطی با کاهش افسردگی ندارد. شاید به این دلیل که سیبزمینی اغلب به شکل سرخکرده مصرف میشود که چندان مغذی نیست. پژوهشگران میگویند برای درک بهتر رابطه بین مصرف سیبزمینی و افسردگی، به تحقیقات بیشتری نیاز است.
در کنار یافتهها، پژوهشگران به مشکل آشنایی نیز اشاره کردند: در اروپا، استرالیا و آمریکای شمالی، بیشتر مردم بهاندازه کافی میوه و سبزیجات نمیخورند. این مشکل بهویژه در کشورهای اسکاندیناوی وخیمتر است، زیرا میزان مصرف روزانه مردم در این منطقه معمولاً کمتر از نصف مقدار توصیهشده توسط سازمان جهانی بهداشت است.
آیا افزایش مصرف میوه و سبزیجات به میزان توصیهشده میتواند علائم افسردگی را کاهش دهد؟ مطالعه چنین احتمالی را مطرح میکند، اما به گفتهی دکتر متیسون، پاسخ این پرسش همچنان «نامشخص» است.
مطالعه در مجله Scientific Reports منتشر شده است.