
اعتماد- بورس اوراق بهادار تهران كه تا آذر ماه هر روز ركورد جديدي را پشت سر ميگذاشت و قلههاي جديدي را فتح ميكرد، با آغاز فصل زمستان از ركوردشكنيهاي پي در پي دست كشيد و به دليل متوقف كردن نمادهاي مهم و تاثيرگذار در بورس وارد مسير منفي شد.
بازار سهام كه فصل پاييز را با 9 ركورد تاريخي و بازدهي 35 درصدي پشت سر گذاشته بود و فصل زمستان را نيز با گرمايي لذت بخش آغاز كرد. به اين ترتيب كه در روزهاي ابتداي سردترين فصل سال با فتح قلههاي 36 و 37 هزار واحدي روزهاي گرمي را براي سهامداران به ارمغان آورد.
اما رشد پي در پي شاخص تنها تا روز 5 دي ماه دوام آورد و شاخص بورس تهران پس از 8 روز حركت مداوم پا روي ترمز گذاشت و نخستين افت زمستاني خود را تجربه كرد. اما حركت پرفراز و نشيب شاخص به اينجا ختم نشد و شاخص بورس بعد از غيبت ناگهاني شركتهاي مهم بازار همچون پالايشگاه بندرعباس، پالايشگاه تبريز، پتروشيمي شيراز، پتروشيمي كرمانشاه و سرمايهگذاري صندوق بازنشستگي و ذوب آهن در روز 9 دي ماه دومين افت زمستاني خود را تجربه كرد و حركت منفي خود را آغاز كرد.
بعد از توقف نمادهاي مهم بازار به دليل افزايش بيش از حد قيمت و لزوم ارائه اطلاعات جديد، جو منفي در بازار حاكم شد و بورس تهران روند منفي در پيش گرفت به طوري كه در روز 10 دي ماه و به فاصله يك روز بعد از توقف نمادهاي مهم، شاخص بورس بزرگترين افت زمستاني خود را تجربه كرد و 506 واحد از ارزش خود را از دست داد.
شاخص بورس تهران در روز 12 دي ماه موفق شد تا دقايقي كانال 38 هزار واحد را لمس كند اما در اين كانال دوام نياورد و در انتهاي معاملات از كانال 38 هزار واحدي فاصله گرفت و به حركت در كانال 37 هزار واحدي رضايت داد و از همان روز به حركت در مدار منفي قانع شد.
سقوط بازار با ريزش 589 واحدي شاخص در روز شنبه ادامه يافت و در روزگذشته نيز بازار شاهد جوي منفي اما آرام بود. در نهايت متغير مهم بازار سرمايه فعلا در مرز ورود به كانال 36 هزار واحد آرام گرفته است.
دفاعيه رييس بزرگ
مسوولان سازمان بورس كه اين روزها انگشت اتهام درباره افت بازار سهام و ايجاد فضاي منفي به سويشان گرفته شده، سعي دارند با تشريح وضعيت بازار سرمايه و دلايل تصميمگيريهاي اخير، خود را از اتهام مبرا كنند.
بر همين اساس است كه بالاترين مقام اجرايي بازار سرمايه، در گفتوگو با رسانههاي مختلف كرد از عملكرد سازمان بورس و مديران خود دفاع كرده و در مقابل تهمتهاي اخير ميايستد.
علي صالحآبادي كه تاكيد دارد سازمان بورس هيچ دخالتي در صعود و سقوط بازار سهام ندارد به روزهاي منفي بازار در ابتداي سال جاري اشاره ميكند و تلاشهاي مسوولان بازار سرمايه در آن دوران را براي حمايت از بازار يادآور ميشود.
وي با اشاره به مذاكرات مسوولان بازارسرمايه در راستاي حمايت از بازار، يادآور ميشود كه در شرايط مثبت بازار نبايد انتظار داشته باشيم سازمان بورس در برخي موارد ورود پيدا نكند و اين انتظار درست و منطقي نيست.
