به گزارش اتاق خبر، به نقل از ایسنا، محمدباقر نوبخت امروز (سهشنبه) در جمع خبرنگاران اظهار کرد: امروز جلسه اصلی برای تشکیل سه فاز راهبری اقتصاد مقاومتی بود، گزارشی از همکارانمان در استان اصفهان نسبت به عملکرد سال گذشته و برنامههای سال ۱۳۹۷ در این جلسه داشتیم. هدف اصلی سیاستهای اقتصاد مقاومتی دنبال کردن یک رشد پویا و مستمر هشت درصدی است.
وی با بیان اینکه این رشد فقط با سرمایهگذاری تسهیل نمیشود، ادامه داد: بخش مهم آن رویکردهای مورد نظر مقام معظم رهبری مبنی بر دانش بنیان بودن، برونزا و برونگرا بودن و درنهایت عدالت محور بودنش است. امروز در تکمیل فعالیتهایی که ستاد اقتصاد مقاومتی در مرکز و ستادهای راهبری در استانها انجام میدهد اینکه ما ببینیم چقدر از رویکردهایی که با آن به توان به رشد ۸ درصدی برسیم داریم.
نوبخت با بیان اینکه قطعا محدودیتهای سرمایهگذاری داخلی و خارجی وجود دارد تصریح کرد: اگر نتوان از دانش بنیان بودن طرحها استفاده کنیم، قطعا جهشی برای رسیدن به رشد هشت درصدی نخواهیم داشت. این شهرک علمی تحقیقاتی و شرکتهای مستقر در آن بخشی از توانایی ملی خود را عرضه کردند که در عرصههای جهانی قابل رقابت است و نیاز ما را به خارج قطع خواهد کرد.
وی اضافه کرد: اگر کارخانهها درصدد تولید کالا هستند و ما این کالاها را در داخل احیا کنیم، باید این کالاها از نوآوریها و تکنولوژیهای روز برخوردار باشند که این محیط میتواند شرکتهایی را پرورش دهد که مکمل آن صنعت ما خواهد بود. اگر از این تکنولوژیها استفاده شود، کالاهایی با کیفیت و به نسبت ارزانتر و قابل رقابت با کالای خارجی میتوانند عرضه کنند.
رییس سازمان برنامه و بودجه کشور ادامه داد: من فکر میکنم که این واحد، همان مبارزه با قاچاقی است که آغاز کردهایم. وقتی که افراد فکر میکنند میتوانند کالایی ارزانتر و با تکنولوژی بهتر وارد کنند، آنگاه این کالا از هر سو وارد میشود که اگر کالای داخلی از این تکنولوژی برخوردار باشد، آنگاه هیچ کالای خارجی قدرت رقابت با کالای ایرانی را ندارد، حتی اگر قاچاق باشد.
نوبخت با اشاره به انگیزه سامان بخشی به بازار ارز و تعریف یک مدل در این مسیر افزود: هر کسی میخواهد کالایی را وارد کند، باید از طریق ثبت سفارش انجام شود و میتواند از مزایای ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده کند.
رییس سازمان برنامه و بودجه کشور اضافه کرد: اصفهان باید برای این ۱۲ برنامهای که تعیین شده از ۷۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان منابعی که تعیین شده سهمش را بگیرد. شرکتها با توجه به سیاستهای دولت برایشان منابع تعیین شده و استاندار استان با توجه به نظامی که تعیین کردند و همچنین سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان که تعیین شده از این منابع استفاده کنند.
نوبخت خاطرنشان کرد: تمام شرکتها امسال در قانون بودجه منابعی برایشان تعریف شده که میتوانند به اقتضای طرحهایی که ارائه میدهند، سهمی ببرند. امروز ایدهها و برنامهها را دیدم و البته باید بگویم که ما تنها کالاهای مصرفی را به عنوان کالای ایرانی تعریف نمیکنیم، من زحمات نخبگان اصفهانی را که انجام داده بودند امروز دیدم که کالای ایرانی محسوب میشود و قابل رقابت در امر توسعه است.
محمد باقر نوبخت پیش از ظهر امروز هم در جلسه ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی استان اصفهان، با بیان اینکه در این جلسه قرار نیست تمام مسایل استان را بررسی کنیم و بخش اصلی مسایل را بعدا در جلسه شورای برنامه ریزی استانها خواهیم شنید، یادآور شد: فردا چهارشنبه جلسه فوق العاده ای در خصوص مسایل ارزی در دولت برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه ما برای تمام نیازهای کشور ارز داریم، اما هر کسی نباید پول خود را به دلار تبدیل کند، تاکید کرد: دولت برای ۸۰ میلیون نفر تصمیم میگیرد، نه برای ۸۰۰۰ نفر عده خاص و کاری نداریم یک نفر سکه و یا دلار را چه قیمتی خریده است.
