Performancing Metrics

رکورد تولید برنج در تاریخ زده شد | اتاق خبر
کد خبر: 435925
تاریخ انتشار: 24 آذر 1398 - 17:58
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی گفت: رکورد تولید برنج در طول تاریخ امسال زده شد.

 

به گزارش اتاق خبر، به نقل از ایسنا، عباس کشاورز در نشست خبری با بیان اینکه از جامعه کشاورزی به خصوص کشاورزان و در راس آنها گندم‌کاران صمیمانه تشکر می‌کنم، گفت: این قشر تلاش و وایثار بسیاری کردند و ما مدیون آنها هستیم و خواهشم این است که کماکان به امر گندم بپردازند، زیرا گندم برای مصرف‌کننده و ساختار کشاورزی مهم است.

برنج امسال رکورد زد

وی ادامه داد: کشور در سال زراعی گذشته با اتفاقات اقلیمی خاصی مواجه شد و علی‌رغم خسارتها اما به تولید هم کمک شد به‌طوری که رشد تولید نزدیک به ۵ درصد در ۶ ماهه اول سال بود و رکورد تولید برنج در طول تاریخ در امسال زده شد که آن هم بخاطر فراوانی آب مخازن سدها بود.

شعار ما، تقویت جبهه تولید

سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه باید جبهه تولید را هرچه می‌توانیم، تقویت کنیم، خاطرنشان کرد: شعار من برای آینده کشاورزی کشور، چه باشم یا نباشم، این است که رویکرد ما تقویت جبهه تولید با لحاظ چند رویکرد باشد. یکی از این رویکردها پایداری است. هیچ اقدامی که به پایداری لطمه بزند نباید انجام شود.  منابع، درآمد کشاورز و قیمت مناسب عرضه جزو ابعاد پایداری است. همچنین رویکرد دیگر در این فضا تقویت امنیت غذایی و ترویج توسعه فضای کسب وکار است که باید با توجه به محدودیت آب انجام شود.

آب عامل محدودکننده است

وی با تاکید بر اینکه کسی در کشاورزی کشور، فارغ از توجه به مساله آب نظریه‌پردازی نکند، گفت: آب عامل مهم و محدودکننده است و نباید برای پایداری سرزمین آب را یکجانبه به نفع خودمان ببینیم.

اقدامات مقطعی پاسخگو نیست

به گفته سرپرست وزارت جهادکشاورزی، حرکت ما در حوزه کشاورزی باید براساس برنامه و مدل فرآیندی باشد و اقدامات مقطعی و موردی پاسخگو نیست. بخش کشاورزی بخش اقتصادی است و برنامه اقتصادی می‌خواهد. اگر تصور بر این باشد که بدون توجه به صادرات و زیربنا، قادر به انجام کاری هستیم اتفاقی نمی‌افتد.

امکان توسعه فضای کشاورزی صفر شده

وی تصریح کرد: امکان توسعه فضای کشاورزی صفر شده است. باید همین سطح را حفظ کنیم. بنابراین رویکرد، افزایش عملکرد و بهره‌وری با اولویت بهره‌وری آب است.

الگوی کشت در مرحله نهایی شدن است

کشاورز با بیان اینکه الگوی کشت در مراحل نهایی شدن است، اظهار کرد: مطالعات بسیاری در مدت ۴، ۵ سال در این زمینه شده است و طولی نخواهد کشید که الگوی کشت را عرضه خواهیم کرد. باید توجه خاصی به دیم کشور داشته باشیم. بر الگوی آن در چهار سال گذشته کار شده است و ظرفیت خوبی در پهنه دیمزارهای کشور است.

حدود ۱۷۰درصد از اراضی آبی کشور در دیم است

وی اضافه کرد: دیمزارهای کشور  بالغ بر ۶میلیون هکتار مساحت زیر کشت و حدود ۱۰میلیون هکتار مساحت دارد. ظرفیتی حدود ۱۷۰ درصد از اراضی آبی ما در دیم است که ظرفیت فراموش شده‌ای بود ولی در حال انجام کارهایی هستیم. این نظریه متعلق به ایرانی‌ها است و در سطح بیش از ۱۵۰هزار هکتار آزمونش را داده و هیچ نگرانی وجود ندارد. فضای جدیدی را برای کشور به ارمغان می‌آورد و از همه مهمتر اینکه آثار اقتصادی و اجتماعی برای تولیدکنندگان دیم دارد. در شرایط متعارف بیش از ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش و تنوع تولید دارد.

گلخانه‌ها آب را نجات می‌دهند

سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه قطع به یقین خودکفایی گندم استمرار خواهد داشت، گفت: در چند محصول دیگر نیز باید به خوداتکایی برسیم. این محصولات نیز شامل دانه‌های روغنی، جو و  پنبه است. همچنین بایستی به گلخانه‌ها نیز توجه کنیم. گلخانه‌ها هم آب را نجات می‌دهند و هم تولید را مکانیزه و صنعتی می‌کند و اینکه امکان صادرات خوبی را با استاندارد فراهم می‌کنند و از طرفی اشتغال‌زا نیز هستند.

