به گزارش اتاق خبر، به گفته محمدرضا نعمتزاده مناطق آزاد نیز به جای اینکه محلی برای سرمایهگذاریهای صنعتی باشند تبدیل به شاهراههای وارداتی شدهاند. این در حالی است که بخش صنعت به جذب سرمایه ۲۵ میلیارد دلاری نیاز دارد. محمدرضا نعمتزاده در مراسم روز صنعت و معدن با بیان اینکه برخی از مدیران دولتی در مناطق آزاد اقدام به تبلیغات برای ایجاد فروشگاه میکنند، اظهار کرد: هدف اصلی ایجاد مناطق آزاد سرمایهگذاری برای احداث واحدهای صنعتی و تولید محصولات صادراتمحور است و باید از تبدیل شدن این مناطق به محلی برای فروش کالاهای وارداتی جلوگیری کرد.
وی افزود: اگر کسی برای گردشگری به مناطق آزاد برود و سوغاتی بیاورد مشکلی به لحاظ اقتصادی ایجاد نمیشود اما در شرایط کنونی نیسان و تریلی از طریق این مناطق به کشور وارد میشود و این موضوع برای بخش تولید داخل کشور مشکلات بسیاری ایجاد میکند. نعمتزاده که از سهم پایین بخش صنعت در دریافت تسهیلات بانکی انتقاد کرد در اینباره گفت: در دوره گذشته سهم این بخش ۳۶درصد بود که در پایان آن به ۲۹ درصد کاهش یافت. با تلاشی که در این بخش شد وزارت صنعت، معدن و تجارت در دور جدید توانست آن را به ۳۰ درصد افزایش دهد. با این حال متاسفانه نظام بانکی ما معتقد به بازار آزاد است و بحث تبلیغات مستغلات و تجارت غیررسمی را ترجیح میدهد. وی با بیان اینکه آمار بانک مرکزی از تسهیلات ارائهشده به بخش صنعت در سال جاری خوب نیست، اظهار کرد: متاسفانه سهم صنعت و معدن از ۳۰ به ۲۵درصد کاهش یافت، به طوری که در فروردین سهم صنعت از تسهیلات ۲۵ درصد بود در حالی که سهم خدمات ۵۲ درصد بوده است. و من امروز تلاش کردم که آمار دو ماه را بگیرم که متاسفانه آماده نبود و این آمار هنوز بهدست نیامده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه بنگاههای تولیدی و صنعتی به طور رسمی فعالیت میکنند و به همین دلیل نمیتوانند تسهیلات را با نرخهای غیررسمی دریافت کنند، اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که بر اساس این موضوعات به وجود آمده خروج سرمایه از بخش مولد و اشتغالزای جامعه است. نعمتزاده در ادامه با بیان اینکه دو نوع چالش در بخش صنعت کشور وجود دارد، گفت: چالشهای درونزا و چالشهای محیطی دو دسته چالشی است که بخش صنعت و تولید اکنون با آن روبهرو شده است. مشکلاتی که به دلیل شرایط تحریم در سالهای گذشته بر صنعت کشور سایه افکند باعث گسستگی این بخش از جامعه بینالمللی شد و در این میان بخش صنعت بیشترین لطمه را دید. این چالشها در بخش صنعت با عنوان «چالشهای محیطی» شناخته میشود. وی همچنین با انتقاد از انسجام نداشتن سیاستهای کلی اقتصادی کشور با سیاستهای بخش صنعت و معدن و صادرات در دوره گذشته گفت: در مرحله نخست باید نرخ ارز را اصلاح کنیم و دولت نیز متعهد است که نرخ ارز را منطقی کند.
