Performancing Metrics

چین ، پیروز نزاع گازی ایران و ترکمنستان | اتاق خبر
کد خبر: 406329
تاریخ انتشار: 23 بهمن 1396 - 17:07
یک کارشناس انرژی گفت:در حالیکه چین بااحداث چهارمین خط لوله واردات گاز از ترکمنستان را افزایش می دهد،طولانی شدن نزاع ایران و ترکمنستان،حضور ایران در بازار این کشور را تهدید می‌کند.
 
به گزارش اتاق خبر، به نقل از مهر، محمد امین راد، کارشناس انرژی با اشاره به اینکه ترکمنستان با بیش از ده تریلیون مترمکعب گاز درجا، به عنوان چهارمین کشور دارنده­ ی ذخایر گازی شناخته شده و منبع اصلی درآمد این کشور از صادرات گاز است، گفت: بدلیل محصور بودن در خشکی، تنها گزینه ­پیش روی  این کشور برای صادرات گاز ، صادرات از طریق خط لوله است. 

وی بیشترین میزان صادرات گاز این کشور را به مقصد چین اعلام کرد و افزود: ترکمنستان تا سال گذشته روزانه حدود ۳۰ میلیون مترمکعب گاز نیز به ایران صادر می ­کرد اما از سال گذشته تا کنون بدلیل اختلافات مالی، صادرات گاز  این کشور به ایران متوقف شده است.

این کارشناس انرژی میزان وابستگی درآمد ارزی ترکمنستان به صادرات گاز خود به چین را حدود یک سوم اعلام کرد و ادامه داد: چین از سال ۲۰۰۹ با احداث سه خط لوله به طول ۱۸۰۰ کیلومتر روزانه ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز از ترکمنستان وارد می­ کند. به همین دلیل ترکمنستان برای جلوگیری از وابستگی  بیشتر خود به چین تمایل به متنوع کردن بازار صادراتی گاز طبیعی خود دارد.

به گفته راد، بدلیل جذابیت بالای گاز ترکمنستان، چین به این کشور به عنوان یک فرصت طلایی برای تامین انرژی مورد نیاز خود نگاه می ­کند، به همین دلیل چین در طول یکسال گذشته در تلاش است تا خط لوله چهارم  ترانس آسیا با ظرفیتی نزدیک به  ۲۵ میلیار مترمکعب را از مسیر دیگری که کمتر از مسیر قبلی و حدود ۱۰۰۰ کیلومتر طول دارد، را احداث کند.

وی تصریح کرد: در صورت اجرایی شدن خط لوله­ چهارم ترانس آسیا، عمده­ گاز تولیدی ترکمنستان در اختیار چین قرار خواهد گرفت و این کشور بیش از پیش روابط مستحکمی با ترکمنستان برقرار خواهد کرد. حال آنکه با اجرای این خط لوله عملا فرصت واردات گاز از ترکمنستان برای  ایران که مرز مشترک خاکی با این کشور دارد، از بین خواهد رفت.

وی با بیان اینکه  ایران می ­تواند با واردات گاز ترکمنستان، گاز مورد نیاز خود در شمال شرق را تامین کند و گاز تولیدی در جنوب را در مصارف دیگری که ارزش افزوده ی بالاتری دارند، استفاده کند، ادامه داد: به نظر می رسد ترکمنستان برای متنوع سازی بازار خود تمایل زیادی برای صادرات گاز به ایران دارد. بنابراین مسئولین باید تلاش کنند تا با جذب حداکثری گاز این کشور نقش ایران را در بازار گاز پر رنگتر کنند.

این کارشناس انرژی افزود: از مسئولین وزارت نفت انتظار می ­رود، با موضعی دوستانه نسبت به حل اختلافات با ترکمنستان وارد شوند و با مستحکم تر کردن روابط با این کشور، در مسیر افزایش واردات از این کشور گام بردارند. افزایش واردات از ترکمنستان قطعا گامی بزرگ در تبدیل شدن ایران به هاب گازی منطقه است که باید در اولویت برنامه ­های وزارت نفت قرار گیرد.   

انتهای پیام/

نظرات
ADS
ADS
پربازدید