Performancing Metrics

دلیل اهمیت عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای | اتاق خبر
کد خبر: 378969
تاریخ انتشار: 12 آبان 1395 - 09:45
اتاق خبر گزارش می دهد
عضویت در سازمان همکاری های شانگهای فرصت مناسبی برای ایران است که کشورهای غربی را وارد یک رقابت برای حضور در بازار ایران کند.

اتاق خبر- گروه اقتصادی-محمد حسن گودرزی: حضور در پیمان های بین المللی و منطقه ای برای هر کشور علاوه بر ایجاد نوعی پرستیژ در عرصه بین الملل می تواند کمک بزرگی به اقتصاد آن کشور به شمار رود. در حقیقت می توان گفت که اتحاد های بین المللی که در قالب پیمان هایی بین دو و چند کشور به مشابه سپری دفاعی برای کشورهای عضو در مقابل تهدید های مختلف نظامی و اقتصادی باشد.

سازمان همکاری شانگهای سازمانی میان‌دولتی است که برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شده‌است. این سازمان در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایه‌گذاری شد. نقش اصلی و تعیین کننده را، در سازمان شانگهای، دو کشور چین و روسیه تشکیل می‌دهند. سازمان همکاری شانگهای در حقیقت ترکیب جدید سازمان «شانگهای ۵» است که در سال ۱۹۹۶ تأسیس شده بود، ولی نام آن پس از عضویت ازبکستان به «سازمان همکاری شانگهای» تغییر داده شد. علاوه بر اعضای اصلی، ابتدا مغولستان در سال ۲۰۰۴ و یک سال بعد ایران، پاکستان، هند و افغانستان در سال ۲۰۱۲ به عنوان عضو ناظر به سازمان ملحق شدند. کشورهای عضو و ناظر سازمان همکاری شانگهای روی هم بیشترین تولیدکننده و مصرف کننده انرژی در جهان می‌باشند. مساحت کشورهای عضو (اصلی و ناظر) این سازمان روی هم بیش از ۲۵٫۱ میلیون کیلومتر مربع یا یک چهارم سطح خشکی‌های زمین است.

ایران که همواره و به خصوص بعد از اعمال تحریم های مختلفی که از سوی امریکا و اروپا به بهانه های مختلفی از جمله برنامه هسته ای بر این کشور اعمال شد تلاش کرد که با تغییر رویکرد به سوی کشورهای دیگر از ضربه خوردن اقتصاد خود و درنهایت مشکلات بعدی آن جلوگیری کند. این رویکرد بعد از اجرای برجام و لغو تحریم های مرتبط به برنامه هسته ای به گونه ای دیگر ادامه پیدا کرد. در حقیقت تجربه سال های گذشته به ایران نشان داد که همکاری های بین المللی برای کشوری مانند ایران جنبه حیاتی برای اقتصاد این کشور دارد و همکاری های تجاری چند جانبه با کشورهای مختلف منطقه می تواند از تکرار مشکلاتی که در زمان تحریم ها برای ایران به وجود آمد جلوگیری کند.

سازمان همکاری شانگهای به دلیل حضور کشورهای منطقه آسیای میانه می تواند دروازه تازه ای برای اقتصاد ایران و آغاز همکاری های جدید با این کشورها باشد. حضور چین و روسیه به عنوان دو شریک تجاری و سیاسی ایران در این سازمان نیز مزید بر علت شده است که عضویت در این سازمان برای ایران از اهمیت دو چندانی برخوردار باشد.

 سازمان همکاری شانگهای سپری برای اقتصاد ایران

یک کارشناس مسائل اقتصاد بین الملل حضور در پیمان های منطقه ای و بین المللی مانند سازمان همکاری شانگهای را بازی برد- برد برای کشورهای عضو توصیف کرد.

ساسان شاه ویسی کارشناس مسائل اقتصاد بین الملل در گفت و گو با اتاق خبر با اشاره به شرایط اقتصادی که در حال حاضر در جهان حاکم است حضور در سازمان های بین المللی را به نفع اقتصاد ایران دانست و گفت: در حال حاضر در دورانی هستیم که کشورها نمی توانند به تنهایی نیاز های سیاسی، نظامی و اقتصادی خود را به طور کامل تامین کنند. سازمان های بین المللی نیز در همین راستا بین کشورهای مختلف تشکیل می شود که درنهایت با هدف رسیدن به یک تعامل دوسویه و چند سویه برد – برد میان کشورها است.

شاه ویسی با اشاره به بلوک های اقتصادی و سیاسی جهان گفت: در حال حاضر دو بلوک اقتصادی، امنیتی و سیاسی در دنیا توسط آمریکا و اروپا رهبری می شود و سازمان همکاری شانگهای با هدف ایجاد یک جبهه در مقابل پیشروی جهان غرب تشکیل شده است.

این کارشناس مسائل اقتصاد بین الملل ادامه داد: روسیه با با چین سازمان همکاری شانگهای را تاسیس کرد که هدف ایجاد نوعی مانع در مقابل پیمان های بین المللی منطقه ای که توسط کشورهای غربی تشکیل شده و نمونه های آن گروه 7 و ناتو می باشد.

وی با اشاره به  ظرفیت های اقتصادی و سیاسی کشورهای عضو این سازمان گفت: آینده اقتصاد جهان، نگاه به شرق و پتانسیل های کشور های شرقی مانند چین و هند است.

شاه ویسی در مورد حضور ایران در این سازمان گفت: در حال حاضر ایران در شرایطی قرار دارد که منافع آن با آمریکا در تضاد قرار دارد. با توجه به تحریم های آمریکا حضور در این پیمان بین المللی می تواند به عنوان سدی علیه این تحریم ها به کار رود. ضمن اینکه  با توجه به لغو تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای حضور در سازمان همکاری شانگهای می تواند باعث ایجاد رقابت  برای ورود کشورهای غربی به بازار ایران باشد.

این کارشناس مسائل اقتصاد بین الملل در مورد وضعیت عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد: قرار بود عضویت ایران امسال از ناظر به عضویت کامل ارتقا پیدا کند اما به جای ایران ویتنام به عنوان عضو این سازمان برگزیده شد. با این حال به نظر می رسد که سال آینده درخواست ایران به عنوان عضو دائم این سازمان پذیرفته شود.

94105 ت

نظرات
ADS
ADS
پربازدید