به گزارش اتاق خبر، به نقل از اتاق ایران، نشست « روز ملی کارآفرینی و ترویج آموزشهای فنی و حرفهای» روز گذشته با حضور اعضای هیات مدیره سازمان ملی کارآفرینی، کارآفرینان، احمد جمالی معاون اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، روحاله ایزد خواه نماینده تهران در مجلس یازدهم و اقبال شاکری استادیار دانشکده مهندسی دانشگاه امیرکبیر در اتاق ایران برگزار شد.
«چالشهای کارآفرینی»، «استراتژی تابآوری کسبوکارها در دوران کرونا» و « حکمرانی مطلوب در دوران کرونا» سه محوری بودند که در نشست روز گذشته مورد بحث و بررسی قرار گرفت و کارآفرینان حاضر در این نشست خواستار تغییر نظام رگولاتوری حاکم در این حوزه شدند.
اتاق ایران؛ حامی اکوسیستم کارآفرینی
حسین سلاحورزی نایب رئیس اتاق ایران و رئیس هیئت مدیره سازمان ملی کارآفرینی، با اشاره به این نکته که تشکیل دو فراکسیون «کارآفرینی» و «اقتصاد دانشبنیان» در مجلس یازدهم، قوت قبلی برای فعالان این دو حوزه است، به تشریح برنامههای اتاق ایران در راستای حمایت از کارآفرینی وکسب و کارها پرداخت و گفت: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی در حوزه کسبوکارها، برنامههای بسیاری جدی در حوزه حمایت از اقتصاد دانشبنیان و کسبوکارهای نوآورانه به اجرا درآورده و در دستور کار داد.
سلاحورزی ادامه داد: تشکیل کمیسیونهای تخصصی مرتبط با این حوزه در اتاق ایران حاکی از توجه هیات رئیسه به این موضوع است و خوشبختانه در انتخابات دوره نهم اتاق هم تعداد قابل توجهی از جوانان و فعالان حوزه استارتاپی به مشارکت داشتند که در حال حاضر عضو هیات نمایندگان اتاق ایران هستند.
نایبرئیس اتاق ایران افزود: مطابق با قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به نوعی ساماندهی تشکلهای بخش خصوصی را برعهده دارد و به عنوان تشکل بالادستی، «سازمان ملی کارآفرینی ایران» تاسیس و این سازمان متولی مشارکت هرچه بیشتر بازیگران اکوسیستم کارآفرینی اعم از جمله تشکلها و نهادهای کارآفرینی،استارت آپها در امر قوانین کسب و کارها شد.
سلاحورزی همچنین ظرفیتهای شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی و کمیته ماده 12 در اتاق ایران را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: همواره در اتاق ایران تلاش کردهایم تا از ظرفیتهای این شورا و کمیته به منظور شناسایی و رفع موانع کسب و کار بهره گیریم.
نایبرئیس اتاق ایران، همچنین حمایتهای سازمان ملی کارآفرینی و اتاق ایران در حوزه کارآفرینی و کسب و کارهای دانشبنیان را تشریح کرد و گفت: بخشی از این خدمات با توجه به نقش اتاق ایران در حوزه تصمیمسازی و تعامل با مجلس و دولت در حوزه قوانین و مقررات، مالیات و تامین اجتماعی بوده است و از طرفی حمایتهای غیرمقرراتی هم همواره مد نظر بوده است.
سلاحورزی خبر داد: با توجه مازاد منابعی که در برخی از بانکهای خصوصی وجود دارد، خوشبختانه طی تفاهمی که با برخی از این بانکها داشتیم، مقرر شد تا مجموعا مبلغ 60 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای SMEها پرداخت شود که در راس آنها شرکتهای دانشبنیان قرار دارد.
افتتاح اولین مرکز نوآوری تجارت جهانی و تابلوی دانش در بورس
سلاحورزی از افتتاح نخستین مرکز نوآوری تجارت جهانی در اتاق ایران و با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تا پایان ماه جاری خبر داد و خاطرنشان کرد که تلاش این مرکز این است تا از ظرفیت شرکتهای نوآور در راستای توسعه صادرات غیرنفتی استفاده کند.
