اتاق خبر: آمار fDi Markets که سرویس مونیتور سرمایه گذاریهای بین المللی فایننشیال تایمز است، نشان میدهد که پیش از برداشته شدن تحریمها ایران از میان ۱۴ کشور خاورمیانه در زمینه سرمایه گذاری مستقیم خارجی در فاصله ژانویه سال ۲۰۰۳ تا دسامبر سال ۲۰۱۵ در رتبه دوازدهم قرار داشت که با ۱.۶۲ درصد سهم بازار برابر بود.
از زمان برداشته شدن تحریمهای بین المللی در سال جاری، ایران در این رتبه بندی با ۱۱.۱۱ درصد سهم بازار به رده سوم صعود کرده و پس از امارات متحده عربی و عربستان سعودی قرار گرفته است.
توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی در ژوییه سال ۲۰۱۵ امضا شد، اما این توافق در ژانویه سال ۲۰۱۶ اجرایی شد.
برداشته شدن تحریمها میلیاردها دلار از داراییهای بلوکه شده ایران در خارج از کشور را آزاد کرد و به ایران امکان داد به بازار جهانی نفت بازگردد. محدودیتهایی که در دوران تحریمها برای فروش نفت به وجود آمده است به از دست رفتن بیش از ۱۶۰ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی از سال ۲۰۱۲ منجر شد.
اما سرمایه گذاری خارجی در ایران از سال ۲۰۱۳ که این کشور تنها سه پروژه سرمایه گذاری مستقیم خارجی را جذب کرد، به طور مستمر افزایش یافته و به هشت پروژه در سال ۲۰۱۴ و ۹ پروژه در سال ۲۰۱۵ رسیده است.
با این همه در سه ماهه اول سال ۲۰۱۶ که پس از اجرایی شدن برجام تحریمها برداشته شدند، این روند تسریع شد و ایران ۲۲ پروژه سرمایه گذاری مستقیم خارجی را در مدت مذکور جذب کرد که بالاترین نرخ سرمایه گذاری از زمان آغاز ثبت آمار توسط fDi Markets در سال ۲۰۰۳ بوده است.
اشتغالزایی و هزینه سرمایه در فاصله سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ افزایش یافت و در حالیکه ۳۵۲ شغل با هزینه سرمایه ۷۹ میلیون دلار در سال ۲۰۱۳ ایجاد شد، این رقم در سال ۲۰۱۴ به ۲۷۳۲ شغل جدید با هزینه سرمایه ۱.۶۷ میلیارد دلار بالغ شد.
اگرچه سال ۲۰۱۵ افزایش هزینه سرمایه کلی را نشان داد اما طی سه ماهه اول این سال هیچ پروژه سرمایه گذاری مستقیم خارجی برخلاف سه ماهه اول سال ۲۰۱۶ جذب نشد.
از زمانی که تحریمها برداشته شده اند خدمات مالی بخشی بوده که بیشترین جذب سرمایه را داشته است و چهار سرمایه گذاری از شرکتهای مختلف با هزینه سرمایه ۶۰ میلیون دلار جذب کرده است.
ایران همچنین در بخش خودرو، خدمات بازرگانی، محصولات الکترونیکی مصرفی و منسوجات هم سرمایه گذاریهایی را جذب کرده است.
اصلیترین کشورهایی که در مدت مذکور در ایران سرمایه گذاری کردند کشورهای کره جنوبی و آلمان بودند که به اتفاق ۲.۱۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری را متعهد شدند.
شرکت فولادسازی کره ای پوسکو با سرمایه گذاری ۱.۶ میلیارد دلار برای ساخت یک کارخانه فولاد در منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار تا سال آینده، بزرگترین سرمایه گذار خارجی در ایران بوده است. شرکت پوسکو انرژی که زیرمجموعه پوسکو است، اعلام کرد ه با یک شرکت ایرانی برای ساخت نیروگاه گازسوز ۵۰۰ مگاواتی تفاهم نامه امضا کرده است.
روند صعودی سرمایهگذاریهای خارجی در ایران که توسط fDi Markets ثبت شده است، نشان میدهد که بهبود اقتصادی ایران ادامه دارد. حدود ۱۹ سرمایه گذار برای سرمایه گذاریهای آتی در ایران ابراز علاقه کردهاند که ۹۰ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۱۵ نشان میدهد.
منبع:ایسنا