همچنین تک نرخی کردن ارز در کشور ازجمله سیاستهایی است که باید اجرایی شود. وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با اشاره به پایین بودن سود سرمایهگذاری صنعتی اظهار کرد: متاسفانه ما در بخش صنعت و معدن با رشد منفی ۲۵ درصدی سرمایهگذاری همراه بودهایم که این موضوع ما را با مشکلاتی مواجه کرده است. ایشان با اشاره به تاثیرات منفی کنترلهای دستوری دولت و سازمانهای دولتی در بخش قیمتگذاری و شرایط کسبوکار در دولت گذشته گفت: یکی از فشارهایی که اکنون بر بخش صنعت کشور وارد شده موضوع مالیاتهاست. یکی از توقعاتی که بخش تولید و صنعت کشور از مسئولان مالیاتی کشور دارد این است که وقتی یک واحد صنعتی اظهارنامه پر میکند آن را محترم بدانند و به واحد مربوط مفاصاحساب دهند نه اینکه کاری کنند که تنشان بلرزد. وی با بیان اینکه نرخ سود تسهیلات بانکی یکی از مشکلات پیشروی صنعتگران است، گفت: اگر بخواهیم به رشد اقتصادی ۸ درصدی برسیم باید رشد بخش صنعت بین ۱۱ تا ۱۲ درصد باشد و برای تحقق آن نیازمند ۲۵میلیارد دلار سرمایهگذاری هستیم. نعمتزاده با اشاره به چالشهای درونبخشی پیش روی صنعت کشور گفت: یکی از مشکلاتی که اکنون بحث ایندسته از چالشها شده فاصله گرفتن از فناوریهای روز جهان است که ناشی از تحریمهاست. همچنین سرمایهگذاری نکردن و توجه ناکافی به بخش تحقیق و توسعه و نوآوری یکی از مشکلاتی است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. وی در ادامه بر سرمایهگذاری با هدف صادرات تاکید کرد و افزود: رقابت در بازارهای خارجی اینطور نیست که تولیدکنندگان بتوانند مازاد تولید خود را در این بازار عرضه کنند. برای افزایش سهم صنعت در بازارهای جهانی راهکاری که وجود دارد «تولید صادراتمحور» است. وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بخش خصوصی در این چند سال فرصت کافی برای رشد پیدا نکرده، اظهار کرد: ما باید بخش خصوصی توانمند داشته باشیم و حتی اشکال ندارد که با جمع کمتر بتوانیم این موضوع را تحقق بخشیم.نعمتزاده با اشاره به اینکه خصوصیسازی غیرواقعی در کشور نیز مشکلات بسیاری را ایجاد کرد، گفت: براساس آمارهای موجود از سازمان خصوصیسازی بین ۱۲ تا ۱۳درصد از خصوصیسازیها واقعی و مابقی رد دین بوده است. اگر نهادی بدهی دارد میتواند بنگاه خود را بفروشد و با آن پول طلبکاران را بدهد نه اینکه سهام آن را در اختیار افرادی قرار دهد که در این زمینه تخصص ندارند.
اولویت با اقتصاد مقاومتی
از دیگر سخنرانان مراسم روز ملی صنعت و معدن سیدعبدالوهاب سهلآبادی، رییس خانه صنعت و معدن ایران بود. وی درباره مشکلاتی که در بخش تولید کشور وجود دارد، توضیح داد: اقتصاد ایران در وضعیت مناسبی به سر نمیبرد و باید مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد را بهطور اورژانسی برطرف کرد. وی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین سیاستهایی که میتواند مشکلات اقتصاد ایران را برطرف کند اجرای اقتصاد مقاومتی است، گفت: برای رفع مشکلات کنونی اقتصاد و تولید ایران باید سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی را به طور کامل در کشور اجرا کرد. همچنین یکی از الزاماتی که برای رفع مشکلات اقتصادی وجود دارد، افزایش سرمایه در گردش واحدهای صنعتی و تولیدی است. رییس خانه صنعت و معدن ایران با اشاره به اینکه کاهش سرمایه در گردش امروزه جریان صنعت و تولید را با فشارهای بسیاری روبهرو کرده، گفت: اینکه واحدهای صنعتی نیاز به سرمایه در گردش دارند موضوع بسیار مهمی است. ۳ واحد صنعتی در امریکا با کاهش سرمایه در گردش روبهرو بودند و دولت ۲۰۰ میلیارد دلار به این ۳ واحد تسهیلات داد تا بتوانند سرمایه در گردش را افزایش دهند و تولید ادامه یابد. در ایران اما تسهیلات سرمایه در گردش رقم بسیار پایینی دارد که با نرخ بازگشت بالا و جریمههای مرکب همراه است.
کاهش ۵ میلیارد دلاری قاچاق
رضا حمیدی، تولیدکننده نمونه نیز گفت: در دوران دولت جدید، تلاشهای بسیاری شد تا سایه رکود از تولید و صنعت کشور برداشته شود. در این زمینه دستاوردهای مناسبی هم داشتیم اما هنوز بخش تولید و صنعت در کشور با رکود مواجه هستند. حمیدی افزود: سال ۹۳ در حالی سپری شد که ۲۰ میلیارد دلار سهم کالاهای قاچاق در بازار ایران بود. سال گذشته با اقدامات مناسبی که دولت یازدهم در زمینه مبارزه با قاچاق داشت، سهم قاچاق از بازار ایران ۵ میلیارد دلار کاهش یافت اما هنوز وضعیت قاچاق در کشور نامناسب است. بیشترین آسیب را از قاچاق بخش تولید و صنعت کشور میبیند و یکی از سیاستهای دولت برای حمایت از تولید افزایش نظارت و جلوگیری از ورود غیرقانونی کالاهاست. این تولیدکننده نمونه با اشاره به اینکه علاوه بر قاچاق، واردات کالاهایی که در داخل کشور تولید میشوند هم مشکلات بسیاری ایجاد کرده، گفت: یکی از توقعات تولیدکنندگان این است که محصولاتی که ظرفیت تولید آنها در داخل کشور وجود دارد نباید به کشور وارد شود.
