اتاق خبر: رييس كل بانك مركزي در مراسم پروژه بوستان پرديس نوين كه با حمايت بانك اقتصاد نوين در پارك پرديسان طراحي شده و با حضور معصومه ابتكار رييس سازمان محيط زيست و حسن معتمدي مديرعامل بانك اقتصاد نوين اقدام به كاشت سه نهال درخت زيتون كردند، گفت: مباحث زيست محيطي نزد دولت يازدهم اهميت ويژهيي دارد و رييس محترم سازمان حفاظت محيط زيست با تلاش گستردهيي موضوعات محيط زيست را در هيات دولت مطرح و دولت به ويژه شخص رييسجمهور نيز در تصويب پيشنهادات اين حوزه همواره حمايت كامل داشتهاند.
وليالله سيف در آيين امضاي تفاهمنامه بانك مركزي و سازمان محيط زيست، ضمن پيشنهاد الزام رعايت اصول زيست محيطي در پروژههاي اقتصادي افزود: امضاي تفاهمنامه بين بانك مركزي و سازمان حفاظت محيط زيست امر ارزشمندي است و بدين طريق دو دستگاه متعهد به پيگيري موضوعات اقتصاد سبز ميشوند.
تفاهمنامه بانك مركزي و سازمان حفاظت محيط زيست در مسير تحقق اصل 50 قانون اساسي براي حفاظت از محيط زيست، تضمين بهرهمندي صحيح و مستمر از محيط زيست، اجراي تكاليف قانوني ماده 59 قانون برنامه چهارم توسعه و اتخاذ رويكردي چند جانبه و همافزا جهت حركت به سوي حسابداري سبز، در هفت ماده تنظيم و تدوين شده است.سيف با بيان اينكه توجه به مسائل زيستي از بعد اقتصادي به معناي پيشبيني و مديريت شوكهاي احتمالي در اين زمينه و از اهداف اصلي اقتصاد مقاومتي محسوب ميشود، افزود: در گذشته حسابداري محيط زيست فقط به جنبه كمي موضوع توجه داشت و رشد آمارهاي اقتصادي را به عنوان مهمترين دستاورد تلقي ميكرد. ليكن به تدريج موضوع محيط زيست و حسابداري سبز به معناي توجه به هزينهها در كنار سود مطرح شد كه همراه با ثروتي كه ايجاد ميشود، آسيبهاي زيست محيطي را نيز مدنظر قرار دهد. سيف با ابراز خرسندي از به نتيجه رسيدن پيگيريهاي سازمان حفاظت محيط زيست در موضوع ايجاد حسابداري سبز در حسابهاي ملي خاطرنشان كرد: البته لازم است با زمانبندي دقيق و ارائه اقدامات مشترك بانك مركزي و سازمان حفاظت محيط زيست به جامعه، نتايج مثبت در اين زمينه حاصل شود.
رييس كل بانك مركزي با اشاره به محدوديت منابع مالي نظام بانكي تصريح كرد: تسهيلات بانكي محدود است و بايد به صورت بهينه تخصيص داده شود تا رشد اقتصادي شتاب گيرد. اين امر نيز مستلزم آن است كه نظام بانكي موضوع پروژههايي كه نياز به منابع مالي دارند را از نهادهاي تخصصي اخذ و نهايتا با بررسي كارشناسانه، تسهيلات مورد نياز را به صورت بهينه اعطا كند.
رييس شوراي پول و اعتبار با تاكيد بر تخصيص منابع بانكي در مسير رشد اقتصادي و خروج از ركود گفت: اعطاي تسهيلات بانكي بايد منجر به جريان انداختن خطوط توليد و نهايتا عرضه محصول به بازار شوند، بانك مركزي نيز شرايط اخذ تسهيلات توسط بنگاههاي كوچك و متوسط را فراهم و در برخي مقررات، محدوديتهاي مربوط به بدهيهاي غيرجاري، چكهاي برگشتي و غيره را استثنائا با هدف تسريع در خروج از ركود ناديده گرفت.
رابطه تعاملي بين اقتصاد و محيط زيست
در اين مراسم رييس سازمان حفاظت محيط زيست با تبريك روز جهاني محيط زيست، ضمن تشكر از رييس كل بانك مركزي در توجه به مسائل زيست محيطي گفت: خوشبختانه حفاظت محيط زيست در كنار مسائل اقتصادي نزد دولت يازدهم حايز اهميت بسياري است و همچنين رهبر معظم انقلاب نيز در زمينه مسائل زيست محيطي تاكيد ويژهيي دارند و با ابلاغ سياستهاي كلان، توجه همگان را به اين عرصه معطوف داشته است.