معاون رییس جمهور با اشاره به اینکه از اول تا ۱۵ اردیبهشت امسال، دولت چهار میلیارد و ۶۵۰ میلیون دلار ثبت سفارش در بخشهای مختلف برای کالاهایی وارداتی همچون کالاهای اساسی و یا لوکس داشته است، گفت: کالاهای وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومان ثبت سفارش می شود، البته دولت هر روز اعداد و خرید و فروش ارز را در کشور رصد می کند.
وی درباره برخی گلایهها از نرخ دلار ۴۲۰۰ تومان، اظهار کرد: کاری نداریم کسی در کوچه پس کوچه تهران دلار را با رقمی دیگر خریده است و اکنون بگوید دلار ۴۲۰۰ تومان کجاست؟ تمام نیازهای ارزی از شبکه نیما تخصیص مییابد و ارز از طریق قانونی به نرخ خود ارائه میشود.
او ادامه داد: این جلسه در چارچوب عملکرد سیاستهای اقتصاد مقاومتی تشکیل شده است، در مقدمه آن، دلیل این سیاستها در سال ۱۳۹۳ توسط رهبر معظم انقلاب بیان شد که برای دستیابی به اهداف سند چشم انداز ابلاغ می شود.
وی با بیان اینکه در سال ٨٣ سیاستها برای سال ٨٤ و هم چنین چشمانداز ١٤٠٤ برای رسیدن به کشوری توسعه یافته تدوین شد، افزود: هدف گذاری اصلی قرار گرفتن در مقام نخست علم و فناوری منطقه است و براساس آن برنامههای چهارم، پنجم و ششم توسعه، تدوین و اجرا شد.
رییس سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه متاسفانه دو برنامه چهارم و پنجم توسعه متناسب با هدف گذاری و رسیدن به اهداف اصلی شکل نگرفت و رشد هشت درصدی تحقق نیافت، تصریح کرد: در این راستا رهبر معظم انقلاب سیاستهای اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند و برنامه ششم توسعه نیز با رعایت سیاستهای اقتصاد مقاومتی تنظیم شد و با ابلاغ برنامه، برشهای یکساله آن در قالب بودجه تنظیم شد و اکنون در دومین سال این برنامه هستیم.
وی با بیان اینکه در سیاستهای اقتصاد مقاومتی مقدمات رسیدن به رشد هشت درصدی از طریق سرمایه گذاری فراهم شد، تاکید کرد: برای رسیدن به رشد هشت درصدی، نیازمند سرمایهگذاری ٧٧٠ هزار میلیارد تومانی در هر سال هستیم.
نوبخت با اشاره به اینکه در بودجه ٩٦ ریز این ارقام و سهم دولت، بانک ها، صندوق توسعه ملی، سرمایه گذاری خارجی و ... از سوی سازمان برنامه و بودجه تنظیم و در مجلس نیز در قالب برنامه ششم توسعه تصویب شد، یادآور شد: این برنامه دارای ٣٠ بخش و ١٤ فرابخش است و امسال نیز برای اجرای برنامه ششم توسعه و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و سند چشم انداز برنامههایی با هدف رشد اقتصادی از طریق سرمایهگذاری تنظیم شده که آثار آن در تولید ملی و اشتغال مشهود خواهد بود.
وی با اشاره به راههای رسیدن به این اهداف، گفت: برای رسیدن به رشد از طریق سرمایهگذاری علاوه بر استفاده از امکانات غیردولتی نیز بانکها وارد عمل شدند تا سرمایه لازم به بخش خصوصی و همچنین واحدهای تولیدی و صنعتی نیازمند به سرمایه در گردش پرداخت شود.
معاون رییس جمهور با بیان اینکه سال گذشته بانکها ١٨ هزار و ٥٠٠ میلیارد تومان تسهیلات به بیش از ٢٦ هزار واحد صنعتی و تولیدی کوچک و متوسط پرداخت کردند، افزود: دولت نیز ٤٢ هزار و ٥٠٠ میلیارد تومان از ردیف طرحهای تملک دارایی و سرمایهای و ۱۲۰۰ میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی پرداخت شد، همچنین ۶۷۰۰ میلیارد تومان صندوق توسعه ملی پول برای احیای ۵۵۰ هکتار از اراضی خوزستان، دشت سیستان و ایلام و مهار آبهای مرزی در اختیار دولت قرار داد.