به گفته او فاز اول تاسیس این مرکز در تهران است و در مراحل بعدی، مراکز 5 استان برای راهاندازی مرکز نوآور تجارت جهانی در نظر گرفته شده است.
نایبرئیس اتاق ایران، همچنین از راهاندازی «تابلوی دانش» در بورس خبر داد تا استارتاپها و کسبوکارهای دانش بنیان بتوانند ذیل این تابلو از منابع مالی بازار سرمایه استفاده کنند.
سلاحورزی در پایان خواستار حمایت ویژه نمایندگان مجلس از حوزه کارآفرینی کشور و فعالان این عرصه شد.
مجلس یازدهم پیگیر تحقق جهش تولید از طریق روشهای نوآور و دانشبنیان باشد
در ادامه این نشست، اقبال شاکری سمت و سوی مشاغل به سمت خدمات نوآورانه را خدمت به جامعه عنوان کرد و گفت: هر چقدر که کسب و کارها به سوی حوزه دانشبنیان و فناورانه مبنی بر فعل و انفعالات داده قرار گیرد، به همان اندازه جامعه و مردم هستند که منتفع خواهند شد. چراکه در آینده مسیر بیش از 70 درصد کسب و کارها به سمت نوآوری است و مشاغل سنتی جایگاه امروزی خود را از دست خواهند داد.
استادیار دانشکده مهندسی دانشگاه امیرکبیر تاکید کرد: سرعت این نوآوری به قدری زیاد است که باید از الان خودمان را با آن تطبیق دهیم و کسبوکارها هم سازگار کنیم. اما متاسفانه همواره شاهدیم که ترسی در بدنه دستگاههای اجرایی وجود دارد که همواره در برابر مشاغل نوآور، گارد وجود دارد. مصداق آن را با راهاندازی تاکسیهای اینترنتی شاهد بودیم که تا این سامانههای جدید بخواهند جا بیفتند چقدر موانع و مشکلات را از سرگذراندند.
شاکری همچین شیوع ویروس کرونا را فرصتی برای رشد کسب و کارها نوآور و جدید عنوان کرد و ابراز امیدواری کرد که با روی کارآمدن مجلس یازدهم و تشکیل فراکسیونهای مرتبط با حوزه کارآفرینی و اقتصاد دانش بنیان در این مجلس، نمایندگان مجلس پیگیر موضوعاتی از جمله تحقق جهش تولید از طریق روشهای دانشبنیان باشند.
مناطق آزاد؛ آماده سرمایهگذاری برای کارآفرینان و دانشبنیانها
احمد جمالی معاون اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از آمادگی این معاونت برای سرمایهگذاری در حوزه کارآفرینی و مشاغل دانش بنیان خبر داد و خاطرنشان کرد: خوشبختانه در مناطق آزاد، بستر مناسبی برای بهکارگیری مفاهیم کارآفرینی فراهم شده است و این مناطق میتوانند پیشگام در این حوزه باشند.
جمالی اعلام کرد: بیش از 3 هزار واحد در مناطق آزاد مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد، 200 واحد نوآور محسوب میشوند. در این میان، منطقه آزاد انزلی بیشترین واحدهای نوآور را پذیراست.
او همچنین از تشکیل صندوقهای پژوهش و فناوری در مناطق آزاد ارس و کیش و مراکز نوآوری در مناطق آزاد انزلی و اروند خبر داد و اعلام کرد که تلاش این سازمان تشکیل تعداد بیشتری از صندوقهای پژوهش و فناوری و مراکز نوآوری در دیگرمناطق آزاد است.
جمالی با تاکید بر این نکته در کشورهای مختلف مناطق آزاد برحسب موضوع طبقهبندی شدهاند و بر همین اساس، ارایه خدمت میکنند، گفت: «مناطق آزاد سبز» یکی از این مناطق است که طبق همین عنوان هم فعالیت میکند. اما در این در مناطق آزاد کمتر بر به کارگیری مفاهیم جدید تمرکز شده وبیشتر تولید و تجارت در این مناطق منظور بوده است.