معصومه ابتكار با بيان اينكه در نگاه جديد مبتني بر اقتصاد سبز، رابطه تنگاتنگ و تعاملي بين اقتصاد و محيطزيست ايجاد شده است، افزود: در اين ديدگاه تلفيق محيط زيست و اقتصاد به دنبال ايجاد تعادل است و تلاشها بايد در مسير دروني كردن الزامات زيست محيطي در اقتصاد صورت گيرد.
وي افزود: متاسفانه در گذشته به دليل ناديده گرفتن موضوعات محيط زيست در اقتصاد خسارتهاي فراواني ايجاد شده است كه بايد اين خلأها رفع و با ايجاد شفافيت از آسيبهاي آتي پيشگيري شود.
رييس سازمان حفاظت محيط زيست با تاكيد بر نقش مهم بانك مركزي در اجرايي شدن موضوع اقتصاد سبز خاطرنشان كرد: بانكداري الكترونيك كمك شاياني به اين عرصه ميكند و خوشبختانه بانك مركزي با ايجاد حسابهاي ملي سبز زمينه توجه بيش از پيش به ارزشگذاري منابع ملي را فراهم كرده است.
دكتر هومن لياقتي مديرعامل صندوق ملي محيط زيست در پاسخ به پرسش خبرنگار تعادل كه صندوق ملي محيط زيست از چه زماني تشكيل شده و در حال حاضر چه برنامههايي را در دستور كار قرار داده و براي تامين منابع مورد نياز چه راهكارهايي تاكنون ارائه كرده است، گفت: سازمان حفاظت محيط زيست از دولتهاي هفتم و هشتم تاكنون براي ايجاد صندوق ملي محيط زيست، با هدف رعايت ملاحظات زيست محيطي، كاهش آلايندهها و بهبود عملكرد صنايع مختلف برنامهريزي كرده و پس از تلاشهاي بسياري كه خانم ابتكار و مديران سازمان حفاظت محيط زيست از جمله مهندس مجابي معاون مجلس و امور توسعه اين سازمان در سالهاي اخير داشتهاند، سرانجام مصوبات لازم از جمله مصوبه شوراي نگهبان در اين زمينه اخذ شده و اين صندوق از زمستان سال 1393 شروع به فعاليت كرده است.
وي با اشاره به تجربه كشورهاي مختلف جهان، از جمله كشورهاي اروپاي شرقي جهت تشكيل صندوق ملي محيط زيست گفت: اين صندوق براي كمك به محيط زيست و اقتصاد كشور راهاندازي شده و تاكنون هياتهاي خارجي مختلف كه با محوريت محيط زيست در جهان فعاليت دارند، موسسات خيريه و بنيادهاي بزرگ محيط زيستي، صاحبان صنايع، اتاقهاي بازرگاني، صندوق توسعه ملي، بانك مركزي و شبكه بانكي كشور، شركتهاي بيمه مختلف و اقشار مختلف مردم و علاقهمندان به محيط زيست، با هدف بهينهسازي توليد و فعاليت شركتها و كارخانهها، استفاده از فناوريهاي پاك و محيط زيستي و استفاده از روشهاي توليد پاك، سبز و محيط زيستي و... همكاريهاي گستردهيي با صندوق ملي محيط زيست داشتهاند.
وي در پاسخ به اين پرسش كه تشكيلات اين صندوق و محل و اعضاي آن چگونه شكل گرفته، گفت: دكتر صفدر حسيني رييس صندوق توسعه ملي، رييس هياتمديره صندوق ملي محيط زيست است و مديرعامل آن توسط دكتر ابتكار رييس سازمان محيط زيست انتخاب ميشود. ساير اعضاي هياتمديره اين صندوق را دكتر مجتهد شبستري ديپلمات با سابقه و عضو هيات علمي دانشگاه، دكترحسن صدوق رحيمي معاون قبلي سازمان محيط زيست و سفير ايران در يونسكو و استاد دانشگاه تشكيل ميدهند. وي افزود: مجمع عمومي صندوق ملي محيط زيست نيز از دكتر ظريف وزير امور خارجه، دكتر طيبنيا وزير اقتصاد و دارايي، وزير نيرو، وزير جهاد كشاورزي، رييس سازمان مديريت و برنامهريزي و رييس سازمان حفاظت محيط زيست تشكيل شده و رييس مجمع عمومي نيز دكتر ابتكار رييس سازمان محيط زيست است.
