اتاق خبر - اين گزارش نگاهي به سرخط اصلي خبرها و همچنين نوشته هاي سرمقاله نويسان و نويسندگان روزنامه هاي امروز سه شنبه 21 ارديبهشت 1395خورشيدي انداخته و مهم ترين موضوع هاي سياسي، بين المللي و اقتصادي مورد توجه اين روزنامه ها را بررسي كرده است.
*** واپسين تذكرهاي هسته اي به دولت از مبدا بهارستان
حرف و حديث هاي برجامي امروز نيز به مانند چند ماهي كه از تصويب و اجرايي شدن برجام مي گذرد، يكي از محورهاي خبري و تحليلي در روزنامه ها بود.
تذكر ديروز (دوشنبه بيستم ارديبهشت) 103 نماينده مجلس به «حسن روحاني» رييس جمهوري، براي تجديد نظر در انجام اقدام هاي داوطلبانه در چارچوب NPT به دليل مصادره 2ميليارد دلار از دارايي هاي ايران در آمريكا، يكي از مهم ترين خبرها در اين زمينه بود كه روزنامه ها از طيف هاي مختلف نگاه هاي متفاوتي به آن داشتند.
روزنامه «مردم سالاري» در عنوان نخست خود تذكر 103 نماينده مجلس به رييس جمهوري را «آخرين تلاش نافرجام براي توقف برجام» و «نهايت استفاده از آخرين روزهاي مجلس» توصيف كرد و نوشت: روز گذشته روز پرتذكري براي حسن روحاني و كابينهاش بود. نمايندگان مجلس كه به روزهاي پاياني بهارستان نشيني شان نزديك ميشوند اين روزها حسابي براي دولت گرد و خاك راه انداخته اند. يكي از اين اقدامات در قالب تذكري به رئيس جمهور براي توقف برجام بود.
مردم سالاري افزود: پنج ماه از شروع اجرايي شدن برجام ميگذرد و مخالفان برجام مدام به دنبال بهانه اي براي بيان اعتراضشان هستند. جديدترين بهانه، توقيف دو ميليارد دلار از داراييها ايران با حكمي از دادگاه عالي آمريكاست. گرچه كاشف به عمل آمده نشان ميدهد توقيف اين دوميليارد از دست گلهاي احمدينژاد در دولت نهم است اما باعث نشد مخالفان بيخيال اين بهانه چرب شوند.
به نوشته اين روزنامه، به نظر ميرسد نمايندگان فعلي مجلس كه تنها دوهفته تا پايان كارشان باقي مانده است، هرآنچه در خشاب دارند به سمت دولت و عليالخصوص برجام نشانه رفتهاند تا شايد در اين ميان يكي از اين تيرها به نشانه بنشيند. مخصوصا وقتي بدانيم بيشاز 200 نفر از اين نمايندگان قرار است براي چهار سال بعدي، با صندليهاي سبز خانه ملت خداحافظي كنند.
روزنامه «ابتكار» هم درخواست توقف برجام در تذكر 103 نماينده به رييس جمهوري را در عنوان نخست خود آخرين حمله دلواپسان به برجام توصيف كرد و نوشت: دلواپسان مجلس نشين كه در نهايت نتيجه خواست مردمي از مجلس درباره موضوعات مختلف و از جمله برجام را در عدم كسب آرا براي راهيابي به مجلس دهم ديدند، اين روزها در واپسين ايام مجلس نهم، دست از حمله به توافق هستهاي بر نمي دارند.
در ميان روزنامه هاي بررسي شده شماري نيز به انتقاد از عملكرد آمريكا پس از برجام پرداختند و در اين زمينه گاه تا مرز سياه نمايي هم پيش رفتند.
