کد خبر:
35954
تاریخ انتشار: 17 دی 1391 - 12:01
بهار - بسیاری از کارشناسان اقدام اخیر مجلس درباره تصویب توقف طرح یکفوریتی اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها به دلیل نوسانات نرخ ارز را با توجه به شرایط اقتصادی فعلی تصمیمی درست و منطقی میدانند چراکه با وجود نوسانات اخیر نرخ ارز، دولت توان اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها را ندارد.
براساس آنچه که مجلس مصوب کرد، در صورت اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها، نابسامانیهای موجود اصلاح نمیشود و شرایط نامناسبتری بر اقتصاد حاکم میشود. اما دولت در بودجه سال 92، اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها را در نظر گرفته تا بتواند در سال آینده این فاز را به اجرا برساند. در همین حال، برخی نمایندگان مجلس گفته بودند که اگر دولت بخواهد یارانهها را پنجبرابر کند، در آن شرایط بنزین باید پنجهزار تومان و نان باید 1500 تومان شود.
ابوالقاسم جراره در واکنش به اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها و افزایش یارانههای نقدی در گفتوگو با «مهر» اظهار داشت که در نگاه اول افزایش چندبرابری یارانههای نقدی مورد استقبال مردم قرار میگیرد اما این امر زمانی محقق میشود که حمایتهای دولتی از بخشهای انرژی، صنعت، حملونقل، محصولات غذایی و سایر حوزهها برداشته شود.
وی افزود که در مقابل افزایش یارانهها شاهد افزایش هزینه مواد سوختی همچون بنزین، نفت و گاز و سایر اقلام مصرفی بهخصوص نان خواهیم شد و این امر مردم را آزار خواهد داد. مسعود میرکاظمی که در دولت محمود احمدینژاد پستهایی چون وزیر بازرگانی و وزیر نفت تجربه کرده است و بیش از هفت ماه است به عنوان رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی مشغول به فعالیت است در این رابطه گفت که اثرات اجرای مرحله اول هدفمندی یارانهها در تلاطمات ارزی از بین رفته و اگر دولت میخواهد هدفمندی یارانهها را اجرا کند باید از نقطه صفر شروع کند.
با توجه به اینکه مجلس مخالف اجرای گام دوم هدفمندی در سالجاری است، میرکاظمی میگوید: «باید دید تا سال آینده شرایط اقتصادی مناسب برای اجرای گام دوم هدفمندی فراهم میشود یا خیر و رسیدن به شرایط اقتصادی مناسب هم نیازمند برگزاری جلسات مشترک زیادی بین دولت و مجلس است تا ببینیم برنامه دولت برای ایجاد یک وضعیت مناسب اقتصادی چیست؛ البته این نکته باید تاکید شود که هیچگونه اصلاحی در اقتصاد کشور بدون اجرای اساسی طرح هدفمند کردن یارانهها متصور نیست. چون وقتی که منابع مورد نیاز کشور را از نفت میگیریم همیشه آسیبپذیر خواهیم بود که این آسیبپذیری هم از درون و هم از بیرون خواهد بود. سالهای سال است که تورم دورقمی داریم و ریشه این تورم همین مورد است که بارها در بالا اشاره شد. اگر بخواهیم از این تورم جدا شویم باید به دنبال منبع دیگری باشیم.
دولتی که نمیتواند خودش را با منبع دیگری غیر از نفت اداره کند، چهطور میتواند 200هزارمیلیارد تومان یارانه دهد. دولت زمانی میتواند یارانه دهد که خودش مشکل اداره کشور را نداشته باشد. ممکن است بگوییم از مردم پول میگیریم اما واقعیت این است که اگر شرایط اقتصادی فراهم نشود مردم بیشتر آسیب میبینند . محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در همین رابطه به«ایلنا»گفت کلیات اجرای قانون هدفمندی یارانهها قانون کاملا درست و کامل و اصولی است ولی در اجرا قرار بر این بود که قانون ظرف پنج سال به شیب تند امروز برسد ولی دولت در نظر دارد یکشبه راه پنجساله را طی کند؛ لذا نمایندگان با بررسی تحریمها، میزان تورم اقتصادی و بالا رفتن قیمت تامین کالاهای ضروری به این نتیجه رسیدند که اگر فاز دوم اجرای قانون هدفمندی یارانهها در سالجاری اجرا شود مشکلات جدی برای مردم در تامین مایحتاج اولیه ایجاد خواهد شد و باید در نظر گرفت که اگر در شرایط کنونی فاز دوم هدفمندی یارانهها در کشور اجرا شود و قیمت حاملهای انرژی بالا رود، گازوییل میشود لیتری ۱۵۰۰ تومان و کشاورزی که میخواهد محصولات کشاورزی خود را از شمال به جنوب یا برعکس برساند، باید حداقل دومیلیون تومان هزینه حملونقل بپردازد.