اتاق خبر: رييس كل بانك مركزي با بيان اينكه اطلاعات مشتريان و حسابهاي بانكي را در اختيار FATF قرار نميدهد، گفت: مذاكرات ما با گروه ويژه اقدام مالي در زمينه مبارزه با پولشويي و تامين مالي تروريسم است و مصاديق آن را خود ايران تعيين ميكند.
وليالله سيف در جلسه همانديشي رييس و مديران مركز پژوهشهاي مجلس ضمن تقدير از نقش موثر اين مركز در تصميمات و جهتگيريهاي مجلس شوراي اسلامي اظهار كرد: گزارشهاي مختلف مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در زمينه پولي و بانكي حاكي از تسلط كارشناسان اين مركز بر امور اقتصادي و بانكي است و نكات كارشناسي مطرح شده در اين گزارشها ميتواند براي سياستگذاريها و تصميمهاي آتي مراكز تصميمگيري راهگشا باشد.
رييس كل بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران اعلام كرد، اطلاعات مشتريان و حسابهاي بانكي در اختيار گروه ويژه اقدام مالي قرار نميگيرد و در مذاكرات با اين سازمان بين دولتي، بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران مصاديق مبارزه با پولشويي و تامين مالي تروريسم را تعيين ميكند. پس از گامهاي جمهوري اسلامي ايران در زمينه تصويب قانون مبارزه با تامين مالي تروريسم در مجلس شوراي اسلامي و تاييد آن از سوي شوراي نگهبان و نيز انجام ديگر اقدامهاي مقتضي در چارچوب قوانين جمهوري اسلامي ايران، سازمان بين دولتي گروه ويژه اقدام مالي (فت اف-FATF) در بيانيه اخير خود نسبت به اين تحولات واكنش مثبت نشان داد و براي نخستين بار، نام ايران را از گروهي كه در قعر فهرست ردهبندي آن قرار داشت، حذف كرد و آن را به سطح بالاتري ارتقا داد.
به نوشته بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران، سازمان بين دولتي گروه ويژه اقدام مالي(فت اف- FATF) يا
Groupe d'action financière (GAFI) در سال 1989 و از سوي وزيران كشورهاي عضو آن پايهگذاري شده است. اكنون نزديك 198كشور به صورت مستقيم يا از طريق گروههاي منطقهيي در اين نهاد عضوند يا توصيههاي آن را به اجرا درآوردهاند. هدف اين نهاد تدوين استانداردها و ارتقاي شيوه اجراي موثر اقدامهاي قانوني، مقرراتي و عملياتي در موارد مرتبط با مبارزه با پولشويي، تامين مالي تروريسم و ديگر تهديدهايي است كه قابليت اعتماد به نظام مالي بينالمللي را به خطر مياندازد. از اين رو اين گروه يك مجموعه سياستگذار است كه توصيههاي آن در فضاي بينالمللي مقبوليت فراواني دارد.
در پي برخي نگرانيها درباره دسترسي گروه ويژه اقدام مالي به اطلاعات بانكي ايرانيان، رييس كل بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران تاكيد كرد اطلاعات مشتريان و حسابهاي بانكي در اختيار گروه ويژه اقدام مالي قرار نميگيرد و در مذاكرات با اين سازمان بين دولتي، بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران مصاديق مبارزه با پولشويي و تامين مالي تروريسم را تعيين ميكند. به گزارش بانك مركزي، وليالله سيف كه در نشست همانديشي رييس و مديران مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي سخن ميگفت درباره اصلاح نظام بانكي كشور براي بهبود جايگاه ايران در اين زمينه گفت: دو لايحه جديد قانون بانك مركزي و قانون بانكداري در آينده نزديك به مجلس دهم (شوراي اسلامي) ارائه ميشود.
سيف افزود: اكنون قانون پولي و بانكي با قدمت بيش از 40سال و قانون بانكداري بدون ربا با پيشينه 32سال در نظام بانكي اجرا ميشود و بايد ضوابط و استانداردهاي مرتبط با آنها بازنگري شود. بر اين اساس بانك مركزي با آغاز به كار مجلس دهم لوايحي در اين زمينه به مجلس ارائه ميكند. رييس كل بانك مركزي ايجاد زيرساختهاي مناسب مانند سامانه چكاوك در بانك مركزي براي كنترل بدهي بانكها به اين نهاد همچنين تشكيل بازار اوراق بدهي را ابزار مناسبي براي ساماندهي بدهي دولت به نظام بانكي دانست و اضافه كرد: دولتها در ديگر نقاط جهان به نظام بانكي بدهي ندارند بلكه سعي ميكنند از طريق بازار سرمايه، منابع مورد نياز خود را تامين كنند. به گفته وي، دولت يازدهم درصدد است از بازار اوراق بدهي به شيوه مناسب استفاده كند. اين مسوول گفت: بانك مركزي در واقع دستگاه سياستگذار پولي است و ميكوشد مقررات به خوبي اعمال و اجرا شود و اولويت آن تخصيص بهينه منابع است و رفع مشكلات واحدهاي توليدي را در اين زمينه هدف قرار ميدهد.
