اتاق خبر: اتاق بازرگانی ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی کشور است و حالا با استعفای محسن جلالپور به عنوان رییس این اتاق، بار دیگر بخش خصوصی وارد این چالش شده است که چه کسی رییس اتاق شود؟ پس از گذشتن بیش از یک سال از انتخابات دوره قبل اتاق، جلالپور به علت بیماری قلبی از سمت خود کناره گیری کرد. هرچند این موضوع در ابتدا مخالفت اعضای اتاق ایران را به همراه داشت اما زمانی که استعفای محسن جلالپور از سوی هیات نمایندگان اتاق کرمان پذیرفته شد عملا عضویت وی در اتاق ایران نیز لغو شد و اعضا در یک عمل انجام شده قرار گرفتند. حالا با بسته شدن پرونده استعفای جلالپور ، هیات نمایندگان تا ۲۸ شهریور برای انتخاب رییس جدید اتاق زمان دارند.
از امروز یعنی انتشار گزارش تا انتخاب رییس جدید ۴۰ روز برای رایزنی و جمع بندی هیات نمایندگان اتاق ایران کافی است تا به این نتیجه برسند که چه کسی رییس پارلمان بخش خصوصی شود. در این بین گزینه های مختلفی اعم از دولتی و خصوصی در میان گمانه زنی های مختلف وجود دارد. گزینه های ریاست اتاق ایران در حال حاضر گزینه های متعددی برای ریاست پارلمان بخش خصوصی مطرح است که برخی از آنها تنها گمانه زنی هستند و برخی دیگر به عنوان گزینه های جدی جانشینی جلالپور مطرح هستند.
حسین پیرموذن، پدرام سلطانی، مسعود خوانساری، محمدرضا انصاری، غلامحسین شافعی، محمود اسلامیان از بخش خصوصی و همچنین مجتبی خسروتاج و ولی الله افخمی راد از جمله نمایندگان دولت در اتاق بازرگانی گزینه های ریاست اتاق ایران هستند هرچند به نظر می رسد اسامی چون محسن مهرعلیزاده و یحیی آل اسحاق و احمد فیاض بخش نیز در این میان مطرح شده است اما به نظر نمی رسد که بتوان روی آنها به عنوان گزینه نهایی حساب ویژه ای باز کرد. کفه سنگین رای اتاق های شهرستان در حال حاضر ۴۵۱ نفر عضو اتاق بازرگانی ایران هستند که از این تعداد، ۱۳۷ نفر بهعنوان نمایندگان تشکلها، ۲۵۳ نفر اعضای هیات نمایندگان اتاقهای شهرستان، ۴۰ نفر از اعضای بخش خصوصی اتاق تهران و ۲۰ نفر عضو دولتی اتاق تهران حضور دارند.
بنابراین به نظر می رشد کفه ترازوی رای اتاق های شهرستان در برابر تهرانی ها سنگینی می کند. از همین رو هرفردی بخواهد وارد عرصه رقابت برای ریاست اتاق ایران شود قطعا کار سختی برای جلب نظر آرای نمایندگان شهرستان ها خواهد داشت و نامزدهای تهرانی در این بین کار سخت تری را نسبت به گزینه های شهرستانی در پیش دارند.گزینه هایی همچون پدرام سلطانی و مسعود خوانساری اگر بخواهند وارد کارزار انتخابات شوند کار سختی را پیش روی خود خواهند داشت زیرا تجربه ثابت کرده است که اعضای غیر تهرانی اتاق ایران اقبال چندانی به گزینه های تهرانی برای ریاست نشان نمی دهند.از همین رو شنیده ها حاکی از آن است که با توجه به اهمیت و جایگاه اتاق تهران به نسبت سایر اتاق های بازرگانی کشور توافق نانوشته ای در این بین وجود دارد که به طور معمول گزینه نهایی ریاست اتاق فردی از اتاق های شهرستان باشد و ریاست پارلمان بخش خصوصی را برعهده بگیرند. حالا به نظر میرسد تهرانی ها قصد دارند این توافق نا نوشته را برهم بزنند و تلاش کنند تا گزینه مورد حمایت خود را بر کرسی ریاست اتاق ایران قرار دهند. اتحاد شافعی و پیرموذن در برابر خوانساری و سلطانی در همین حال که خوانساری و سلطانی از تهران در حال ارزیابی شرایط هستند تا وارد کارزار رقابت شوند. اما در طرف مقابل شافعی و پیرموذن به عنوان نماینده بخشی از غیر تهرانی های اتاق می توانند تبدیل به وزنه جدی برای رقابت شوند.
از سوی دیگر این اتحاد نشان می دهد که شرایط شهرستانی ها در انتخاب گزینه نهایی بهتر است و این اتحاد استراتژی برای مقابله با رقبای تهرانی است. بر این اساس اگر پدرام سلطانی یا مسعود خوانساری کاندیدای ریاست اتاق بازرگانی ایران شوند، غلامحسین شافعی به نفع حسین پیرموذن کنار خواهد رفت. در مقابل اگر هیچ کدام از این دو کاندیدای ریاست نباشند، پیرموذن به نفع شافعی از انتخابات انصراف خواهد داد.
