به گزارش اتاق خبر، عناب از ميوههاي بسيار مفيد است که علاوه بر خواص تغذيهاي داراي موارد استفاده زيادي به عنوان يک گياه دارويي است.
اين ميوه که ميتوان درختان آن را از ايران تا هند و جنوب چين و حتي جنوب اروپا پيدا کرد، در هر منطقهاي داراي اسامي مختلفي است. در هند و پاکستان آن را «ايناب» و در شرق آسيا آن را خرماي قرمز، خرماي چيني يا خرماي هندي مينامند.
درخت عناب شبيه درخت سنجد است و در نواحي کوهستاني برخي از مناطق ايران مانند خراسان يافت ميشود.
مصارف خوراکي
در بريتانيا عناب را به صورت خشک شده و يا به صورت آبنباتهاي طعمدار همراه با چاي عصر ميل مينمايند.
در کره، چين و تايوان، شربت شيرين ميوه عناب را مورد استفاده قرار ميدهند.
در برخي مناطق از عناب براي تهيه سرکه استفاده ميشود و در آفريقا از آن کيک درست ميکنند.
عناب کنسرو شده و چاي با طعم عناب نيز در جهان استفاده ميشود، اما در ايران، پاکستان و هندوستان، عناب را بيشتر به صورت خشک شده استفاده مينمايند، ولي جالب است بدانيد که در بسياري از نقاط دنيا ميوه تازه آن به صورت سبز استفاده ميشود که البته طعم بسيار خوبي هم دارد.
در شرق آسيا عنابهاي بسيار بزرگي به اندازه خرما و با رنگهاي مختلف از جمله مشکي و قرمز به عمل ميآيد.
ميوه عناب داراي خواص طبي متعددي است و در مکاتب طب سنتي کشورهاي مختلف جايگاه ويژهاي براي کمک به سلامت و درمان بيماريها دارد.
عناب آرامشبخش و ضد بد خلقي بوده و در طب سنتي چين و کره از آن به عنوان دارويي که سبب کاهش اضطراب ميشود و تقويت کننده معده و طحال و سيستم گوارشي است استفاده ميکنند
خواص آنتياکسيداني و ضدالتهابي عناب
عصاره آن موجب مهار اثر راديکالهاي آزاد (به عنوان عامل افزايش التهاب) ميگردد. حاوي آنتياکسيدانهاي طبيعي چون ويتامين C، کاروتنوئيدها و فلاوونوئيد است. همچنين موجب تقويت سيستم ايمني ميشود.
عناب و قند خون
ترکيبات اتري موجود در آن عامل مهار کنندهاي در افزايش قند خون است. همچنين مقادير پارامترهاي بيوشيميايي مانند قند خون، اوره، کراتينين، کلسترول سرم، تريگليسيريد سرم، HDL، LDL، هموگلوبين و هموگلوبين گليکوزيله را به طور قابل توجهي به سطح نرمال نزديک ميکند.
عناب و سرماخوردگي
در طب سنتي ايران نيز مصرف جوشانده عناب براي درمان سرفه، سرماخوردگي و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسيار توصيه شده است. چاي عناب در شرق آسيا يک نوشيدني بسيار گوارا محسوب ميشود که به جلوگيري از سرماخوردگي نيز کمک ميکند. اگر دچار سرماخوردگي شدهايد و از خشکي سينه و سرفه رنج ميبريد، عناب داروي گياهي مناسب و کارآمدي است. عناب داراي لعاب فراوان، پروتئين، مواد قندي و مقدار زيادي ويتامين C است. عناب به دليل داشتن لعاب زياد، نرم کننده سينه و ضد سرفه است.
جوشانده عناب گرفتگي صدا را برطرف ميکند. به علاوه آسم و تنگي نفس را برطرف ميکند. براي تهيه جوشانده عناب 50 گرم عناب را در يک ليتر آب ريخته و بجوشانيد تا حجم آن دو سوم شود.
ارزش تغذيهاي
اين ميوه منبع خوبي از ويتامين C و حاوي مقادير قابل ملاحظهاي مواد معدني است. همچنين داراي پروتئين، کربوهيدرات و مواد معدني کلسيم، فسفر، آهن، کاروتن، تيامين، ريبوفلاوين، نياسين و فلور ميباشد. در ضمن حاوي پکتين (به عنوان کلسيم پکتات) به عنوان فيبر محلول موثر در کاهش چربي و قند خون است. محتواي چربي کل ميوه عناب بسيار کم است. نسبت اسيدهاي چرب اشباع نشده به کل چربي در ميوه عناب بالا است، بنابراين متخصصين تغذيه ميتوانند عناب را به عنوان بخشي از رژيم غذايي توصيه نمايند.
عناب و دستگاه گوارش
عناب در زمان ابتلا به اسهال ميتواند حرکات مربوط به دستگاه گوارش را کاهش دهد. مخلوط را با نمک و فلفل به عنوان هضم کننده مصرف کنيد. ميوه خشک رسيده به عنوان ملين ميباشد. حتي تأثير آن براي کمک به درمان يبوست با مطالعات باليني مختلف به اثبات رسيده است و به تمام افرادي که از يبوست رنج ميبرند توصيه ميشود هر روز صبح يک تکه زنجبيل تازه و چند دانه عناب را در يک ليوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقيقه اين نوشيدني را ميل کنند. عناب تقويتکننده دستگاه گوارش است و مطالعات باليني، تأثيرات آن براي رفع مشکلات مختلف گوارش را نشان داده است. مصرف عناب به هضم غذا کمک کرده و در جلوگيري از نفخ موثر است.
عناب
حفاظت از کبد
مصرف عناب به طور معنيداري سطوح آنزيمهاي کبدي را کاهش ميدهد. اين آنزيمها نشانگر آسيب بافتي هستند.
يافتههاي بافت شناسي نشان ميدهند که اين ميوه اثرات محافظتي در برابر بيماريهاي کبدي دارد. عناب در درمان کبد چرب نيز مفيد است.
خواص ديگر عناب
* در کم فشاري خون و نازايي مفيد است.
* عناب آرامشبخش و ضد بد خلقي بوده و در طب سنتي چين و کره از آن به عنوان دارويي که سبب کاهش اضطراب ميشود و تقويت کننده معده و طحال و سيستم گوارشي است استفاده ميکنند.
* خاصيت ضد ميکروبي دارد.
* چاي عناب داراي ماده ضد سرطاني ساپونينز است. اين چاي باعث ترميم بافتهاي آسيب ديده و تقويت عضلات ميشود.
* استفاده از مغز ميوه در زخمها و بريدگيها سبب سرعت بخشيدن به بهبود آنها ميشود.
* به دليل محتواي فلور در استحکام دندانها موثر است.
منبع آریا