صیانت از جنگل خط قرمز است

کشاورز در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: قطع به یقین طرح صیانت از جنگل خط قرمز است. جنگل هایی که قرار است از آنها صیانت شود، خط قرمز بوده و به هیچ وجه نباید به آن ورود کرد تا آنها بازیابی شوند. از طرفی موضوع حفظ کاربری هم کماکان باید به عنوان خط قرمز  باشد و با شدت بیشتری با آن برخورد شود.

سرپرست وزارت جهاد کشاورزی در ادامه تصریح کرد: افزایش عملکرد باغات کلید توسعه است. بایستی به بهره وری بپردازیم. بهره وری یعنی هزینه کمتر و تولید بیشتر. راه توسعه، تقویت پس انداز فعالان اقتصادی در هر زمینه است. یعنی اگر بهره‌وری را در باغات بالا ببریم، درآمد باغدار بالا می‌رود، پس انداز می‌کند و می‌تواند باغ را توسعه دهد.

تقویت پروژه پرورش ماهی در قفس

وی همچنین به وضعیت شیلات کشور نیز اشاره کرد و گفت: در بعضی مواقع در شیلات خیلی ظرفیت نداشتیم اما ظرفیت های جدیدی ایجاد شده است. برای مثال پرورش ماهی در قفس، که باید این پروژه را تقویت کنیم.

به گفته این مقام مسئول، در وزارت کشاورزی بحث محدودیتهای آب شاید ایجاب می‌کند که به تولید گوشت سفید هم از نظر بهداشتی توجه بیشتری داشته باشیم. البته طی این سال ها مصرف گوشت مرغ افزایش پیدا کرده، یعنی اقداماتی در این زمینه انجام شده است.

وی در ادامه اضافه کرد: بایستی در امر آب و خاک اقدامات جدی و بایسته ای داشته باشیم. خدمتگزاران به کمک کشاورزان بایستی جلوی فرسایش را بگیرند هر چه ماده آلی خاک بالا برود صرفه جویی آب بیشتر و افزایش تولید نیز بیشتر خواهد شد. همچنین در فضای آب تمام هنر ما، مهندسین، شرکت های دانش بنیان، استارتاپ ها و... این است که در امر آبیاری به رابطه آب و خاک، اقلیم و گیاه بپردازیم، تا آبیاری با این اصل بهینه شود و اثرات آن مشاهده خواهد شد.

باید مدیریت ریسک و خشکسالی مستقر کنیم

به گفته این مقام مسئول، کشاورزی به علت شرایط اقلیمی آسیب های متنوعی دارد، با مدیریت بحران نمی توان تولید را مدیریت کرد و بایستی حتماً مدیریت ریسک و خشکسالی مستقر کنیم.

کشاورز در بخش دیگری از صحبت‌هایش اظهار کرد: ما خیلی به تقاضا توجه نکردیم. تولید باید بر مبنای تقاضا و کشاورزی قراردادی باشد. یکی از مشکلاتی که در بخش کشاورزی می بینم این است که کشاورز ا در این بخش بیشتر رایزنی می کنند در حالی که این بخش نیاز به حضور متخصصین اقتصادی و بازرگانی دارد. اگر مشکلات تقاضا حل شود کشاورزان به آرامش و درآمد خواهند رسید.

جوانگرایی در وزارت کشاورزی

وی همچنین اذعان کرد: رویکرد من جوانگرایی و دادن اختیارات بیشتر به زنان است. باید فضا را برای نسل جدید آماده کنیم. ما هر چه بلد بودیم همین بوده و باید تلاش کنیم پایه های جدیدی بنا گذاشته شود.

بنای شکایت از هیچ رسانه‌ای را ندارم

او همچنین توصیه کرد هر کسی در کشاورزی نظری دارد باید آن را به عنوان مشاور قبول کنیم. بنای ما به جذب مشاوره از همه نهادهای مدنی است. همچنین از فضای نقد نیز استقبال می‌کنیم. نقد به تصمیمات ما کمک می‌کند. نقد بهتر است به موضوع باشد و بنابراین دراین دوره بنای  شکایت از هیچ رسانه‌ای را ندارم و خواهشم این است که در نقد قضاوت نکنید.

کشاورز اظهار کرد: دولت نباید در بخش کشاورزی بزرگ شود، بلکه بایستی همه تصدی‌گری ها دست بخش خصوصی باشد، اما نباید رها شود. بایستی با تشکل ها، اصناف و اتحادیه ها در تصمیمات شریک شد.

نسبت به واردات نگران هستم

وی با بیان اینکه نسبت به واردات نگران هستم و واردات سرکوب تولیدات داخلی است، گفت: به عنوان مسئول تولید نمی‌توانم در مقابل تصمیمات وارداتی یک‌تنه بایستم، زیرا کشور نیازهایی دارد. برای مثال در مواردی بیش از نیاز یک ساله کشور شکر یا برنج وارد کردیم که این تولید داخلی را سرکوب می کند. بنابراین تشکل ها، انجمن ها و شهروندان باید مراقب کسب و کارشان باشند.‌

در بحث تکنولوژی نیازمند مبادله‌ایم

این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی  با بیان اینکه برخی از افراد واردات کالا را با تکنولوژی مخلوط می‌کنند، خاطرنشان کرد: در رابطه با تکنولوژی و دانش نیازمند مبادله هستیم. مجاز نیستیم تولیدکنندگان را از دسترسی به تکنولوژی جدید کارآمد منع کنیم، زیرا دانش و تکنولوژی به تولیدات کمک می کند. البته جایی که با آن مبادله می کنیم باید مورد تعامل  ما باشد.

