به گزارش اتاق خبر، مقامات نیوزلند دراظهارنظرهایی که بازتاب گسترده ای در رسانه های هند داشت با اتخاذ سیاست معتدلتر نسبت به پیوستن هند به گروه تامین کنندگان هسته ای، خواستار بکار گیری یک روند و معیار به جای استثناء شده اند.
پکن و انکارا همچنان از اصلی ترین مخالفان پیوستن هند به گروه تامین کنندگان هسته ای هستند.
ترکیه همچنان خواستار رسیدگی همزمان به درخواست عضویت هند و پاکستان باهم در گروه تامین کنندگان هسته ای است .
'سرتاج عزیز' معاون نخست وزیر پاکستان درامور خارجی از ترکیه به خاطر موضوع اصولی قدردانی کرده است.
چین به همراه ترکیه ،اتریش ،ایرلند و افریقای جنوبی با اقدام امریکا و دیگر قدرت های برای پیوستن هند به گروه تامین کنندگان هسته ای (اس.ان.جی) مخالفت کرده است .
'هونگ لی ' سخنگوی وزارت امور خارجه چین با تکرار مخالف این کشور اعلام کرد از لحاظ اصولی آن دسته از کشورهایی که عضو پیمان منع تکثیر تسلیحات هسته ای «ان.پی .تی» نیستند، نمی توانند به گروه تامین کنندگان هسته ای ملحق شوند.
مقامات هندی با رد این استدلال سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفته اند که فرانسه پیش از امضای پیمان ' ان.پی .تی ' به این گروه پیوسته بود.
گفته می شود، 48 کشور عضو گروه تامین کنندگان هسته ای باید به صورت اجماع درخصوص عضویت هند در گروه تامین کنندگان هسته ای تصمیم بگیرند.
منابع دولتی هند اعلام کردند در طول نشست دو روزه گروه تامین کنندگان هسته ای در وین، سوالات زیادی از سوی نمایندگان کشور های عضو مطرح شد که این امر موضع این کشور ها را در خصوص عضویت هند مشخص کرد.
هرچند نشست گروه تامین کنندگان هسته ای وین در پشت درهای بسته برگزار شد ،اما منابع موثق اعلام کردند که تعداد اعضای مخالف عضویت هند در این گروه انگشت شمار هستند.
به گفته این افراد کشورهای چین ،ترکیه ،قزاقستان و ایرلند همچنان ،مخالفت پیوستن هند به این گروه هستند.
کشورهای سوئیس و مکریک نیز پس از سفر 'نارندرا مودی 'نخست وزیر هند به این کشور با تغییر موضع ، از عضویت هند در این گروه حمایت کرده اند.
'مارک فیتزپاتریک' ، کارشناس در امور منع گسترش سلاح های هسته ای در وین گفت: بیشتر کشورهایی که با عضویت هند مخالف بودند از نیاز به ایجاد یک فرایند به جای استثناء قائل شدن برای هند ،سخن می گفتند.
همچنین بیشتر اعضای گروه تامین کنندگان هسته ای براین باورند که هند بسیاری از معیارهای تعریف شده این گروه را از سال 2008 رعایت کرده است .
مذاکره کنندگان هندی در تلاش برای یافتن راه حل مشترکی با همتایان چینی خود هستند.
دهلی نو، برای جلب حمایت چین به طور قابل ملاحظه ای انتقادهای این کشور از چین را در صحنه های بین المللی کاهش داده است .
پیش از این در ماه آوریل مقامات هندی از اقدام چین در خصوص مخالفت با قرار دادن نام 'مسعود اظهر' رهبر گروه 'جیش محمد' در لیست تحریم های سازمان ملل بسیار انتقاد کرده بودند.
وزارت کشور هند همچنین در اقدامی دیگر که نشان دهنده پیام مثبت هند به چین است، روند صدور روادید برای محققان چینی که قصد شرکت در کنفرانسی در هند را دارند را تسهیل کرده است .
درپایان بیانیه مشترک هند و امریکا که در پایان سفر 'نارندرا مودی ' صادر شد نیز هیچ اشاره ای به اختلاف های دریای جنوب چین نشد. در حالیکه همواره دو کشور در سال 2014-2015 در خصوص همکاری مشترک هند و امریکا در این دریا و تامین آزادی حمل و نقل آبی اشاره می شد.
برخی از منابع ،سفر احتمالی 'نارندرا مودی ' نخست وزیر هند در اواخر ماه جاری میلادی به تاشکند برای شرکت در نشست سازمان همکاری شانگهای که باحضور روسیه ، چین و دیگر کشورهای آسیای مرکزی برگزار می شود را موقعیت مناسبی برای جلب حمایت چین می دانند.
منابع دولتی هند اعلام کردند تاکنون درخصوص سفر نخست وزیر هند به این اجلاس تصمیم گیری نشده چرا که بسیاری از جزئیات برای عضویت هند در این سازمان تکمیل نشده است . در صورتی که نخست وزیر هند به تاشکند سفر کند وی یک روز پیش از نشست سالانه گروه تامین کنندگان هسته ای، فرصت دیدار با رئیس جمهوری چین را خواهد داشت .
دو هفته پیش ،هند به عضویت رژیم کنترل تکنولوژی موشکی درآمد که این امر پذیرفته شدن این کشور را در گروه تامین کنندگان هسته ای بسیار راحت تر می کند. در سال 2008 هند در تعهدی رسمی نسبت به پیروی از تمام الزامات منع گسترش سلاح های کشتار جمعی به گروه تامین کنندگان هسته ای اطمینان داد.
گروه تامین کنندگان هسته ای با هدف کنترل صادرات مواد هسته ای و منع گسترش سلاح های هسته ای تشکیل شده است.
عضویت در این گروه به هند کمک می کند تا به طور قابل توجهی بخش هسته ای خود را گسترش دهد. اعضای گروه تامین کنندگان هسته ای اجازه واردات و صادرات تکنولوژی هسته ای را دارند. در صورت عضویت کامل هند در این گروه توازن قدرت در منطقه جنوب آسیا در مقابل پاکستان تغییر خواهد کرد.
چین برای عضویت پاکستان دراین گروه حمایت کرده است .
هند پس از آنکه گروه تامین کنندگان هسته ای تحریم سی و چهار ساله خود را علیه این کشور لغو کرد توانست وارد تجارت جهانی هسته ای شود.
کشور های عضو گروه تامین کنندگان هسته ای شامل آرژانتین، استرالیا، اتریش بلاروس، بلژیک، برزیل، بلغارستان، کانادا، چین، کرواسی، قبرس، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایرلند، ایتالیا، ژاپن، قزاقستان، جمهوری کره، لتونی، لیتوانی، لوگزامبورگ، مالت، مکزیک، هلند نیوزلند، نروژ، لهستان، پرتغال، رومانی، روسیه، صربستان، اسلواکی، اسلوونی، آفریقای جنوبی، اسپانیا، سوئد، سوئیس، ترکیه، اوکراین، بریتانیا ، و ایالات متحده می شوند.
منبع: ایرنا
94104