اتاق خبر:نفوذ و گسترش عکس سلفی در حدی است که شیوع آن در هر محدوده جغرافیایی برای هیچکس عجیب نیست، رویدادی که در قالب آن افراد از خود عکس می گیرند و تصاویر را در فضای مجازی به اشتراک می گذارند.
در توضیح و تحلیل همین عجیب بودن است که برخی کارشناسان و مسئولان معتقدند گرفتن و به اشتراک گذاشتن عکس از خود جدا از نسبت آن با فناوری عکاسی دیجیتال، رابطه جدی تر با وجه درونی و شخصیتی کاربران دارد اما فراگیری موج گونه آن شاید عجیب ترین بخش قصه سلفی باشد.
هر چند عمر عکس سلفی یا شیوع آن کوتاه و همسال تولید گوشی های مجهز به دوربین در دهه اخیر باشد اما میزان و بسامد تکرار و کاربرد آن بسیار فراتر و ناهمخوان با عمر کوتاه آن است تا جایی که از سوی فعالان رسانه ای و ناظران فرهنگی با تعبیرها و صفت هایی چون موج و یا سونامی از آن یاد می شود.
به عنوان مستند شیوع این پدیده اینکه دانشنامه آکسفورد در ادامه روالی که از سال 2004 بنیان نهاده و بر اساس آن هر سال از بین واژه های جدید هر کدام را که بیشترین بسامد را داشته به عنوان لغت سال معرفی می کند این موسسه لغت سلف (Selfie) را به عنوان لغت سال 2014 معرفی و تعیین کرد.
دیکشنری آکسفورد در توضیح و تبیین علت انتخاب سلفی به عنوان لغتی که کاربران اینترنت در سال های اخیر ساخته و از آن برای اشتراک گذاری عکس از خود در شبکه های اجتماعی استفاده می کنند، اعلام کرد میزان استفاده از وآژه سلفی به نسبت سال ما قبل 17 هزار درصد رشد داشته است.
این پدیده که اشاره به گرفتن عکس از خود و انتشار و اشتراک آن در پایگاه ها و شبکه های اینترنتی دارد به موازات استفاده از اقدام و انجام آن از سوی عمدتا جوانان از طرف ناظران و تحلیگران مورد بحث و تحلیل قرار گرفته است.
از نظر این ناظران در کنار ابعاد مختلف و متفاوت پدیده سلفی، موضوع تاثیر و تاثر آن با روح و روان و شخصیت افراد از یکسو قابل بررسی بیشتر و از طرفی نگران کننده است.
مدیر کل دفتر امور اجتماعی استانداری ایلام در این باره می گوید: زندگی در فضای مجازی برای بسیاری از مردم چنان عادت شده که در این فضاهای مجازی تفریح می کنند، بحث سیاسی و فرهنگی پیش می کشند، جوک و لطیفه می خوانند، موسیقی مبادله می کنند و حتی در کانال های تلگرامی و مشابه آن مراسم قصه خوانی و نقد و بررسی داستان دارند.
علی مهرعلیزاده اظهار کرد: عکس سلفی و انتشار آن در شبکه های اجتماعی نسلی را با آرزوی گرفتن بازخورد دایمی در زندگی پرورش می دهد و استفاده زیاد از این شبکه ها باعث بحران هویت کاربران می شود.
وی افزود: در این شبکه ها افراد می آموزند بی صبرانه در انتظار توجه بی درنگ سایرین به خود باشند در حالیکه تا همین چند سال پیش افراد تا این اندازه در زندگی روزمره به بازخورد اطرافیان و دریافت نظرات مثبت آنها توجه نداشتند.
مهرعلیزاده یادآور شد: تمایل شدید به عکس سلفی و انتشار در گروه های مختلف در شبکه های اجتماعی خودنمایی را در میان افراد افزایش داده و منجر به شکل گیری یک نوع زندگی ویترینی شده است.
وی تاکید کرد: این سبک زندگی با سرعت هر چه تمام تر مرزها را به ویژه مرز و حریم های عرفی در زندگی مردم استان ایلام را نیز از پیش پا بر می دارد.
