عصر روز چهارشنبه کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران با حضور ابراهیم جمیلی، نادعلی اسماعیلی، سعید صمدی و کیوان جعفری طهرانی در محل خانه اقتصاد ایران برگزار گردید.
در ابتدای جلسه ابراهیم جمیلی، رییس خانه اقتصاد ایران با اشاره به اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: نباید به موضوع اقتصاد مقاوتی نگاه کلی داشت بلکه باید 24 بند آن کامل اجرا شود. کلی نگری به اقتصاد مقاوتی نه حلال مشکلات دولت خواهد بود و نه به بخش خصوصی کمکی خواهد کرد.
وی گفت: فعال شدن معادن کشور کار دشواری نیست، اما مسئولان معدنی دولت خلاف وعده هایشان عمل می کنند. تداوم چنین سیاست هایی به را ه اندازی معادن کمکی نخواهد کرد.
جمیلی اعلام کرد: متأسفانه سازمان صنایع و معادن استان ها، با ستاد معدنی وزارت صنعت ، معدن و تجارت هماهنگ نیستند و بخش نامه های صادر شده از سوی وزارت خانه، در استان ها اجرا نمی شود.
رییس خانه اقتصاد ایران ادامه داد: طبق قانون بایستی، معادن به صورت مزایده محدود در اختیار شرکت هایی که کارخانه فراوری احداث کردند، قرار گیرد که این قانون هنوز اجرا نشده است.
وی با انتقاد از عملکرد دولت یازدهم در بخش معدن گفت: شرایط ما در حال حاضر در این بخش بسیار اسفناک است، چرا که بوروکراسی دولت در بخش معدن نه تنها کاهش پیدا نکرده بلکه بیشتر نیز شده است.
جمیلی با تاکید بر این موضوع که سازمان نظام مهندسی معدن باید به کمک بخش معدن بیاید افزود: متأسفانه دولت، بخش خصوصی را در مذاکرات معدنی با گروه های سرمایه گذار خارجی، دخالت نمی دهد.
وی در پایان تصریح کرد: همگان باید بدانند که معدن و اخبار معدنی تنها محدود به سنگ آهن نیست.
لزوم شکل گیری بحث پنجره واحد در بخش معدن
در ادامه این نشست، نادعلی اسماعیلی رییس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، ضمن رضایت از عملکرد رییس ایمیدرو در دوره جدید، اظهار داشت: لزوم شکل گیری بحث پنجره واحد در بخش معدن به شدت احساس می شود و با انجام این امر شاهد کاهش بروکراسی های اداری خواهیم بود.
وی با انتقاد از عملکرد صدا و سیما در اطلاع رسانی حوزه معدن گفت: متأسفانه صدا و سیما هیچ گونه کمکی برای فرهنگ سازی در بخش معدن انجام نداده است.
رییس نظام مهندسی معدن ایران؛ معدن را یکی از پایه های اساسی تولید معرفی کرد و افزود: معدن کاران کشور نباید تمرکز اصلی خود را بر معادن آهن معطوف کنند.
معادن و صنایع معدنی در اولویت اول اقتصاد مقاومتی
در ادامه سعید صمدی رییس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران ضمن اشاره به نقش معدن در اقتصاد مقاوتی، اظهار داشت: باید اقتصاد مقاومتی را به عنوان پایه واساس و درعین حال نقشه راه فعالیت های معدنی در نظر بگیریم.
وی درباره مزیت های اقتصاد مقاومتی توضیح داد: جوهر اصلی اقتصاد مقاومتی برنامه ریزی جهت مقاوم نمودن اقتصاد و فعالیت های تولیدی در کشور است، به نحوی که از تحولات سیاسی جهانی و منطقه ای کمترین آسیب به آن وارد شود.
صمدی ادامه داد: بر این مبنا ما باید نقطه اصلی تمرکز فعالیت های تولیدی و اقتصادی را در حوزه هایی که بیشترین مزیت را داریم متمرکز کنیم و همچنین لازم است، عمده منابع فعالیت های تولیدی و اقتصادی از داخل تامین شود. در این صورت در شرایط بحران آسیب چندانی متحمل اقتصاد کشور نخواهد شد.
وی افزود: اقتصاد مقاومتی در واقع معطوف به پتانسیل های داخلی است و با این تعریف معادن و صنایع معدنی در اولویت اول فعالیت اقتصاد مقاومتی قرار دارد.
رییس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی به مانند نقشه راه و یک سیاست کلی است و نباید دیدگاهی پروژه محور به این امر داشت. اقتصاد مقاومتی یک نگرش جدید به نحوه اداره اقتصادی کشور است و در ذات اقتصاد مقاوتی بخش معدن جایگاه ویژه ای می تواند به خود اختصاص دهد.
سیاست اعراب برای محدود کردن صادرات معدنی ایران
کیوان جعفری طهرانی مشاور ارشد بین الملل خانه اقتصاد ایران نیز در ادامه این جلسه، ضمن اشاره به سیاست های اقتصادی کشورهای منطقه اظهار داشت: اتحادیه عرب در اواخر اردیبهشت امسال، قانونی را تصویب کرد که براساس آن هرگونه صادرات و واردات کالاهای ایرانی در منطقه خلیج فارس ممنوع شده است. این طرح که به طور ویژه از سوی عربستان و بحرین در حال پیگیری است تا کنون مورد تصویب کشورهایی نظیر کویت و قطر نیز قرار گرفته است.
طهرانی افزود: در صورت تصویب این قانون از سوی کشورهای امارت و عمان این طرح اجرا خواهد شد.
مشاور ارشد بین اللمل خانه اقتصاد ایران تصریح کرد: دور از ذهن است که طرح یاد شده اجرایی گردد، چرا که در حال حاضر، عمان و امارات آن را تصویب نکرده اند. اما در صورت تصویب این طرح، 50 درصد صادرات گچ، آهک، باریت و بنتونیت ایران محدود خواهد شد.