معمولاً در ماه رمضان به دليل کم شدن و جابهجايي وعدههاي غذايي باعث ميشود که عامه مردم در وعدههاي غذايي خود تغييرات عمدهاي را ايجاد نمايند.
معمولاً در ماه رمضان به دليل کم شدن و جابهجايي وعدههاي غذايي باعث ميشود که عامه مردم در وعدههاي غذايي خود تغييرات عمدهاي را ايجاد نمايند.
برنامه غذايي ما در ماه مبارک رمضان نبايد نسبت به قبل خيلي تغيير کند و در صورت امکان بايد ساده باشد. همچنين بايد طوري تنظيم شود که بر روي وزن طبيعي تأثير زيادي نداشته باشد.
7 نکته غذايي که بايد در ماه رمضان رعايت شود
در ماه مبارک رمضان توصيه ميشود براي حفظ سلامت بدن به نکات زير توجه و عمل کنيد:
1- قبل از شروع ماه رمضان با گرفتن روزههاي مستحبي يا قضا، بدن خود را براي يک ماه روزهداري، کمکم آماده نماييد يا اين که نزديک ماه رمضان صبحانه را کامل ميل کنيد ولي ناهار نخوريد يا ناهار را خيلي سبک ميل نماييد.
2- با توجه به اين که معده انسان در طي خواب، فعاليت ندارد ولي روده در طي خواب به فعاليت خود ادامه ميدهد بنابراين هيچگاه با شکم پر نبايد خوابيد؛ چرا که اين امر باعث فساد غذا در معده و عدم هضم صحيح ميگردد. اين مسئله در خوردن افطار و سحري بايد مورد توجه قرار بگيرد لذا حداقل يک ساعت بعد از سحري نخوابيد.
3- اگر آب و نمک و روغن سفره ما سالم باشد اصليترين موارد رعايت شده است.
آب: آب بايد بدون کلر و مواد افزودني باشد مانند آب باران، آب چشمه، آب قنات، آب چاه عميق.
روغن: همين بس که بدانيد فرق روغن خوب و بد اين است که روغن خوب هرگز با حرارت دادن حالت چسبندگي به خود نميگيرد و روي کاشي و گاز آشپزخانه نميچسبد.
روغنهاي خوب و سالم عبارتاند:
روغن کنجد
روغن زيتون
روغن محلي
نمک: نوعي از آن مورد تأييد است که به صورت طبيعي در طبيعت يافت ميشود.
4- ديابتيها ميتوانند روزه بگيرند و بسيار مفيد است ولي کساني که کليههايشان مشکل دارد بسته به نوع آن بايد با پزشک خود مشورت کنند.
5- در ماه رمضاني که با گرماي طاقتفرسا روبرو باشيم رعايت اين امور اجبار است:
عدم پرخوري در سحر.
عدم مصرف مواد غذايي خيلي شيرين، تند و شور.
استفاده از مواد غذايي تفه (بيمزه) مانند کدو، کلم و امثالهم بسيار مهم است.
6- هرگز مواد خوراکي پختهشده را همراه خام مصرف نکنيد وسعي کنيد دور از افطار تا قبل سحر، از مواد خام و ميوهها و تنقلات مفيد بهرهمند شويد.
7- افراد لاغر در اين ايام از چيزهايي که حرارت بدنشان را بيشتر افزايش ميدهد بپرهيزند.
با توجه به ساعات طولاني گرسنگي در روز، بايد غذاهايي را مصرف کنيم که به کندي و ديرهضم ميشوند مثل غذاهاي حاوي فيبر زياد. غذاهاي ديرهضم معمولاً 8 ساعت در دستگاه گوارش ميمانند، درحاليکه غذاهاي زودهضم فقط3 تا 4 ساعت در معده باقي مي مانند و فرد خيلي زود احساس گرسنگي خواهد کرد.
انواع غذاها
غذاهاي ديرهضم
غذاهاي ديرهضم عبارتاند از: حبوبات و غلات مثل جو، گندم، جو دوسر، لوبيا، عدس، آرد، غلات برنج با پوست و غيره (که کربوهيدراتها ناميده ميشوند).
غذاهاي سريعالهضم
غذاهاي سريعالهضم عبارتاند از: غذاهايي که حاوي قند، آرد سفيد و غيره هستند (که به اين گروه کربوهيدراتهاي تصفيهشده گفته ميشود).
غذاهاي فيبردار
غذاهاي حاوي فيبر عبارتاند از: غذاهاي حاوي سبوس، گندم سبوسدار، غلات و حبوبات، سبزيها مانند لوبياي سبز، نخود، ذرت، اسفناج، برگ چغندر، ميوههاي با پوست، ميوه خشکشده مثل برگه زردآلو، انجير، آلو خشک، بادام و غيره.
از اين غذاها بپرهيزيد
غذاهاي سرخ کردني و چرب.
غذاهاي حاوي قند زياد.
خوردن غذاي زياد به خصوص هنگام سحر.
از خوردن چاي در هنگام سحر بپرهيزيد زيرا به دليل ادرارآور بودن چاي نمکهاي معدني مورد نياز بدن در طول روز و همچنين آب بدن را دفع ميکند.
6 غذاي مفيد براي مصرف در ماه مبارک رمضان
مصرف کربوهيدراتهاي مرکب در سحر که مدت طولانيتري هضم ميشوند و باعث ميشوند که شما کمتر گرسنه شويد.
حليم يک منبع عالي پروتئين بوده و از غذاهايي است که ديرهضم ميشود.
خرما يک منبع عالي قند، فيبر، کربوهيدرات، پتاسيم و منيزيم است.
مغز بادام غني از پروتئين و فيبر بوده و حداقل چربي را دارا است.
موز يک منبع خوب پتاسيم، منيزيم و کربوهيدرات است.
مصرف زياد آب يا آب ميوه در صورت امکان در فاصله بين افطار و زمان خواب باعث تأمين آب مورد نياز بدن ميشود.
منبع آریا