به گزارش اتاق خبر، به نقل از مهر، هادی حقشناس از توقف سوآپ نفتی ترکمنستان به بندر امیرآباد ایران از خردادماه سال جاری خبر داد و گفت: از سال ۹۶ پس از ۴ سال، توقف عملیات سوآپ نفتی ترکمنستان به عراق، افغانستان و کشورهای حاشیه جنوب خلیجفارس از طریق تخلیه در بندر امیرآباد، این فرآیند مجددا از سر گرفته شده بود.
معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی اظهار داشت: این روند تا خردادماه امسال ادامه داشت؛ اما از خردادماه تا کنون، سوآپ نفتی ترکمنستان به سایر کشورهای منطقه، از طریق ایران قطع شده است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره علت قطع مجدد سوآپ نفتی از طریق بندر امیرآباد، گفت: ادامه نیافتن سوآپ نفتی ترکمنستان از ایران بر اساس اعلام طرف ترکمن و مشکلات فنی داخلی این کشور بوده است.
پیش از این نیز، یک بار دیگر در زمان دولت دهم، سوآپ نفتی ترکمنستان با صلاحدید مقامات وقت وزارت نفت، قطع شده بود؛ این در حالی است که درآمد کشور از محل سوآپ نفتی ترکمنستان از بندر ترکمن باشی در ساحل شرقی خزر به بندر امیرآباد در ساحل جنوب شرقی این دریا، بسیار بالا تخمین زده می شد.
همچنین پیش از اجرای برجام، ترکمنستان خواهان از سرگیری سوآپ نفت با ایران شده بود که البته این موضوع را منوط به برخی شرایط از جمله مشکلات بانکی و نقل و انتقالات مالی کرده بود.
نفت وارداتی ترکمنستان پس از تخلیه در بندر امیرآباد، با ریل به پالایشگاه تهران منتقل شده و مابه ازای ارزی آن، نفت خام ایران از پالایشگاه های جنوب کشور و از طریق بندر عسلویه به دیگر کشورها صادر می شد؛ ضمن اینکه بخشی از نفت خام ترکمنستان نیز، به عراق و افغانستان ترانزیت می شد.
بندر نکا به عنوان یکی از بنادر زیرمجموعه اداره کل بنادر و دریانوردی امیرآباد، به عنوان تنها بندر نفتی ایران در سواحل خزر است که به گفته سیاوش رضوانی، مدیرکل بنادر و دریانوردی امیرآباد، سال گذشته در تاریخ ۱۲ مرداد ۹۶ سوآپ نفتی ترکمنستان از طریق این بندر از سر گرفته شد؛ به نحوی که در سال گذشته، ۶۵ فروند کشتی حامل نفت خام ترکمنستان در بندر نکا پهلو گرفتند و ۴۰۵ هزار تن نفت خام در این بندر تخلیه شد.
به گفته رضوانی، در سال جاری نیز ۱۰ فروند کشتی حامل نفت خام ترکمنستان در اسکله های زیرمجموعه اداره کل بنادر و دریانوردی امیرآباد، پهلودهی شده و ۶۷ هزار تن نفت خام تخلیه کردند.
انتهای پیام/