سيف افزود: مشكلات واحدهاي توليدي با تزريق تسهيلات و نقدينگي حل و فصل نميشود و دستگاههاي تخصصي ذيربط در اين زمينه بايد مسائل را طبقهبندي و راهحلهاي منطقي و اصولي ارائه كنند.
رييس شوراي پول و اعتبار اضافه كرد: خروج از ركود به در نظر گرفتن همه ملاحظات نيازمند است اما برخي واحدهاي صنعتي نه فقط بازدهي مناسبي در اقتصاد ندارند بلكه موجب اتلاف منابع نيز ميشوند و مشكلاتي را براي فعاليتهاي اقتصادي آينده ايجاد ميكنند.
وي اولويت امسال بانك مركزي را تامين منابع مالي براي بنگاههاي كوچك و متوسط دانست و افزود: تلاش شده در قالب كارگروههاي استاني در استانداريها با همكاري نظام بانكي، تسهيلات مورد نياز بنگاههاي كوچك و متوسط تامين شود.
سيف تاكيد كرد: بايد در اعطاي تسهيلات به بنگاهها، دقت لازم به عمل آيد و به بنگاههاي داراي بازدهي مطلوب تسهيلات داده شود.
به گفته سيف، منابع تسهيلاتي بايد به واحدهاي صنعتي داراي توجيه مالي و بازار مناسب تخصيص يابد تا به استمرار چرخه توليد منجر شود.
رييس كل بانك مركزي اضافه كرد: آنچه در اين واحدها اهميت دارد، توجه به نوسازي خطوط توليد، فناوري و بازنگري در ساختار مالي آنهاست. پيشتر وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام كرده بود نزديك به هفت هزار و 500 بنگاه كوچك و متوسط در كشور شناسايي شده و نظام بانكي براي تامين منابع مالي اين واحدها مشكلي ندارد. رييس كل بانك مركزي يكي از برنامههاي اصلي بانك مركزي در سال 1395 را ايجاد اصلاحات ساختاري در نظام بانكي منطبق بر سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي ميداند. قرار است بانك مركزي بر اساس افق برنامه ششم توسعه و سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي به سياستهايي مانند مهار تورم تداوم بخشد و سياستهاي پولي انضباطگرايانه خود را ادامه دهد.
همچنين سياست يكسانسازي نرخ ارز با هدف ثبات بخشي به اقتصاد و حمايت از توليد و صادرات محصولات غيرنفتي نيز از برنامههاي آتي بانك مركزي است.
رييس كل بانك مركزي با اشاره به انتظارات و توقعات مجموعههاي دولتي و خصوصي كشور از نظام بانكي گفت: بانك مركزي دستگاه سياستگذار پولي است و ميكوشد مقررات به خوبي اعمال و اجرا شوند؛ اولويت ما تخصيص بهينه منابع است و رفع مشكلات واحدهاي توليدي را در اين زمينه هدف قرار دادهايم.
وي تصريح كرد: ولي بايد توجه داشت كه مشكلات واحدهاي توليدي الزاما با تزريق تسهيلات و نقدينگي نميتواند حل و فصل شود و دستگاههاي تخصصي ذيربط در اين رابطه بايد مشكلات را طبقهبندي و براي حل آنها راهحلهاي منطقي و اصولي ارائه كنند. صورت مساله را نميتوان با تزريق منابع مالي حل كرد.
رييس شوراي پول و اعتبار با اشاره به لزوم درنظر گرفتن همه ملاحظات براي خروج از ركود گفت: متاسفانه برخي واحدهاي صنعتي نه تنها بازدهي مناسبي در اقتصاد ندارند بلكه موجب اتلاف منابع نيز ميشوند و مشكلاتي را براي فعاليتهاي اقتصادي آتي ايجاد ميكنند. بنابراين بايد در اعطاي تسهيلات به بنگاهها، دقت لازم به عمل آيد و تسهيلات به بنگاههاي با بازدهي مطلوب اعطا شود.
