به گزارش اتاق خبر، به نقل از نوآوران، در چنین شرایطی روایت های متفاوتی برای این ارزها عنوان می شود. نظر بخش خصوصی در این زمینه با اختلافات رقم بسیاری نسبت به بانک مرکزی و دولت همراه است که در ابتدا باید مشخص شود این میزان چقدر است.در مرحله بعد بهتر است ضمن شناسایی صادرکنندگانی که اقدام به بازگرداندن ارزها نکرده اند به بررسی علل این اتفاق نیز توجه شود و موضوع مورد ریشه یابی قرار گیرد.شاید در برخی موارد عامل دیگری یعنی عدم تعهد واردکنندگان خارجی در بازگشت ارز موجب شده تا آن ها اکنون دچار مشکل شوند.
اگر هم دلیل دیگری در این میان مورد بهانه قرار گرفته است باید حتماً مورد بررسی و رفع قرار گیرد.در شرایط کنونی که بازار ارز ملتهب است باید مسؤولان تلاش خود را برای کنترل منابع ارزی و نظارت بر قیمت ها در این بازار به کار گیرند تا بیش از این دچار مشکل نشویم.در همین خصوص به گفتوگو با احمد پورفلاح، مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی ایران و همچنین رئیس اتاق بازرگانی ایران و ایتالیا پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی میشود.
***
* به نظر شما با توجه به این که هنوز برخی صادرکنندگان اقدام به بازگشت ارزهای حاصل از صادرات نکرده اند باید مسؤولان چه سیاستی در این خصوص در پیش گیرند؟
بر اساس گزارش بانک مرکزی 27 میلیارد دلار ارز صادراتی به چرخه اقتصاد کشور بازنگشته است. این در حالی است که اقتصاد ایران از کمبود منابع ارزی رنج می برد. در حال حاضر صادرکنندگان با وجود تأکیدات مکرر مسؤولان در خصوص تسریع در بازگرداندن ارزهای حاصل از صادرات، اما متأسفانه از انجام این امر مهم امتناع می کنند و اقدام به عمل به تعهدات شان نمی کنند. قطعاً در چنین شرایطی کشور با کمبود مواجه می شود و خود به خود قیمت ارز افزایش می یابد. در حالی که اقتصاد ایران اکنون کشش افزایش قیمت ها در این بازار را ندارد و باید صادرکنندگان به گونه ای در این راستا به تعهدات شان مبنی بر بازگرداندن ارزهای صادراتی عمل کنند که کاهش منابع ارزی زمینه ساز نوسانات قیمتی نشود.
متأسفانه طی روزهای اخیر با نرخ ارز بالای 20 هزار تومان مواجه بودیم که در وضعیت رکود اقتصادی کنونی آسیب های بسیاری به دنبال خواهد داشت. باید مشخص شود که چه کسانی ارز صادراتی دریافت کرده اند و اکنون آن را بازنمی گرداندند. باید در این زمینه دولت و سایر دستگاه ها اقدامات ویژه ای در شناسایی این عده انجام دهند تا منابع ارزی که متعلق به کل کشور و تأمین نیازهای ضروری مردم است بازگردانده شود.
نمی توان این عدم بازگشت را نادیده گرفت؛ چرا که هر روز که می گذرد بیشتر شاهد نوسانات و نبود تعادل در بازار دلار می شویم؛ از این رو ضروری به نظر می رسد که بازار از طریق بازگشت منابع ارزی، ساماندهی شود. در حال حاضر اقتصاد آسیب دیده ایران در مواجهه با ویروس کرونا چنان آسیب دیده است که معیشت مردم در خطر قرار گرفته است. بالا رفتن نرخ ارز نیز در شرایط کنونی به تعمیق بحران اقتصادی منجر می شود. باید جلوی هر عاملی که موجبات بروز گرانی و تورم را فراهم می کند، گرفت و اجازه ندهیم که بحران ارز، اقتصاد ایران را در ورطه سقوط و نابودی قرار دهد.
متناسب با بالا رفتن نرخ ارز در بازارهای ایران، ارزش پول ملی ما کاهش را تجربه می کند و تأثیر این موضوع در قدرت خرید مردم به وضوح قابل مشاهده است. اتفاقی که اکنون شاهدش هستیم و با بازارهای خلوت و بدون تقاضا در همه زمینه رو به رو شده ایم. طولانی شدن شیوع کرونا در کشور ما موجب شد تا در کنار سایر علل، گسترش این ویروس نیز قدرت خرید مردم را تحت تأثیر قرار دهد و با اقتصادی بی رمق و راکد مواجه شویم.
* آیا کمبود منابع ارزی که اکنون مواجه اش هستیم، صرفاً ناشی از عدم بازگشت ارزهای صادراتی است؟
به طور کلی باید گفت منابع ارزآوری در کشور ما محدود شده اند. برای نمونه می توان به صادرات نفت اشاره کرد که سال های زیادی از این طریق می توانستیم به کسب منابع ارزی بپردازیم، اما اکنون به دلیل اعمال تحریم ها هیچ کشوری نمی تواند نفت ایران را خریداری کند و در نتیجه این اتفاق، منبع مهم و بزرگ ارزآوری ایران در سایه تحریم ها و البته بی تدبیری های داخلی از بین رفته است. باید طی سال های مختلفی که به صادرات نفت می پرداختیم به این فکر بودیم که صادرات غیر نفتی را نیز رونق می دادیم و سیاست ارتباط خوب با همسایگان را در پیش می گرفتیم. بودجه کشور ما در هر دوره ای به نفت وابسته بوده است و روی این درآمدها حساب خاصی شده است. در حال حاضر از این ناحیه، اقتصاد ایران دچار آسیب شده است و باید به فکر راه جایگزینی برای این درآمدها شویم. در کنار این موضوع، عدم بازگشت ارزهای صادراتی نیز خود به معضلی جدید تبدیل شده است که به کمبود بیشتر منابع ارزی دامن زده است و باید حتما این مشکل مورد توجه مسؤولان قرار بگیرد.