تاکنون بذر یا محصول تراریخته‌ای در کشور کشت نشده است

وی همچنین به محصولات تراریخته نیز اشاره کرد و گفت: بیوتکنولوژی تنها تراریخته نیست. بسیاری از داروهای مصرفی در کشور بیوتکنولوژی است. موضوع زیست فناوری دانشی است که بشر در ۲۰ سال اخیر به آن رسیده است و بسیار وسیع است. زیست فناوری با تراریخته فرق دارد. تا این لحظه یک کیلوگرم بذر یا محصول تراریخته در اراضی  کشور کشت نشده است. تراریخته هم قانونی دارد و هر که بخواهد به آن عمل کند، باید از آن قانون تبعیت کند. هیچ واردات تراریخته نیز انجام نشده است.

کشاورز در پاسخ به این سوال که چه برنامه‌هایی برای حمایت ازفعالان کشاورزی دارید، اظهار کرد: اگر چیزی را قبول کنیم باید برای قبول آن، جایگاه تعریف کنیم که در هر تصمیمی در هر سطحی  این افراد را هم همتراز خودمان به عنوان یک رای بپذیریم و این اولین گام است. برای مثال در نرخ‌گذاری گندم باید از بنیاد گندم‌کاران نظرسنجی کرد. همچنین بایستی آنها را در مذاکرات وارد کرد و از حضور آنها نیز در تنظیم بازار استفاده کرد. پروسه تغییر رفتار کار سختی است، زیرا تاکنون تنها دولت تصمیم می‌گرفت اما باید این را قبول کنند که آن ها در کنار ما باشند، حرف هایشان را بزنند و اختیار بازار به آنها داده شود. کشاورزی پکیج اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و سیاسی است و اگر می‌خواهیم به این پکیج برسیم، رویکردهای جدیدی را می طلبد.

وی در پاسخ به این سوال که واردات برخی محصولات کشاورزی به عراق ممنوع شده است و این موضوع تاثیر منفی بر کشاورزان ما خواهد داشت؟ اظهار کرد: این تصمیم را دولت عراق تازه گرفته است و ما نمی‌دانیم که از جایی وارد می‌کند یا نه. استنباط شان این است که تولیدات داخلی‌شان به کفایت رسیده است. البته ما این موضوع را بررسی خواهیم که ببینیم آیا از سایر کشورها تامین می‌کنند یا کالاهای دیگر را جایگزین کردند، اما در خصوص سایر کشورها نیز می‌توان گفت که با این تفاهم‌نامه‌ای که به اوراسیا ورود پیدا کرده‌ایم، فضای جدیدی ایجاد خواهد شد که مشکلات تجارت حل و رونق خواهد داد. البته بایستی ضوابط آنها زودتر شناسایی شود اما اوراسیا فرصت جدیدی است و ظرفیت آن برای ما خوب است. حسنی که دارد این است که فصل تولید آنها با ما منطبق نیست است در حالی که فصل تولید عراق با ما منطبق است.

سرپرست وزارت جهاد کشاورزی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در مورد برنامه این وزارتخانه در خصوص حمایت از کاشت برنج گفت: سیاست های ما در مورد برنج کاملاً شفاف و حمایت‌ها نیز کاملاً مشخص است. در تولید برنج فراوانی بارندگی بهاره و پر شدن مخازن سدها باعث شد آب فراوان ایجاد شود و مسئولان هم برای که در آن مناطق کشاورزان خسارت دیده بودند، کمک کردند و تسهیلاتی فراهم کردند و این اتفاق نیز در خوزستان بود، زیرا سدها پرآب شده بودند. بنابراین مسئولان توانستد  آب ها را در اختیار کشاورزان قرار دهند.

وی اضافه کرد: سیاست ما به علت پایین بودن بهره وری آب در تولید برنج با تکنولوژی‌های موجود، فقط حمایت از برنج در گیلان  و مازندران است. ما حمایت‌های مان را از نقاط دیگر قطع کردیم و مصوبات دولت هم در این زمینه جاری شد. برای افزایش تولید برنج در گیلان و مازندران طرح و برنامه خاصی را تعیین کردیم که شامل استفاده از تکنولوژی های جدید، تجهیز و نوسازی مزارع شالیزار، توسعه مکانیزاسیون، استفاده از بذر رونق اقلام پرمحصول است که فکر می‌کنم با این اقدامات بتوانیم به ظرفیت خودکفایی برنج تا حدود ۷۰ درصد برسیم.

انتهای پیام/

نظرات
ADS
ADS
پربازدید