یک روانشناس و مدرس دانشگاه نیز در این ارتباط می گوید: همه انسان ها دوست دارند خود را از دیدگاه دیگران ببینند و مورد ارزیابی قرار گیرند حتی در گذشته نیز این حس از طریق نگاه کردن به آب و بعدها آینه و با پیشرفت تکنولوژی با دوربین عکاسی نمایان است.
سجاد طاهر زاده گفت: از نظر روانشناسی هر فردی مایل است خود را از راه های مختلف از جمله تست های روانشناسی و شخصیتی، تعریف و تمجید یا مورد انتقاد قرار گرفتن و حتی بر شمردن خصوصیات ظاهری بشناسد و تایید خود را از دیگران بشنود.
وی افزود: عکس های سلفی پدیده جدیدی نیست بلکه فقط با پیشرفت تکنولوژی نحوه عکس گرفتن از خود تغییر یافته و بجای به زحمت انداختن دیگران برای عکس گرفتن است و امروز طبق سلیقه خود این کار را می توان انجام داد.
طاهر زاده تاکید کرد: اخیرا این پدیده به عنوان یک اختلال روانشناسی مطرح شده که کاملا بی اساس است و نظام روانشناسی دنیا این شایعه را رد می کند چرا که این موضوع جدید نیست و در گذشته به صورت های مختلف نمود داشته است.
این روانشناس و مدرس دانشگاه اعلام کرد: این پدیده آسیب های خاصی در پی ندارد تنها باعث به وجود آمدن مشغله ذهنی می شود و ممکن است به طور تصادفی فرد در معرض خطر قرار گیرد بنابراین هر فرد طبق رفتار و طرز فکر خود از این فن آوری استفاده می کند.
عضو هیات علمی گروه مهندسی صنایع دانشگاه آزاد ایلام نیز در این رابطه اظهار کرد: پدیده عکس های سلفی از زمان رواج گوشی های خودکار یا به اصطلاح پیشرفته رایج شد و روز بروز بر کیفیت آنها افزوده می شود و گرایش افراد نیز همزمان با این توسعه بیشتر می شود.
سعید لطفی گفت: شاید یکی از دلایل ترویج عکس های سلفی به ثبت رساندن صحنه های منحصر به فرد در محیط ها و دوره های مختلف است ولی برخی افراد بدون در نظر گرفتن تبعات آن که گاهی منجر به مرگ یا جراحات سلفی گیرنده می شود.
وی افزود: ایجاد شبکه های اجتماعی نیز بر رواج این عکس ها تاثیر بسزایی دارد که هر شخصی مایل است عکس های خاصی و به منظور جلب توجه بیشتر با پذیرش ریسک بالا در پروفایل خود ایجاد کند.
وی یادآور شد: در برخی موارد این عکس ها منجر به آسیب افراد نیز می شود به این صورت که شخص در حال عکس گرفت از خود در مکانی غیر متعارف و خطر ناک مانند یک پرتگاه است و باعث سقوط وی می شود و علاوه بر آسیب رساندن و در مواردی مرگ شخص باعث ایجاد ترس و دلهره در اطرافیان می شود.
لطفی تاکید کرد: با توجه به تبلیغات در این زمینه و القا کردن این نگرش که زیبایی می تواند عامل بسیاری از موفقیت ها باشد و در نتیجه هر فرد یک ایده برای زیباتر و به چشم آمدن خود ارائه می دهد و با عکس از خود می خواهد این جایگاه را تثبیت کند.
وی افزود: با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی گرفتن این عکس ها چنان وسعت پیدا کرده که همه افراد در هر سنی و درهر پست و مقامی به سمت آن گرایش پیدا کرده و اکنون به میانسالی و سنین پایین نیزسرایت کرده و نشان از بالا رفتن اعتماد به نفس و خود ستایی را در برخی افراد است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: این عکس ها تا حدودی افراد را وابسته و در صدد هستند از طرف اطرافیان مورد تایید قرار گیرند حتی شاهد تقلید افراد در ژست گرفتن ها از شخصیت های معروف و مورد توجه آنها هستیم که این کار اعتماد به نفس آنها را افزایش می دهد در واقع این افراد دنبال تایید خود هستند و با آزادی بیشتری از این فضا استفاده می کنند.
منبع:ایرنا