اتاق خبر: این درحالی است که برای راهاندازی ۳۰ هکتار از ۶۰ هکتار فاز نخست این شهرک ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است تا نخستین مرکز کسب و کار اصفهان ارائه خدمات مشاورهای به صنعتگران را آغاز کند.
پیش از این۴ شهرک از مجموع ۷ شهرک فناوری دارای مصوبه دولتی در کشور به بهرهبرداری رسیده است. بهرهبرداری از یک شهرک فناوری در هر سال از اجرای قانون برنامه ششم توسعه پیشنهاد شده که به اعتقاد کارشناسان، با هدف ایجاد اشتغال پایدار و توسعه خدمات فناوری در حوزه صنایع کوچک پایهریزی شده است.
این شهرکها بهعنوان یکی از نهادهای موثر در تجاریسازی و توسعه فناوری و بهتبع آن، توسعه اقتصاد دانشمحور و اشتغالزایی تخصصی است که با ایجاد یک محیط مناسب زمینه استقرار و حضور حرفهای کسبوکارهای فناورانه، واحدهای تحقیق و توسعه صنایع، مشاوران خبره و موسسات پژوهشی و آموزشی را فراهم کرده است. همچنین این واحدها در تعامل سازنده با یکدیگر به فعالیتهای مرتبط با حوزه تخصصی شهرک میپردازند.
شهرک فناوری پل ارتباطی بین صنعت و دانشگاه است و میتواند حلقه گمشده این ارتباط باشد بهطوریکه جذب شرکتهای بینالمللی به توسعه فعالیتهای جدید، ایجاد شرکتهای جدید فناوری اطلاعات و ارتباطات، تسهیل انتقال فناوری و تجاریسازی پژوهشها و... از اهداف احداث شهرکهای فناوری است.
۳۰ هکتار در فاز نخست
محمد جواد بگی، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان اظهار کرد: در راستای شهرکهای هفتگانه فناوری در اصفهان به عنوان «شهرک فناوری تولید مواد نو» احداث شده است. چهارمین شهرک از این دسته در فارس به عنوان «شهرک فناوری پتروشیمی» و سومین آن در تهران به عنوان «شهرک فناوری آیتی» احداث شده است.
بگی با بیان اینکه هدف از ایجاد این شهرک کمک به تجاریسازی فناوریهای نوین و ترویج فناوری به صنایع موجود است، گفت: احداث این شهرک در اصفهان از ۱۰ سال پیش آغاز شده که فضای اداری آن در ۷ هزار مترمربع به عنوان ساختمان مرکز کسب و کار راهاندازی شده و در فاز نخست به بهرهبرداری میرسد. همچنین افق توسعه شهرک ۶۰۰ هکتار است که در فاز عملیاتی فعلی آن ۶۰ هکتار است اما در هفته دولت ۳۰ هکتار آن افتتاح میشود و بقیه همزمان با ورود متقاضیان آمادهسازی میشود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان تصریح کرد: این نخستین شهرک فناورانه و مرکز کسب و کار در اصفهان است و تاکنون ۱۱ قرارداد در این شهرک امضا شده که یک مورد آن بهرهبرداری شده است و یک مورد نیز بهزودی بهرهبرداری میشود و بقیه در ۲ سال آینده بهرهبرداری خواهند شد.
وی با بیان اینکه فعالیت شهرک فناوری اصفهان در سطح ملی تعریف شده است، بیان کرد: در بالاترین رشته گرایشهای تخصصی تولید اقدامی انجام میشود که کشور را از واردات مواد (سرامیکها، پلیمرها، کامپوزیتها و مواد فلزی پیشرفته) که حجم بالای تولیدات شرکتهای دانشبنیان را شامل میشود، بینیاز میکند.
بدون محدودیت استقرار
به گفته بگی، احداث این شهرک با درنظر گرفتن جاده اختصاصی و آمادهسازی فاز نخست برای بهرهبرداری تاکنون حدود ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته است. هدف از ایجاد این نیز شهرک فراهم کردن زیرساخت برای استقرار واحدهای تولیدی فناور بوده که خدمات مشاورهای به آنها ارائه و هماهنگی لازم برای ایجاد کسب و کارهای فناورانه خرد فراهم شود. هرچند از سال گذشته کلینیکهای سیار کسب و کار در اصفهان فعال شده اما استفاده از خدمات مرکز کسب و کار نیز برای سایر صنعتگران خارج از شهرک فناورانه اصفهان میسر است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان در تصریح مزایای استقرار در این شهرک به نسبت سایر شهرکهای صنعتی گفت: این شهرک با وجود معافیت از محدودیت استقرار در کیلومتر ۳۲ جاده تهران-اصفهان با مراکز تحقیق و توسعه، مرکز خدمات فناوری و کسبوکار، مرکز خدمات عمومی، مجموعه آزمایشگاهها، کارگاههای نمونهسازی و... احداث شده است. همچنین این شهرک ۱۵ سال معافیت بیمهای و مالیاتی دارد که سرمایهگذاران از مزایای مناطق ویژه اقتصادی نیز برخوردار میشوند.
