کد خبر:
43640
تاریخ انتشار: 5 شهریور 1392 - 09:52
بهار- وزیر نفت دولت یازدهم را دیپلمات نفتی ایران نامیدهاند. او که از علاقهمندان قراردادهای بیع متقابل است به همان اندازه هم از حضور چینیها در صنعت نفت بیزار است. در تمام این هشت سال که شرکتهای بزرگ نفتی، ایران را ترک کردند و پای شرکتهای چینی به ایران باز شد او خون دل خورد و منتظر تا به ناگاه پس از انتخاب حسن روحانی باز به اریکه قدرت تکیه زند و همانطور که در گذشته پای شرکتهای مهم اروپایی و حتی آمریکایی را به ایران باز کرد باز هم بتواند پای میز مذاکره با آنها نشسته و زیربنای نفتی ایران را که در سالهای اخیر به دلیل عدم سرمایهگذاری رو به ویرانی گذاشته بود جانی تازه بخشد.
در همین راستا و با موافقت وزیر نفت، قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارسجنوبی در قالب قراردادهای بیع متقابل و به ارزش تقریبی پنجمیلیارد دلار بین شرکت ملی نفت و پتروپارس امضا شد تا عملا بزرگترین قرارداد چینیها در پارسجنوبی فسخ شود.
از ابتدای آغاز برنامه چهارم توسعه قرارداد طرح توسعه بخش عمدهای از میادین عظیم و استراتژیک نفت و گاز ایران همچون آزادگان جنوبی، آزادگان شمالی، یادآوران، پارس شمالی و فاز 11 پارسجنوبی با شرکتهای مختلف نفتی چین امضا شد. با این وجود شرکتهای چینی به هیچ عنوان نتوانستهاند عملکرد قابل قبولی در توسعه میادین نفت و گاز ایران از خود بر جای بگذارند بهطوریکه هماکنون توسعه میادین مشترک نفتی با عراق همچون آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی و یادآوران با تاخیری حدود دوساله روبهرو بوده و پیشبینی میشود بخشی از طرحهای توسعهای این میادین در سالجاری وارد مدار تولید شوند. از سوی دیگر هرچند عملکرد شرکتهای نفتی چینی در بعضی از کشورهای همسایه و البته رقیب همچون عراق رضایتبخش و حتی پیش روتر از شرکتهای بزرگ نفت و گاز جهان بوده اما تاخیرهای چندین و چندساله این شرکتها در ایران تاکنون منجر به فسخ دو قرارداد بزرگ گازی در صنعت نفت شده است.
از این رو پس از فسخ قرارداد طرح توسعه میدان گازی پارس شمالی با یک شرکت چینی، قرارداد توسعه فاز 11 پارسجنوبی به عنوان دومین قرارداد گازی چینیها با ایران هم فسخ شده تا یک شرکت ایرانی جایگزین آنها شود. بنابراین پس از نمایش ضعیف و وقتکشی حدود سهساله شرکت CNPC چین در آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه فاز 11 پارسجنوبی، این قرارداد گازی رسما فسخ و قراردادی به ارزش تقریبی پنجمیلیارد دلار برای توسعه این مگا پروژه گازی با شرکت پتروپارس امضا شد. بر این اساس با موافقت بیژن زنگنه وزیر نفت، شرکت نفت و گاز پارس به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارسجنوبی را بهمنظور آغاز تولید گاز در این فاز مشترک در مدت حدود 52 ماه با پتروپارس امضا کرده است.
این قرارداد در قالب قراردادهای بیع متقابل بین شرکت ملی نفت ایران و پتروپارس امضا و هماکنون آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه فاز 11 پارسجنوبی رسما به پیمانکار ابلاغ شده است. سیدهادی میرباقری در تشریح جزییات بیشتر این قرارداد گازی، گفت: براساس این قرارداد ساخت و نصب دو سکوی سرچاهی (پایه و عرشه) و حفر ۱۲ حلقه چاه در هر سکوی سرچاهی در دستور کار قرار گرفته است. مدیر پیگیری پروژههای پتروپارس با اعلام اینکه در بخش فراساحلی طراحی، ساخت، نصب و راهاندازی دو خط لوله ۳۲ اینچ هر یک به طول حدود ۱۳۵ کیلومتر جهت انتقال گاز به خشکی هم در دستور کار قرار دارد، تصریح کرد: هدف از طرح توسعه این فاز، تولید روزانه 50میلیون مترمکعب گاز (معادل دومیلیارد فوت مکعب)، ۸۰هزار بشکه میعانات گازی و 400 تن گوگرد است.
