Performancing Metrics

موانع صادرات گاز توسط بخش خصوصی بررسی شد | اتاق خبر
کد خبر: 355702
تاریخ انتشار: 12 تیر 1395 - 10:38
در گفت و گو با رییس کمیسیون نفت، گاز و انرژی خانه اقتصاد ایران
در حال حاضراعتماد سرمایه گذاران خارجی به بخش دولتی بیش از بخش خصوصی است مگر این که دولت تصمیم گیرد بخشی از تأسیسات زیرساخت ها و گلوگاه های خود را به بخش خصوصی واگذار کند.

رضا حمزه لو در خصوص امکان صادرات گاز توسط بخش خصوصی بیان داشت: در حال حاضر تمام تأسیسات زیرساختی در کشور اعم از پالایشگاه ها و خطوط انتقال متعلق به وزارت نفت است و بعضی در اختیار شرکت پالایش پخش، برخی دیگر در اختیار شرکت ملی گاز است. برای صادرات گاز طبیعی نیز بایستی یادآور شد، بازارهای هدف گاز طبیعی در اختیار شرکت نفت است.

وی افزود: اگر قرار باشد بخش خصوصی وارد صادرات گاز طبیعی در بازار شود، شرکت ملی نفت باید بازارهای خود را واگذار کند. علت این است که در حال حاضر بایستی به سمت LNG حرکت کنیم، یعنی گاز طبیعی را برای آسوده تر شدن حمل و صادرات به مایع تبدیل کنیم.

رییس کمیسیون نفت، گاز و انرژی خانه اقتصاد ایران، ضمن اشاره به آسان نبودن واگذاری صادرات گاز به بخش خصوصی عنوان کرد: قطعا در این زمینه مقاومت هایی وجود دارد؛چراکه زیرساخت ها مثل خطوط لوله و پالایشگاه ها، در اختیار شرکت نفت است.

وی یادآور شد:گلوگاه های مختلفی برای زیاد شدن موانع وجود دارد از طرف دیگر بایستی در نظر داشت که بحث قیمت گاز یک بحث بسیار کلیدی است و همواره محل مناقشه بین ایران و خریداران گاز طبیعی بوده است.

حمزه لو گفت: شخصا فکر می کنم موانع زیادی برای ورود بخش خصوصی به صادرات گاز وجود دارد، اما نکته ای که وجود دارد این است که بایستی سیستم پایداری برای اطمینان بخشی به سرمایه گذاران خارجی  وجود داشته باشد؛ به این معنا که سرمایه گذاران خروجی اطمینان داشته باشند که بخش خصوصی می تواند به طور مستمر و پایدار نیازهای آنان را تأمین کند.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد:در حال حاضراعتماد سرمایه گذاران خارجی به بخش دولتی بیش از بخش خصوصی است مگر این که دولت تصمیم گیرد بخشی از تأسیسات زیرساخت ها و گلوگاه های خود را به بخش خصوصی واگذار کند.

وی در خصوص هزینه های این بخش اظهار داشت: وقتی در خصوص پالایشگاه های گاز صحبت می کنیم باید در نظر داشت که هر فاز پارس جنوبی حدود 3 الی 4 میلیارد دلار برآورد قیمت دارد، بخش خصوصی اگر بخواهد این فازها را در اختیار گیرد قطعا در خصوص تأمین نقدینگی ها دچار مشکلاتی خواهد شد.

حمزه لو در خصوص تمهیداتی که دولت می تواند برای تسهیل ورود بخش خصوصی به صادرات گاز اتخاذ کند گفت: اولین کاری که دولت باید انجام دهد اطمینان سازی در خریداران است، به این معنا که بخش خصوصی حاضر مورد حمایت و تأیید شده است. مرحله بعدی مرحله ایجاد تأسیسات و زیرساخت ها است.

وی در خصوص مزایای واگذاری صادرات گاز به بخش خصوصی گفت: در ابتدا باید خاطرنشان کرد که در صادرات گاز دو نوع هزینه تولید و بهره برداری وجود دارد، هزینه های بهره برداری همانند هزینه های تولید در بدنه دولت بسیار بالاست. اما در بخش خصوصی، براساس چارت سازمانی طراحی شده؛ بهره برداری از یک خط لوله و یا پالایشگاه بسیار کارآمدتر و با راندمان تر از بخش دولتی است.

حمزه لو افزود: تعداد نیروهای انسانی، هزینه های مازاد و هزینه های پیش بینی نشده در بخش دولتی بسیار بالاتر از بخش خصوصی است. بخش خصوصی در صورت بهینه کردن هزینه های بهره برداری و نگه داری سیستم، می تواند قیمت تمام شده کالا را کاهش داده و باعث تقویت جایگاه ایران در حوزه رقابت های گازی شود.

کلید واژه ها :
نظرات
ADS
ADS
پربازدید