به گزارش اتاق خبر، به نقل از ایسنا، در وضعیتی که تولید کننده ایرانی برای ادامه مسیر تولید خود باید انواع و اقسام محدودیت های مقرراتی، کاغذبازیهای اداری، رقابت با نمونه های قاچاق و پرداخت مالیات را طاقت بیاورد در عوض صاحبان مشاغل سوداگرانه و صرفا مالی با چند تماس تلفنی معامله هایشان جوش میخورد و سودهای کلان خود به جیب می زنند و از همه اینها مهمتر اساسا مالیاتی هم بابت کارشان پرداخت نمی کنند.
معروف است که در چند سال گذشته کسانی که سرمایهگذاری هایی در حوزه های صنعتی و تولیدی داشته اند از کرده خود پشیمان شده و با نقد کردن سرمایه خود یا آن را به خاطر سودهای کلان و بدون ریسک در بانک ها گذاشته اند یا به بازارهای مالی مثل ارز و سکه و حتی خرید و فروش مسکن برده اند. همین مساله باعث شده تا حجم نقدینگی ها در اقتصاد بالا برود، مخصوصا که در شهریور ماه پارسال هم نرخ سود بانکی با نرخ ۱۵ درصد به پایین ترین حد خود در سال های گذشته رسید و باعث شد تا آن حجم سرمایه های خفته در بانک ها هم دوباره فعال شده و به حجم نقدینگی های در گردش بپیوندند و چنین وضعیت بی ثباتی را در بازارهای سرمایه ای رقم بزنند.
اینکه اخیرا بانک مرکزی هم تصمیم گرفته تا سود بانکی را دوباره افزایش دهد به نظر نمی تواند موجب بازگشت مجدد یا حداقل سریع سرمایه هایی شود که حالا به بازارهای پرسود ارز و سکه و مسکن خو کرده اند.
یکی از گزینه هایی که اخیرا توسط وزارت اقتصاد برای کنترل حجم نقدینگی ها یا حداقل سرعت گردش آنها مطرح شده است وضع مالیات بر سرمایه است؛ که البته اگر اجرایی شود گزینه جالبی به نظر می رسد.
در این رابطه حسین میرشجاعیان - معاون اقتصادی وزارت اقتصاد - درباره طرح مطرح شده مبنی بر اخذ مالیات بر سرمایه اظهار کرد: اگر این طرح پیگیری و اجرا شود می تواند از حجم مشکلات در اقتصاد بکاهد. نظام مالیاتی و حکمرانی ما نیازمند این اتفاق است، چرا که با این طرح می توان جلوی بسیاری از سفته بازی ها را گرفت.
وی با تاکید بر اینکه با اجرای طرح مالیات بر سرمایه می توان جلوی بسیاری از سوداگری ها را گرفت ادامه داد: درآمدهای بادآورده را در این سیستم به راحتی می توان کنترل کرد. اما زمانی می توان این کار را کرد که روی تمام نقل و انتقالات مالی نظارت داشت.
او با بیان اینکه هنوز سازمان امور مالیاتی ما نتوانسته است به بانک های اطلاعاتی بانک ها وصل شود اضافه کرد: وقتی که سازمان امور مالیاتی اعلام می کند که هنوز نتوانسته است به بانک های اطلاعاتی بانک ها وصل شود و هنوز در این مساله مشکل دارد یعنی اینکه رسیدن به نقطه مطلوب زمان می برد. در این شرایط باید از دستگاه های اطلاعاتی مختلف خواست تا اطلاعاتشان را با سازمان امور مالیاتی تقسیم کنند.
میرشجاعیان همچنین از تشکیل کارگروهی ویژه در وزارت اقتصاد خبر داد و گفت که این کارگروه با توجه به شرایط فعلی بازارهای ارز و سکه قرار است به صورت فوری به مساله مالیات بر سرمایه ها رسیدگی کند.
اینکه این طرح در چه ابعادی قابل اجرا باشد هنوز مشخص نیست، با این حال اما به نظر می رسد مساله مهمتر این باشد که چقدر عزم اجرایی برای انجام آن وجود دارد. اگر قرار باشد چنین طرحی در شرایط فعلی بازار سرمایه که تقریبا می توان شبه بحرانی است بین وزارتخانه ها و یا دستگاه های مختلف پاسکاری شود مانند هزاران طرح دیگر در حد ابلاغیه و مصوبه باقی می ماند و کاری از پیش نخواهد برد.
بازارهای مالی و پولی ما حتی قبل از اعلام خروج آمریکا از برجام هم حالتی استرسی به خود گرفته بود به گونه ای که سرعت مبادلات و نقل و انتقالات در فضای مالی کشور به شدت بالا رفت و پول را اصطلاحا داغ کرده بود. امری که با خروج آمریکا از برجام شدیدتر هم شد. بسیاری از اقتصادسنج ها معتقدند این شرایط اگر کنترل نشود می تواند به بازارهای کالایی هم سرایت کرده و وضعیت تورمی بسیار سنگینی را با خود به همراه داشته باشد.
انتهای پیام/