اگر چه بر اساس اظهارات عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی، یکی از مهمترین مشکلات حمل و نقلی و زیست محیطی تهران، ورود روزانه ۶۰۰ تا ۹۰۰ هزار دستگاه خودروی شخصی از شهرهای مجاور و حومه تهران به پایتخت است، با این حال در دنیا معضل ناپایداری زیست محیطی و صعوبت حمل و نقل درون شهری را با توسعه شهرهای اقماری و اتصال آنها با استفاده از حمل و نقل ریلی حل کرده اند.
اما آنچه سبب شده تا در شهرهایی چون توکیو که روزانه ۷ تا ۱۰ میلیون نفر جمعیت شناور دارد و شبها برای استراحت به شهرهای اقماری پایتخت ژاپن سفر می کنند، کندی تردد در شهر صورت نگیرد، توسعه حمل و نقل ریلی سریع السیر و اختصاصی برای مسافران شهرهای اقماری توکیو است.
به نظر می رسد الگوبرداری عجیب وزارت راه و شهرسازی از شهرهایی چون توکیو، لندن، شانگهای، پکن و نیویورک که در توسعه حمل و نقل ریلی مسافری پرسرعت، گوی سبقت را از سایر کلانشهرهای مطرح دنیا ربوده اند، نتوانسته به کاهش سهم جاده و خودروی شخصی از تردد مسافران شهرهای اقماری تهران به پایتخت و انتقال آنها به ریل منجر شود.
نمونه این برنامه ریزی ناموفق، قطار حومه ای قم ـ تهران است که در روزهای اخیر و پس از تغییر ساعت رسمی کشور و جابه جایی زمان نماز صبح، قطار ۵ و ۲۵ دقیقه، ساعت ۸ و ۱۰ دقیقه به ایستگاه راه آهن تهران می رسد! علت آن، توقف ۲۰ دقیقه ای برای نماز صبح و سپس توقف های متعدد در میانه راه برای عبور دادن قطارهای عبوری از مسیر ریلی تهران قم اعم از باری و مسافری است.
زمان سفر از قم به تهران با قطار حومه ای، حدود ۳ ساعت!
این اتفاقات سبب شده تا مسیر یک و ساعت و نیمه قم ـ تهران (در صورت تردد با خودروی شخصی) به ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه برسد تقریبا دو برابر زمان سفر با خودروی شخصی.
این در حالی است که وزیر راه و شهرسازی بارها از عدم کاهش سهم خودرو از حمل و نقل مسافران حومه ای تهران و عدم افزایش سهم ریل از این جابه جایی علی رغم توسعه قطارهای حومه ای و تخصیص یارانه های سنگین دولتی به این قطارها انتقاد کرده است.
قطار ۵:۲۵ دقیقه صبح از برنامه حذف شد
همچنین از دیگر مشکلات این خط این است که قرار است از روز جمعه ۱۷ فروردین، قطار ساعت ۵ و ۲۵ دقیقه صبح حذف شده و ساعت شروع تردد ریلی به تهران از ۹:۳۵ دقیقه باشد.
این در حالی است که بیشترین مسافران قطار حومه ای ساعت ۵ و ۲۵ دقیقه این قطار، دانشجویان، کارمندان و بیمارانی هستند که برای انجام کارهای روزمره خود، صبح ها از قم خارج و عصرها به این کلانشهر جنوبی پایتخت برمی گردند.
از سوی دیگر به دلیل دور بودن میدان مرکزی، برای سوار و پیاده کردن مسافران جاده ای، میدان ۷۲ تن قم در نظر گرفته شده است که فاصله زیادی با مرکز شهر دارد و امکان استفاده خانواده ها یا بانوان از این محل برای تردد به تهران مشکل خواهد بود. این در حالی است که ایستگاه مرکزی راه آهن قم در مرکز شهر و در نزدیکی حرم مطهر حضرت معصومه (س) قرار دارد که از امنیت اجتماعی مناسبی برای خانواده ها برخوردار است.
انتهای پیام/