سید علیرضا رحمتی در گفت و گو با اتاق خبر در خصوص علت افت صادرات زعفران نسبت به مشابه سال قبل اظهار داشت: بالا بودن قیمت داخلی و مشکلاتی که بر سر راه صادرات وجود دارد از جمله عواملی است که می تواند در افت صادرات زعفران نقش مؤثری ایفا کند.
عضو کمیسیون توسعه صادرات خانه اقتصاد ایران ادامه داد: گرچه قانون گذار با هدف خارج شدن کالای مرغوب از ایران به وضع استانداردهایی در گمرک پرداخته است اما گاهی این قوانین خود به مانع بزرگی برای صادرات کالا تبدیل می شود.
رحمتی افزود: پر واضح است که صادرات، قراردادی دو طرفه بین صادر کننده و وارد کننده است. در واقع حتی در صورت عدم وضع قوانینی برای خروج کالاهای باکیفیت از کشور این واردکننده است که نسبت به سلامت کالای دریافتی خود حساس می باشد و صادرکننده در هر حال موظف به ارائه کالای باکیفیت است.
این عضو کمیسیون توسعه صادرات خانه اقتصاد ایران ضمن اشاره به این موضوع که قوانین سخت صادراتی باعث شده است پروسه آزمایشات تکمیلی به خصوص برای صادر کنندگانی که خود کارگاه بسته بندی زعفران ندارند مشکلاتی به وجود آورد ادامه داد: صادرکنندگانی که به یمن داشتن گواهی استاندارد بدون انجام هیچ پروسه اداری می توانند کالای خود را صادر کنند ممکن است کالایی بی کیفیت تر صادر کنند.
وی افزود: به دلیل دشواری مراحل دریافت گواهی موردی بسیاری از تولیدکنندگانی که قصد صادرات محصولی را دارند، به دلیل از دست دادن مشتری های خود و پیچیده بودن روند، از صادرات صرف نظر می کنند.
رحمتی در خصوص دلایل پیشی گرفتن صادرات زعفران افغانستان نسبت به ایران گفت: کشور افغانستان به دلیل هزینه های پایین تولید، توقعات و انتظارات پایین و نیروی کار ارزان به طور جدی به رقیبی برای ایران بدل شده اند.
وی تصریح کرد: بایستی تولیدکنندگان داخلی به فکر کاهش هزینه های تولیدی خود باشند. اخیرا صحبت هایی در خصوص ساخت دستگاه هایی برای فرآوری زعفران مطرح شده است. این دستگاه ها گرچه هزینه بالایی دارند اما بسیار کارآمد بوده و می توانند جایگزینی برای نیروی کار گران و محدود باشند.