به گفته وي وظيفه قانوني سازمان بورس و اوراق بهادار ايجاب ميكند حتي زماني كه بازار مثبت است و روند خوبي را طي ميكند حساسيت بالاتري نسبت به رخدادهاي اتفاق افتاده در بازار سرمايه داشته باشد و اگر رشدهاي غير طبيعي نيز در بازار رخ ميدهد، شفافسازي لازم را به عمل آورد؛ چرا كه ما مدافع حقوق سهامداران در بازار سرمايه هستيم و هر جا كه نياز باشد چه در بازار مثبت و چه در بازار منفي از حمايت خود از بازار سرمايه دست نخواهيم كشيد.
لزوم حساسيت به روند معاملات
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره دلايل توقف نمادها در هفته گذشته گفت: وظيفه قانوني نهاد ناظر بر بازار سرمايه اين است كه نسبت به شرايط مختلف بازار حساسيت ويژهيي داشته باشد و به همه امور نظارت كند؛ اين توقف نمادها هم در همين راستا صورت گرفت و همكاران ما بر اين اعتقاد بودند كه رشد قيمت سهام اين شركتها مبتني بر آخرين اطلاعات ارائه شده از سوي آنها نيست، بر اين اساس نسبت به توقف اين نمادها اقدام شد تا بازار در برابر اطلاعات شفافتري از سوي اين شركتها قرار گيرد.
سرمايهگذاران نيازمند تحليل
سيدعلي حسيني، معاون سازمان بورس نيز درباره رفتارهاي اين مجموعه در بازار با بيان اينكه شاخص از ابتداي سال رشد خوبي را تجربه كرده است، گفت: سرمايهگذاران نياز دارند كه تحليل بهتري از شرايط بازار داشته باشند و به نظر من افت فعلي شاخص، ناشي از توقف چند نماد نيست. ضمن اينكه نمادهاي بزرگ باز بوده و معامله ميشوند و ارزش معاملات نيز خوب است.
عضو هياتمديره سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان كرد: بازار و سرمايهگذاران مطمئن باشند تصميماتي كه در سازمان بورس و اوراق بهادار گرفته ميشود، مبتني بر بررسيهاي همهجانبه است و تلاش ميكنيم تا منافع سرمايهگذاران حفظ شود.
وي با اشاره به اينكه هماكنون بيشاز 90 درصد نمادها باز بوده و معامله ميشوند، اظهار داشت: طي پنج سال گذشته نمادهاي باز بازار از 60 درصد به 90 درصد رسيده كه البته بسياري از نمادهاي متوقف به دلايل عادي بسته هستند و تنها هفت يا هشت شركت متوقف هستند.
تصميمها آني نيست
عضو هياتمديره سازمان بورس و اوراق بهادار با تاكيد براينكه مديريت نظارت بر بورسها و ناشران مسوول تصميمگيري درباره توقف نمادهاست، ابراز داشت: البته حسب مورد مسوولان بازار سرمايه نيز مشورت انجام ميشود. وي در واكنش به اين موضوع كه چرا نماد چند شركت بزرگ به يكباره در بازار متوقف شده، گفت: سازمان به يكباره تصميم به توقف نمادها نگرفت، بلكه اين شركتها از شرايط تعادل خارج شدند.
حسيني با تاكيد بر اينكه نگاه سازمان به هيچوجه آني و خاص نيست، تصريح كرد: بررسي روند نوسانات قيمت سهام به صورت مستمر انجام ميشود و با توجه به اين روند نسبت به توقف تصميمگيري ميشود.
عضو هياتمديره سازمان بورس با اين توصيه كه لازم است سهامداران باتوجه و بررسي دقيق شرايط پرتفوي خود و بدون توجه به هيجانات بازار تصميمگيري كنند، تصريح كرد: متاسفانه برخي سهامداران فارغاز اينكه چه سهمي در پرتفوي خود دارند، روند صعودي يا نزولي بازار را در تصميمگيري خود دخيل ميكنند كه اين امر، اشتباهـي بزرگ است.