زیرساختهای جهانی
بگی تاکید کرد: زیرساختهای این شهرک با توجه به نوع فعالیت صنایع قابل استقرار درنظر گرفته شده به طوریکه برق واحدها از طریق پست زمینی و شبکه زیرزمینی تامین میشود. سایر زیرساختها نیز مطابق با استانداردهای جهانی تامین شده است. فاز یک تصفیهخانه نیز مناسب با افزایش پساب صنایع راهاندازی میشود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان ادامه داد: اراضی این شهرک با حق بهرهبرداری ۱۲۰ هزار تومانی برای هر مترمربع به متقاضیان واگذار شد اما شرایط پرداخت آن تا ۵ درصد بهای زمین نقد و بقیه در اقساط بلندمدت ۴۸ ماهه است. ارتباطات مخابراتی در سایر شهرکها با کابل مسی تامین شده اما در این شهرک فیبر نوری با سرعت بالای انتقال دیتا برای استقرار ۳۰۰ واحد تامین شده است.
به گفته بگی، برای تامین زیرساختهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در شهرک صنعتی کوثر نیز قراردادی به ارزش ۲/۵ میلیارد تومان امضا شده است تا این شهرک نیز به عنوان دومین شهرک از این نوع امکانات برخوردار شود.
۹ شهرک فناوری در برنامه ششم
براساس برنامه ششم توسعه باید هر سال یک شهرک فناوری دارای مصوبه دولتی در کشور به بهرهبرداری برسد. البته برای دریافت مصوبه احداث دو شهرک فناوری جدید که اکنون در حال مطالعه است نیز اقداماتی انجام میشود. بنابراین در صورت تایید دولت، تعداد شهرکهای فناوری کشور به ۹ شهرک خواهد رسید. غلامرضا سلیمانی، معاون سازمان صنایع کوچک و شرکت شهرکهای صنعتی ایران در گفتوگو با صمت در بیان تفاوت شهرکهای فناوری و مراکز توسعه کسب و کار تصریح کرد: در شهرکهای فناوری مراکز ارائهکننده خدمات نرمافزاری ازجمله مرکز خدمات کسبوکار، فنبازار، مرکز فناوری، آموزشگاه، اجزای متفاوت فناوری و... احداث شده است و این شهرکها با هدف توسعه همکاریها بین واحدهای فناوری و انتقال واحدهای «آرانددی» صنایع بزرگ و همچنین همکاری مراکز فناوری ایجاد شده تا بتوان فناوری مورد نیاز صنایع کوچک را کشف و بومیسازی کرده و با هزینه کمتری این فناوریها را دراختیار صنایع کوچک و متوسط قرار داد در حالی که مراکز کسبوکار جزئی از هر شهرک صنعتی است.
سلیمانی با بیان اینکه این شهرکها در برابر شهرکهای صنعتی عمومی بهدلیل داشتن واحدهای فناوری و تولید انبوه فناوری متفاوت است اما در شهرک صنعتی تولید با تیراژ بالا انجام میشود، افزود: زمین این شهرکها مانند سایر شهرکهای صنعتی عمومی تامین میشود و در مواردی که تامین زیرساختهای مناسب با فعالیتهای فناوری امکانپذیر نباشد سازمان صنایع کوچک وارد عمل شده و این زیرساختها را تامین میکند.
پرهیز از موازیکاری
شهرکهای فناوری نسبت به نوع ماموریت خود عملکرد متفاوتی دارند بهطوریکه یک شهرک در زمینه مواد غذایی و شهرکی دیگر در زمینه کانی غیرفلزی احداث شده است. در ابتدای فعالیت شهرکهای فناوری، نیازمندی صنایع به فناوری شناسایی شده و مبتنیبر نیاز آنها اکتشاف و بومیسازی میشود و بخشی که در داخل نمیتوان تامین کرد از خارج کشور حمایت و با مهندسی معکوس داخلیسازی میشود.
کیوان گردان، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی همدان در گفتوگو با صمت با تاکید بر اینکه بهرهبرداری از یک شهرک صنعتی در هر سال از برنامه ششم توسعه بهدلیل هدف دولت در اشتغال دانشآموختگان و توسعه خدمات فناوری در حوزه صنایع کوچک است، تصریح کرد: با احداث و راهاندازی شهرکهای فناوری از پراکندگیها و موازیکاریها پرهیز شده و با تجمیع این واحدهای فعال در حوزه فناوری در شهرکها میتوان مشارکتها را توسعه داد و با احراز هویت واحدها زمینه گسترش ارتباطات را فراهم کرد.
گردان اظهار کرد: در حال حاضر ۷ شهرک صنعتی فناوری مصوبه دولت در کشور وجود دارد که تاکنون ۴مورد آن به بهرهبرداری رسیده و یک مورد در همدان احداث شده است.
به گزارش صمت ۴۱ شهرک، ۲۷ ناحیه و ۶ شهرک صنعتی خصوصی (محمودآباد، شاهینشهر، گلپایگان، فتحالمبین کاشان، فولاد لنجان و برسیان اصفهان) در اصفهان فعالیت میکنند و این استان رتبه نخست فعالیت شهرکهای صنعتی در کشور را دارد. اما جدا از زیرساختهای اولیهای که در هر شهرک صنعتی تامین میشود در شهرکهای فناوری، معافیتهای مالیاتی ویژهای نیز درنظر گرفته شده تا مشوقی برای انتقال پارکهای علم و فناوری به این شهرکها باشد.
منبع: صمت
95102