وي ادامه داد: محل صندوق ملي نيز در سعادتآباد تهران و در يك ساختمان 5 طبقه واقع شده است.
حمايت مجلس دهم
دكتر لياقتي در پاسخ به اين پرسش كه آيا كاري براي ارائه لايحه به مجلس و تصويب قانون جهت واريز عوارض و ماليات به حساب صندوق ملي محيط زيست انجام دادهايد، گفت: انتظار داريم كه نمايندگان مجلس دهم در اين زمينه ما را حمايت كنند و منابعي به عنوان عوارض و ماليات محيط زيستي به صندوق ملي محيط زيست واريز شود تا بتوانيم اصلاح ساختار صنايع و ملاحظات محيط زيستي، آب و فاضلاب و... را بهتر به پيش ببريم و با ايجاد اشتغال جوانان، رشد اقتصادي را افزايش دهيم و به بهرهوري و كارايي كشور كمك كنيم.
وي افزود: با جذب سرمايهگذاريهاي داخلي و خارجي ميتوان از طرحهاي پيشنهادي جوانان براي ايجاد اكو توريسم، پاركهاي زيست محيطي، طرحهاي بازيافت زباله، اصلاح مصرف آب و كاهش آلودگي فولاد و ساير صنايع را شاهد باشيم. اين فعاليتها ضمن اينكه باعث ايجاد اشتغال، بهرهوري، رشد اقتصادي و استفاده از منابع موجود كشور و كاهش دورريز مواد و كالاها ميشود باعث كاهش آلودگي محيط زيست خواهد شد و تقويت قطبهاي گردشگري، گسترش پاركهاي تفريحي، فعاليتهاي ورزشي، صنايع غذايي، گياهان، باغات، كشاورزي و... را به همراه خواهد داشت. زيرا درحال حاضر بسياري از منابع و كالاها و مواد اوليه و... بدون استفاده درست از بين ميرود درحالي كه با بهبود فناوري ميتوان از آنها استفاده و ارزشافزوده ايجاد كرد و اشتغال و رشد و درآمد به وجود آورد. صاحبان صنايع بسياري در بخش نفت وگاز و فولاد، معادن، صنايع غذايي و... منتظر اين حمايتها هستيم تا از دورريز، پرت آب و انرژي، مواد غذايي، كالا و مواد اوليه خود جلوگيري كنند و سود و رشد اقتصادي و اشتغال خود را بيشتر كنند و اگر صندوق ملي محيط زيست منابع كافي داشته باشد با مشورت دادن و رشد فناوريها شاهد بهبود بهرهوري و كارايي صنايع و اقتصاد خواهيم بود.
اختصاص عوارض و مالياتهاي محيط زيستي به صندوق ملي
وي در پاسخ به اين پرسش كه براي منابع مالي مورد نياز اين صندوق و پرداخت اعتبارات مالي به صنايع و درخواستكنندگان چه برنامههايي داريد، گفت: در كشورهاي مختلف جهان، بخش عمدهيي از عوارض و مالياتهاي محيط زيستي كه با هدف حمايت از محيط زيست دريافت ميشود ازجمله ماليات بر كربن و سوخت، ماليات بر واردات مواد و كالاهاي آلاينده و... به صندوق ملي محيط زيست پرداخت ميشود تا اين منابع صرف بهبود محيط زيست، كاهش آلايندهها، بهبود روشهاي توليد، اصلاح ساختار كارخانههاي فولادسازي، خودروسازي، پالايشگاهها و... شود و بهبود محيط زيست را پيگيري كنند. وي افزود: از سوي ديگر بخش عمدهيي از مالياتها به صورت داوطلبانه و با انتخاب خود مردم به اين صندوق واريز ميشود همچنين با توجه به اينكه محيطزيست به اولويت اول بسياري از كشورها و مردم جهان تبديل شده در نتيجه انواع كمكهاي مردمي، دولتي، نهادهاي مردمي و... به صندوق ملي سرازير شده است همچنين با تغيير اولويتهاي اجتماعي بسياري از افراد خيرانديش، داراييها و پول خود را براي حمايت از محيط زيست وقف ميكنند و بسياري از افراد خيرانديش و واقفان بزرگ جهان در اروپا و آسيا و امريكا منابع مالي عظيمي براي كمك به صندوق ملي محيط زيست اختصاص دادهاند.
