اتاق خبر- بخش اقتصادی: یک کارشناس مسائل اقتصادی در مورد کاهش سود بانکی گفت: با کاهش سود بانکی تضمینی نیست که مردم سرمایه خود را از بانک ها وارد بخش تولید کنند.
محمود جامساز در گفت و گویی که با اتاق خبر داشت، با اعلام این موضوع که سیاست های بانکی در کشور دستوری است، اعلام کرد: در ایران سیاست های بانکی بدون توجه به مسئله عرضه و تقاضا تدوین و اجرا می شود. به همین دلیل این ساختار بانکی در کشور نیازمند تغییر و تحولی اساسی است تا نرخ های سود بانکی به صورت واقعی تنظیم شود. در واقع سود بانکی با توجه به شرایط اقتصادی در کشور تغییر می کند بدون اینکه به عوارض و مشکلات ناشی از این امر توجه شود.
جامساز با اشاره به کاهش نرخ تورم و تاثیر آن در تعیین سود بانکی اشاره کرد و گفت: با توجه این موضوع نرخ سود بانکی در حدود 1 تا 2 درصد بیشتر از نرخ تورم تعیین خواهد شد. اما مشکلی که در این زمینه وجود دارد این است که درک جامعه از تورم بیشتر از این مقدار است و این امر بخصوص در مورد سبد مصرفی افراد مشهود است. ضمن اینکه باید به این نکته اشاره کرد که با این کار بسیاری از مردم سرمایه های خود را از بانک ها خارج خواهند کرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی به موضوع ربا در برخی از موسسات مالی غیر مجاز اشاره کرد و افزود: در صورت کاهش نرخ سود بانکی، تضمینی نیست که سرمایه خارج شده از بانک ها به چرخه تولید در کشور وارد شود. با این حال برخی از افراد نیز ترجیح می دهند که پول خود را به دلیل مسائل امنیتی در بانک ها نگه دارند.
وی مشکلات اقتصادی کشور را به دلیل سیاست های اشتباه مالی در سطح کلان دانست و گفت: برطرف کردن این مشکلات نیاز به اقدامات اساسی در بخش کلان دارد که گام اول رفع این مشکلات، جذب سرمایه در بخش صنایع مولد، کوچک و متوسط است که با رشد اشتغال زمینه ساز افزایش درآمد کشور خواهد شد.
جامساز با بیان اینکه رشد سپرده های بانکی در صورت افزایش اشتغال و درآمد های کشور باعث رونق اقتصادی کشور دانست و تصریح کرد: دراین صورت دولت با توجه به میزان عرضه و تقاضا می تواند نرخ سود بانکی را به درستی تعیین کند.
این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: در کنار بازارهای جانبی مانند سکه و ارز که همواره برای سرمایه گذاران جذاب هستند، بازار صوری دیگری نیز وجود دارد که از آن می توان به عنوان بهشت رباخواران نام برد. در شرایطی که مردم سود بانکی را ناکافی بدانند به سراغ این بازار مالی خواهند رفت و این موضوع به طور حتم به سود اقتصاد کشور نیست.
وی در مورد عملکرد بانک ها در گذشته گفت: در حقیقت بانک ها سپرده های مردم را در بخش های مولد اقتصادی به کار می بندند اما عملکرد بانک ها در گذشته نشان داده است که بانک ها سپرده های خرد مردمی را در بخش های به ظاهر مرتبط با تولید اما در حقیقت به افراد و بخش های غیر مرتبط با تولید هزینه کرده اند.
94105 ت