وی با اشاره به اینکه کاهش سرمایه در گردش نیز از دیگر مشکلاتی است که بخش تولید کشور با آن روبهرو شده، گفت: کاهش سرمایه در گردش باعث شد تا در سالهای گذشته صدها واحد تولیدی از چرخه تولید خارج شوند و بسیاری از واحدهای تولیدی نیز با کاهش ظرفیت تولید روبهرو شدهاند. برای رفع این مشکل بهترین راهحل موجود افزایش میزان تسهیلات سرمایه در گردش و کاهش نرخ سود بانکی است.
حمایت یکسان باشد
غلامعلی سلیمانی، کارآفرین نمونه جهان اسلام که زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم را برای ۱۶ هزار نفر ایجاد کرده در مراسم روز ملی صنعت و معدن گفت: یکی از مشکلاتی که در بخش محصولات لبنی کشور وجود دارد، واردات مشتقات شیر به داخل کشور است. این اتفاق در حالی میافتد که اکنون تولیدکنندگان داخلی با مشکلات بسیاری روبهرو هستند. در این شرایط به نظر میرسد دولت با حمایت از واحدهای تولید محصولات لبنی میتواند مشکلات موجود در این صنعت را برطرف کند و نیازی به واردات نیست. این کارآفرین نمونه از دیگر خواستههای فعالان صنعت لبنیات در کشور را اینگونه عنوان کرد: دولت از واحدهای تولید محصولات لبنی حمایتهایی میکند که متاسفانه این حمایتها متوازن نیست. یکی از خواستهها در این زمینه این است که دولت از واحدهای دولتی و خصوصی بهطور یکسان حمایت کند. وی افزود: پایین بودن سرانه مصرف شیر در کشور نیز یکی از چالشهای اصلی این صنعت در کشور است. دولت میتواند با افزایش سهمیه شیر مدارس و تبلیغات مناسب برای افزایش مصرف شیر در کشور حمایتهای مناسبی از تولیدات لبنی کند.
برگزیدگان روز صنعتومعدن
در ادامه مراسم روز صنعت و معدن با حضور مهندس محمدرضا نعمتزاده و مسئولان سازمانها و تشکلهای صنعتی و معدنی از صنعتگران و کارآفرینان برتر قدردانی شد. برترینها به این شرح معرفی میشوند:
پیشکسوتان صنعتی و معدنی
نساجی و پوشاک، عبدالمجید سعیدینژاد- غذایی، دارویی و بهداشتی، داوود عابدیآملی- فلزی و لوازمخانگی، سیدرضا مقیمیاصل- معدن، عباس پرورش- چینیآلات بهداشتی، عباسعلی قصاعی- لوازمخانگی، لعیاء رویایی
واحدهای صنعتی
اطلس پود، دسترنج رضا بافت، شرکت نساجی خوی، شرکت عالیفرد (سنایچ)، شرکت نگین بهداشت آرین (پرژک)، داروسازی اکسیر، شرکت سقزسازی کردستان ون، فرآوری ساخت، بنیان صنعت اول، مجتمع صنایع لاستیک یزد، شرکت کیمیا کلر کبودان، طب پلاستیک نوین، مجتمع صنعتی تایر کورد کرمانشاه، هامون سازه، تکران مبرد، آریا بارون توس، تامکار، پاک اندیشان شهر آذر، شرکت مهندسی و ساخت ژنراتور مپنا، نصرتاله ابراهیمی مفتخر (چینینام)، سبکسازان شرق خراسان، فولاد توان آور آسیا، پیشگامان عصر ارتباطات، پارس سوئیچ، اروم صنعت سامان
بهرهبرداران و مکتشفین
نام بهرهبردار: شرکت معادن سنگآهن احیا سپاهان، شرکت تخت سیرجان، شرکت معدنی عمران و توسعه الیگودرز، شرکت معادن بافق
مکتشفین: شرکت توسعه معادن کوثر، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، شرکت زرمعدن اختران، زمین کاوان زمان
خدمات فنی و مهندسی: صنعت نرمافزار، مرکز برتر تحقیق و توسعه، محصول برتر تحقیق و توسعه، شرکت دانشبنیان
منبع: صمت
95102