نیازمند بازتعریف مفاهیم و ساختارها هستیم
در ادامه این نشست، سادینا آبایی کارآفرین و نایب رئیس کمیسیون احداث و خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران به ذکر مهمترین چالشها و دغدغههای کارآفرینان پرداخت.
او بر بازتعریف برخی مفاهیم در حوزه کارآفرینی و اقتصاد تاکید کرد و خواستار ارایه راهکارهای جدید برای حل مشکلات شد.
آبایی با تاکید بر اینکه امنیت مهمترین مقوله در حوزه کارآفرینی است، افزود: متاسفانه کارآفرینان ایران از نبود این مقوله رنج میبرند. او در همین زمینه خواستار حل مشکلات موجود به صورت مشارکتی شد.
محمد مراد بیات مدیر عامل مرکز فابا هم تغییر نقش رگولاتور در حوزه کارآفرینی و اقتصاد دانشبنیان را مورد توجه قرار داد و تاکید کرد که متاسفانه یکی از مشکلات موجود در حوزه کارآفرینی این است که دستاندرکاران به صورت سیستمی به این مقوله نگاه میکنند و اکوسیستمنگر نیستند.
او همچنین به انتقاد از عدم هماهنگیهای موجود در حوزه کارآفرینی پرداخت و تقویت زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی را در این حوزه مورد توجه قرار داد.
مدیریت مصارف و هزینه، پایدار کردن بنگاهها با گذر حوزه فنیو حرفهای از مهارت آموزی صفر به مهارتآموزی حرفهای از دیگر نکاتی بود که امین شاکری رئیس مجمع عالی کارآفرینان مورد توجه قرار داد و خواستار تحقق آن شد.
کرونا، فرصتی برای کسب و کارهای جدید
علی چاغروند مدیر طرح، برنامهریزی و پایش اتاق ایران با ارایه گزارشی از خسارتهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا در جهان و ایران و بیان آمار و ارقامی از فعالیت کسب و کارها تازه در این دوران خاطرنشان کرد که باید کرونا را به عنوان فرصتی برای شروع کسب و کارهای جدید و حوزه کارآفرینی کشور در نظر گرفت.
او در همین ارتباط خواستار بازبینی قوانین حاکم به ویژه مقررات حاکم بر تجارت الکترونیک شد.
بخشخصوصی باید گفتمان دولت را عوض کند
در پایان این نشست و پس از ارایه نقطهنظرات و بیان خواستههای اعضای هیات مدیره سازمان ملی کارآفرینی و کارآفرینان از مجلس یازدهم، روحاله ایزدخواه نماینده تهران در مجلس کنونی به سخنرانی پرداخت.
ایزدخواه با تاکید بر این موضوع که به لحاظ قانونی، سیستم کارآفرینی دچار مشکل نیست و امکانات فراوانی در کشور وجود دارد، کمبودهای این حوزه را به لحاظ اجتماعی دانست و افزود: متاسفانه هنوز نتوانستهایم به عقلانیت و جامعیت کافی در این حوزه برسیم. جهش تولید و بهبود کسب و کار بسیار واضح است اما متاسفانه در ابتداییترین مسائل هنوز عقب ماندهایم.
ایزدخواه به انتقاد از بروکراسی حاکم بر سیستم کسبوکار کشور پرداخت و بر نقش اتاق ایران در جهت توسعه فضای کسب و کار و بهبود فضای اقتصادی تاکید کرد.
این نماینده مجلس افزود: متاسفانه بارها و بارها گوشزد کردهایم که مشکلات ما در تزریق منابع مالی نیست اما متاسفانه دولت همچنان در این گیجی به سرمیبرد که حلکننده همه مشکلات در تزریق پول و تسهیلات است. او در همین زمینه خاطرنشان کرد: اتاق ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی باید ترمز دستی را بکشد و فرمان اقتصاد و این گفتمان غلط را تغییر دهد.
ایزدخواه در پایان گفت:همانطور که نمایندگان مجلس بارها گفتهاند، تشکلهای بخش خصوصی و اندیشکدهها باید در فضای قانونگذاری و فراتر از آن حکمرانی مشارکت داشته باشند تا هوشمندی در اقتصاد شکل گیرد.