وی با بیان اینکه سالانه ۲ میلیارد دلار صندوق توسعه ملی برای مهار آب های مرزی به دولت پرداخت خواهد کرد، تاکید کرد: این ارقام موجب رشد سرمایه گذاری مثبت در کشور شده است.
نوبخت با اشاره به اینکه سال گذشته رشد اقتصادی کشور با نفت ۴.۴ درصد و بدون نفت ۴.۷ درصد شد، تصریح کرد: صندوق بین المللی پول این ارقام را تایید کرد، البته رشد اقتصادی بدون نفت را با اندکی تفاوت ۴.۳ درصد اعلام کرد.
وی با بیان اینکه کشور مشکلات بسیاری دارد، البته باید نقاط ضعف و قوت خود را ببنیم و روحیه خود را از دست ندهیم، اظهار کرد: براساس گزارش مرکز آمار ایران، سال گذشته ۷۹۷ هزار نفر وارد بازار کار شدند که برای ۷۹۰ هزار نفر اشتغال ایجاد شد، اما باز ۷۰۰۰ نفر به جمع بیکاران کشور اضافه شد، با این وجود نرخ رشد بیکاری را از ۱۲.۴ درصد به ۱۲.۱ درصد کاهش دادهایم.
رییس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اینکه امسال نیز ۷۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت خواهیم کرد، گفت: بخشی از این بودجه را دولت، صندوق ها و بانک ها باید تامین کنند و قرار نیست این اعتبارات تنها به واحدهای سرمایه در گردش پرداخت شود، بلکه قسمتی از آن باید در بخش مسکن تزریق شود و در این راستا بازسازی ۱۰۰ هزار واحد مسکن فرسوده در بافت فرسوده شهرها را آغاز کرده ایم.
وی تصریح کرد: اگر مسکن رونق گیرد اشتغال همانند قطاری راه خواهد افتاد و سایر واگنها نیز به حرکت در میآیند.
نوبخت در ادامه با بیان اینکه اصفهان پتانسیلهای زیاد و همچنین افراد فرهیخته بسیاری دارد، اظهار کرد: ظرفیتهای این استان بالاست و می توان بسیاری از طرحهای کشور را به طور پایلوت در اصفهان اجرا کنیم.
وی به برنامههای دولت برای استان اصفهان اشاره کرد و گفت: می توان ۲۴۰ هزار فرصت شغلی را در استان اصفهان ایجاد کرد، از سوی دیگر برنامههایی در حوزه کشاورزی، صنعت و بخش اشتغال روستایی و عشایری اجرا خواهد شد، همچنین برنامهها و منابعی برای نوسازی ناوگان درون شهری و میراث فرهنگی و بخش گردشگری در نظر داریم.
نوبخت با تاکید بر اینکه با این برنامه ها قرار نیست پولپاشی کنیم، چرا که تجربه این کار را در گذشته داشتهایم، تصریح کرد: دولت نیز برای حل مشکل آب و مدیریت آن، کمک خواهد کرد، اما استاندار اصفهان میتواند به جای کشاورزی از امکانات بخشهای دیگری و به روز کردن آنها استفاده کند.
وی تصریح کرد: رشد هشت درصدی اقتصاد کشور با روشهای سنتی حاصل نمیشود و باید از روشهای دانش بنیان استفاده کنیم و با دقت بسیار منابع و پول را در کشور توزیع کنیم.
رییس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به صحبتهای مهرعلیزاده که ظرفیتهای خوبی در استان اصفهان نهفته است، تاکید کرد: نرخ بیکاری موجود زیبنده اصفهان نیست، اما با تخصیص این اعتبارات طرحهای توسعهای باید در استان اصفهان اجرایی شود و بنده ۶ ماه دیگر برای پیگیری این موضوع به اصفهان سر می زنم و به سایر استانها میگویم که از اصفهان الگو بگیرند.
وی در ادامه به مسائل بینالمللی و سیاسی کشور و همچنین برجام اشاره کرد و گفت: ماندن رییس جمهور آمریکا در برجام، چه خیری برای ما داشت که امروز از بابت خروج آن نگران شویم و خروج این کشور از برجام، موجب انزوای آمریکا میشود و بقیه کشورها همراه آن نخواهند بود.
نوبخت با تاکید بر اینکه دولت از مهر ماه سال گذشته تمام بودجههای خود را برای شرایط اضطراری و بحرانی تنظیم کرده است، تصریح کرد: ایران کمبود ذخایر ارزی ندارد و بنا بر اعلام های رسمی، ذخایر ارزی کشور از ۹۵ میلیارد دلار به ۱۰۸ میلیارد دلار افزایش یافته است، هم چنین تراز تجاری کشور در فروردین ماه ۶۰۰ میلیون دلار مثبت اعلام شد.
انتهای پیام/