وي افزود: حتي افرادي مانند آقاي سوكو واقف و خيرانديش بزرگ آلماني با تشكيل بنياد بزرگ سوكو در همكاريهايي كه با صندوق ملي محيط زيست ايران داشته به دنبال سرمايهگذاري در پاركهاي مناطق تحت حفاظت ايران، تركمنستان، ارمنستان و... است و قرار است كه پاركهاي صلح و دوستي در ايران و تركمنستان و ارمنستان و مناطق مشترك مرزي ايجاد شود و سوكو يكي از حاميان مالي صندوق ملي محيط زيست ايران است.
وي ادامه داد: اگرچه درحال حاضر عوارض و مالياتها و سود و حقوق بازرگاني واردات كالاها كه با هدف حمايت از محيط زيست دريافت ميشود در اختيار گمرك، شهرداريها و ساير سازمانها قرار ميگيرد اما لازم است كه به تدريج بخشي از اين منابع و عوارض و مالياتها به صندوق ملي محيط زيست واريز شود تا منابع مورد نياز اين صندوق براي حمايت از صنايع و كارخانهها و اصلاح ساختار توليد و... به كار گرفته شود.
دكتر هومن لياقتي افزود: با كمك صندوق توسعه ملي، منابع و اعتبارات مالي براي انرژيهاي نو و طرحهاي ديگر زيست محيطي اختصاص يافته و طرحهايي كه صندوق ملي محيط زيست معرفي ميكند با حمايت صندوق توسعه ملي مواجه شده است همچنين براي اعتبارات فاينانس جهت آب و فاضلاب منطقهيي تهران درحال مذاكره هستيم. وي ادامه داد: حمايتهاي مختلفي از سوي بانك مركزي، بانكهاي كشور، صندوق توسعه ملي و اتاقهاي بازرگاني جهت دريافت اعتبارات داخلي و بينالمللي از صندوق ملي محيط زيست صورت گرفته و با افزايش اين حمايتها شاهد بهبود منابع اين صندوق و توسعه فعاليتهاي زيست محيطي و اختصاص اعتبارات به صنايع و كارخانهها خواهيم بود. مديرعامل صندوق ملي محيط زيست اظهار كرد: همچنين تفاهمنامهها، مذاكرات و همكاريهاي مختلفي با شركتهاي بيمه انجام شده و ازجمله با شركت بيمه ما وابسته به بانك ملت در مورد پلنگ ايراني تفاهمنامه داريم. با بيمه كارآفرين، بيمه رازي و ساير شركتهاي بيمه نيز مذاكرات و همكاريهايي آغاز شده است. وي افزود: در ارتباط با بانكها، موسسات مالي، نهادهاي سرمايهگذاري و... نيز همكاريهايي با بانك مركزي، سازمان سرمايهگذاري خارجي كشور، بانكهاي كشاورزي، ملت، بنياد بانك ملت آغاز شده و ارتباط نزديكي جهت طرحهاي محيط زيستي ايجاد شده است.
وي اظهار كرد: با بانكها، بيمهها و سازمانها و وزارتخانههاي مختلف، مذاكراتي جهت مناطق مختلف ازجمله تالابها، رودخانهها و... كه به همكاري همه جانبه همه دستگاههاي اجرايي نياز دارد، صورت گرفته و در آينده بايد به اين موضوعات مهم توجه شود.
وي افزود: در بسياري از موضوعات ازجمله حمل، تفكيك و بازيافت زباله، تغيير كاربري، عوارض، مميزيهاي زيست محيطي، كمكهاي مردمي، اوقاف، ماليات بر سوخت، قيمت سوخت و... لازم است كه همكاريهاي گستردهيي بين دولت، مردم، صندوق ملي محيط زيست و... انجام شود تا همانطور كه در اروپا شاهد حضور پر رنگ صندوق ملي محيط زيست هستيم در ايران نيز منابع مردمي، دولتي و خيرخواهانه و موسسات مالي به اين صندوق سرازير شود و اعتبارات مختلف جهت اصلاح ساختار اقتصاد، اشتغالزايي، بهبود محيط زيست و... انجام شود.
وي گفت: در اروپا حتي شهرداريها عوارض خود را به صندوق ملي محيط زيست ميدهند تا اين منابع براي مسائل محيط زيستي ازجمله ساماندهي فناوري بازيافت زباله هزينه شود و انرژيهاي نو را توسعه دهند. بايد عوارض پسماند، بازيافت زباله، آب و فاضلاب و... بيشتر مورد توجه مردم و دولت باشد تا وضعيت محيط زيست كشور، حفاظت از منابع آب محدود كشور، جلوگيري از خشك شدن رودخانهها، درياچهها و تالابها و... مورد توجه قرار گيرد.
منبع: تعادل