وي با تاكيد مجدد بر اولويتهاي سال جاري مبني بر تامين منابع مالي براي بنگاههاي كوچك و متوسط گفت: تلاش شده است در قالب كارگروههاي استاني در استانداريها و با همكاري نظام بانكي، تسهيلات مورد نياز بنگاههاي كوچك و متوسط تامين شود.
سيف افزود: اما بايد توجه داشت كه منابع تسهيلاتي مذكور بايد به واحدهاي صنعتي داراي توجيه مالي و بازار مناسب كه منجر به استمرار چرخه توليد ميشوند، اختصاص يابد. آنچه در خصوص اين واحدها اهميت دارد، توجه به نوسازي خطوط توليد و تكنولوژي و بازنگري در ساختار مالي آنهاست. بنابر گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال حاضر حدود 7500 بنگاه كوچك و متوسط در كشور شناسايي شده است و نظام بانكي، مشكلي براي تامين منابع مالي اين واحدها ندارد.
رييس كل بانك مركزي با اشاره به ايجاد زيرساختهاي مناسب
از جمله سامانه چكاوك در بانك مركزي براي كنترل بدهي بانكها به بانك مركزي، ايجاد بازار اوراق بدهي را ابزار مناسب ديگري براي ساماندهي بدهي دولت به نظام بانكي دانست و خاطرنشان كرد: در ساير نقاط دنيا دولتها به نظام بانكي بدهي ندارند بلكه سعي ميكنند از طريق بازار سرمايه، منابع مورد نياز خود را تامين كنند. از اين رو ايجاد بازار اوراق بدهي ابزار مناسبي است كه دولت درصدد است از اين ابزار به نحو مناسب استفاده كند. رييس مركز پژوهشهاي مجلس در اين نشست با اشاره به تعامل ميان مركز پژوهشهاي مجلس و بانك مركزي ايران به ويژه در دوران مديريت سيف تصريح كرد: همكاري دوجانبه هرچه بيشتر ميان مركز و بانك مركزي به تهيه گزارشهاي كارشناسي متقن و مطلوب براي قانونگذاري كارآمدتر كمك خواهد كرد.
كاظم جلالي با اشاره به لزوم همكاري اين مركز و بانك مركزي به ويژه در بررسي و ارزيابي طرحها و لوايح پولي و بانكي تاكيد كرد: تعامل ميان مركز پژوهشهاي مجلس و بانك مركزي به ويژه پژوهشكده پولي و بانكي اين بانك ميتواند در احصا، بازنگري و اصلاح قوانين پولي و بانكي كشور موثر باشد كه اين مهم با ايجاد كارگروه همكاري مشترك دوجانبه و امضاي تفاهمنامه ممكن خواهد شد. وي دولت را متولي اصلي قانوننويسي دانست و توضيح داد: با توجه با اصل 75 قانون اساسي، دولت با بدنه كارشناسي كه در اختيار دارد بايد از طريق تهيه لوايح در مسير قانوننويسي گام بردارد تا در حوزه قانونگذاري به سمت لايحه محوري حركت كنيم. نماينده تهران، ري، شميرانات و پرديس در مجلس، يكي از مشكلات بخش تقنين را كوتاهي دولتها در ارائه لايحه به مجلس دانست و خاطرنشان كرد: متاسفانه در دولتها متولي مشخصي براي قانوننويسي وجود ندارد و در بسياري موارد وقتي لايحهيي به مجلس ارائه نميشود، طرحي از سوي نمايندگان مجلس براي تصويب و قانونگذاري تهيه و ارائه ميشود كه مطلوب نيست.
وي با اشاره به عملكرد مركز پژوهشهاي مجلس در تدوين گزارشهاي كارشناسي گفت: نگاه سياسي در تهيه گزارشهاي پژوهشي مركز تاثيرگذار نيست و اين مطالب تنها با رويكرد علمي تدوين ميشود.
جلالي با تاكيد بر تعامل هرچه بيشتر قوا به ويژه دولت و مجلس در تهيه و تصويب قوانين تصريح كرد: بررسي و ارزيابي طرحها و لوايح قبل از تصويب ميتواند به كارآمدتر بودن قوانين مصوب كمك كند و از اين منظر، مركز پژوهشهاي مجلس ميتواند نقطه اتصال دولت و مجلس باشد. وي با اشاره به تعامل مركز پژوهشهاي مجلس با دانشگاهها و مراكز علمي كشور توضيح داد: اين مركز با ارتقاي سطح همكاري با مجموعههاي پژوهشي در كنار استفاده از توان كارشناسي كشور دنبال تهيه گزارشهايي كارآمدتر در حوزه تقنين است.
منبع: دنیای اقتصاد
95103