هماکنون توسعه بخش فراساحلی این فاز در اولویت بالاتری قرار دارد بهطوری که تاکنون ساخت اولین پایه سکوی این فاز مراحل نهایی خود را پشت سر میگذارد. برنامه ایران برای توسعه فاز 11 پارسجنوبی 14ساله شده است بهطوریکه در سال 2000 میلادی شرکت ملی نفت ایران و توتال فرانسه برای توسعه بخش بالادستی فاز 11 پارسجنوبی و ساخت یک کارخانه 10میلیونتنی تولید LNG به توافق رسیدند و درنهایت در سال 1379 تفاهمنامهای بین دو طرف امضا شد. در حدفاصل سال 1385 تا 1387 توتال فرانسه به دلیل افزایش قیمتهای جهانی فولاد و بالارفتن هزینه اجرای این پروژه مشترک گازی، دست به وقتکشی زد و یکسری مذاکرات دنبالهدار در تهران و اروپا بین دو طرف آغاز شد و درنهایت شرکت ملی نفت ایران با پیشنهاد حدود 10 تا 11میلیارددلاری فرانسویها مخالفت و درنهایت پای توتال از پارسجنوبی بریده شد.
خردادماه 1388 و در آستانه انتخابات ریاستجمهوری، مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت ایران قراردادی حدود پنجمیلیارددلاری به منظور توسعه فاز 11 پارسجنوبی را با شرکت CNPC چین امضا کرد و با خروج توتال فرانسه، اینبار نوبت چینیها رسید تا وقتکشیها را در این پروژه مشترک گازی آغاز کنند. در حدفاصل سال 1388 تا 1391 و در مدت بیش از سه سال چینیها هیچ کار جدی در پارسجنوبی دنبال نکردند و وزارت نفت در مواجهه با انتقاد رسانهها صرفا به دادن اولتیماتوم به شرکت CNPC چین اکتفا کرد و درنهایت چینیها پاییز سال گذشته آب پاکی را روی دستان وزارت نفت ریختند و عطای ماندن در فاز 11 پارسجنوبی را به لقایش سپردند. با خروج توافقی چین از فاز 11 پارسجنوبی، شرکت ملی نفت مذاکراتی را با پیمانکاران مختلف کشور برای توسعه و تعیین تکلیف قرارداد این مگا پروژه مشترک گازی آغاز کرد بهطوریکه زمستان سال گذشته سعید حافظی مدیرعامل شرکت پترو ایران در گفتوگو با مهر با اشاره به حضور این مجموعه در مناقصه محدود حفاری چاههای توصیفی فاز 11 پارسجنوبی، گفت: بر این اساس، پیشنهاد فنی و مالی 12 حلقه چاه به شرکت نفت و گاز پارس ارائه شده است. در حاشیه هجدهمین نمایشگاه بینالمللی نفت تهران، تفاهمنامهای بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم تاسیسات دریایی و پتروایران برای توسعه فاز 11 پارسجنوبی امضا و مقرر شد مطالعات مهندسی و فنی توسعه این فاز توسط پترو ایران تکمیل شود. درنهایت شرکت ملی نفت ایران در سناریویی جدید قصد دارد قرارداد توسعه فاز 11 پارسجنوبی را از شرکت پتروایران باز پس گرفته و به پتروپارس واگذار کرد. گفته میشود در آینده نزدیک زنگنه با شرکتهای مطرح نفتی وارد مذاکره خواهد شد تا بتواند بازهم سرمایهگذاری خارجی را در این حوزه شکوفا کند.