با این روش عملا وضعیت بازی انتخاباتی تا حد زیادی روشن میشود و در مقابل شهرستانها هم به صورت یکپارچه باقی میمانند. از سوی دیگر ، اتحاد شهرستانی ها و ارزیابی شرایط از سوی تهرانی ها نشان می دهد گزینه های دیگر چندان مطرح نیستند و به نظر می رسد تهرانی ها با چالش های مهمتری روبرو هستند و باید در برابر شافعی و پیرموذن بتوانند با برنامه ریزی روشن تری وارد عرصه رقابت شوند و با اتحاد شهرستانی ها عملا باید منتظر رفتار مناسب از سوی تهران شد . در همین حال با توجه به گمانه زنی ها احتمال آمدن گزینه های دولتی از سوی تهرانی ها جدی تر می شود. هرچند به نظر می رسد که بسیاری از اعضای اتاق با آمدن گزینه دولتی مخالف هستند اما نباید فراموش کرد که در حقیقت همکاری ۳سال گذشته خوانساری و سلطانی باعث موفقیتهای زیادی برای آنها شده است ولی این بار با اتحادی قوی روبرو هستند.
پیام سلطانی به اعضا در همین حال به نظر می رسد پدارم سلطانی مخالف مرز بندی ها در اتاق است و نمی خواهد چند صدایی به وجود آید البته که برخی معتقدند او در پیام تلگرامی به اعضای هیات نمایندگان قصد کم کردن اتحاد شهرستانی را دارد که این پیام به این ترتیب است: سلام خدمت دوستان ارجمند و همکاران محترم نخست، از اینکه جریاناتى در این شرایط به فکر افتادهاند از این کلاه نمدى براى خود درست کنند و از همه روشها و ابزارها از جمله برخى روزنامهها و رسانهها، استفاده مىکنند متاسفم در عین حالى که انتظارى غیر از این هم نمىرفت. بنده معتقدم که بهترین رویکرد در قبال این تحرکات حفظ آرامش و انسجام است. حتما مهمترین مقصود کسانى که آگاهانه وارد این بازى شدهاند، گلآلود کردن آب و صید ماهى از آن است. لذا ما نگذاریم که این اتفاق بیفتد.
شناخته شدهترین و البته موثرترین استراتژى این دسته، قطبى کردن فضاى هیات نمایندگان و ایجاد تشنج بین ایشان است و این موضوع سابقه طولانى در اتاق دارد. ترفندهایى مانند خطکشى تهرانى-شهرستانى، اتاقى-تشکلى، صنعتى-بازرگانى و امثالهم از این دست قرآن بر سر نیزه کردنهاست که متاسفانه برخى مواقع نتیجه هم داده است. پختگى و درایت همه دوستان اقتضا مىکند که وقعى به این ترفندهاى تکرارى نگذارند و وارد این بازیها نشوند. همه ما به خوبى مى دانیم که تصمیم خوب در فضاى آرامش و تعقل گرفته مىشود و البته هیجان و احساسات تصمیم بد را زمینهسازى مىکند. از درایت و توجه شما سپاسگزارم. دولتی ها در مقابل خصوصی ها به هر حال ، اتاق وارد دو قطبی تهران و شهرستان شده است . به نظر می رسد هر کدام از این دو طرف منتظر تصمیم طرف دیگر هستند تا بتوانند بهترین گزینه را انتخاب کنند. هرچند احتمال حضور خسروتاج نیز مطرح است که او اینک به عنوان قائم مقام وزیر صنعت است هرچند خوانساری نیز سابقه فعالیت دولتی دارد اما در مقابل پیرموذن خود را نماینده تمام عیار بخش خصوصی می داند و به نظر می رسد همین مساله نیز باعث موفقیت او شده است.
نهاوندیان پشت ماجرا زمانی که حسن روحانی به عنوان رییس جمهور انتخاب شد ، محمد نهاوندیان با قبول مسوولیت در دفتر ریاستجمهوری، از اتاق بازرگانی رفت و جلالپور جایگزین او شد. هرچند حالا نیز گمانه زنی هایی در خصوص دخالت نهاوندیان برای انتخاب ریاست اتاق وجود دارد بنابراین به نظر می رسد که نگاه و نظر او در انتخاب ریاست بعدی با توجه به نفوذی که بر روی هیئت نمایندگان دارد غیر محتمل نخواهد بود زیرا برای دولت گزینه ای که به عنوان رییس اتاق معرفی می شود بسیار مهم است چرا که مهمترین مولفه آن روابط خوب و مناسب با دولت است تا بتواند همکاری مناسبی میان دولت و بخش خصوصی شکل بگیرد. با این وجود بازی های پشت هموراه روزهای آخر برای تعیین ریاست اتاق ایران سرنوشت ساز بوده است. اتاق ایران دیگر به مانند دوره علی نقی خاموشی نیست که بخواهد سال های سال بر کرسی ریاست آن تکیه بزند و آب از آب هم تکان نخورد.
اکنون همه تجار،بازرگانان و تولیدکنندگان داخلی قصد دارند که در تعیین ریاست اتاق بازرگانی نقش داشته باشند. آنها نمی خواهند منفعلانه بایستند تا بخشی بازی خود را انجام دهند و از نمایندگان به عنوان عروسک خیمه شب بازی استفاده شود. رقابت حال حاضر اتاق بازرگانی بر سر ریاست در روزهای آینده و با نزدیک شدن به روزهای حساس برای تعیین ریاست اتاق قطعا از این جذاب تر خواهد شد و اتاق بازرگانی تصمیم نهایی خود را می گیرد که آیا قصد دارد منفعلانه عمل کند یا به عنوان نماینده بخش خصوصی قصد دارد تا نقشی جدی در اقتصاد ایران ایفا کند.
منبع: تصمیم نیوز
منبع: تصمیم نیوز
95103