روزنامه «جوان» در گزارش خبري– تحليلي خود به ارزيابي رفتار كاخ سفيد در اجراي توافق هسته اي برجام پرداخت و زير عنوان «آمريكا دنبال فروش دوباره برجام است» نوشت: لابي هاي ضد ايراني وابسته به دولت امريكا به دور از لنز دوربين ها براي 140 بانك و مؤسسه مالي اروپايي و غربي نامه تهديدآميز نوشته و آنها را از مبادلات مالي با ايران منع كردهاند ولي حالا وزير خارجه امريكا قصد دارد در جلسهاي با بانكداران انگليس، با آنها در باره تحريمهاي ايران گفت و گو كند.
منابع امريكايي ميگويند كه دولت امريكا مايل است به جاي گشايش يك بارهاي مجاري مبادلات مالي ايران كه در توافق هستهاي پيش بيني شده، گشايشهاي مالي را در چارچوبي محدود انجام دهد تا پيام نانوشته لزوم تغيير رفتار سياست خارجي را به ايران منتقل كند.
*** ادامه گمانه زني ها درباره رياست مجلس دهم
سخنان «محمدرضا عارف» سرليست اصلاح طلبان در انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي در سفر روز يكشنبه وي به قم براي ديدار با مراجع عظام اين شهر، بازتاب گسترده اي در روزنامه هاي امروز داشت. روزنامه ها سخنان عارف، بويژه بخش هايي از اين سخنان را كه به رياست آتي مجلس اختصاص داشت، دستمايه اي براي گمانه زني درباره رياست آتي مجلس قرار دادند.
«ژنرال هاي پارلمان كيستند؟» عنوان گزارش روزنامه «اعتماد» درباره چهره هايي بود كه به احتمال زياد صحنه گردان مجلس دهم خواهند بود.
در اين گزارش آمده است: «ژنرال»هاي مجلس «ناشناخته»ها چه كساني هستند؟ از روزي كه كار مشخص شدن تركيب مجلس دهم به پايان رسيد شايد اين يكي از اساسي ترين سوالاتي بود كه مطرح مي شود؛ سوالي كه شايد بايد چند ماهي از آن بگذرد تا جوابي براي آن پيدا شود.
در ادامه مي خوانيم: امروز در آستانه تشكيل مجلس دهم كمتر كسي است كه بتواند تركيب نزديك به واقعيتي از بازي سازان و بازيگران اصلي بهارستان ارايه كند. تجربه ادوار گذشته مجلس هم يادآوري مي كند كه قسمت عمدهاي از اين نيروها نه قبل از شروع كار رسمي مجلس، بلكه با آغاز فعاليت هاي پارلمان چهره خود را نشان مي دهند. كما اينكه سه دوره اخير مجلس سياسيوني همچون عليرضا زاكاني، الياس نادران، علي مطهري، كاظم جلالي و ديگراني را به فضاي سياسي كشور معرفي كرد كه تا قبل از آن در مختصات بازيها جايگاه چنداني نداشتند.
به نوشته اعتماد، همين اتفاق در مجلس ششم نيز براي اصلاح طلبان افتاد؛ جايي كه چهره هاي جوان خيلي زود در زمين سياست به شهرت و نفوذي قابل توجه دست يافتند و براي چند سالي تعيين كننده برخي معادلات بودند.
روزنامه «فرهيختگان» نيز در يادداشتي با عنوان «راه سوم» به بررسي وضعيت رياست آتي مجلس پرداخت و نوشت: يك صندلي، دو كانديدا و چند پيشنهاد، وصف حال اين روزهاي كرسي رياست قوه مقننه است. علي لاريجاني بهعنوان نماد جريان ميانه رو و محمدرضا عارف در قامت ليدر اصلاح طلبان بهارستان بازيگران اصلي صحن مجلس براي نقش رياست هستند. گرچه برخي به دنبال دو قطبي سازي ميان لاريجاني و عارف هستند اما به نظر ميرسد كه برخي سياستمداران نگاهي ديگر دارند. آنها از راه سومي سخن مي گويند كه نگاهي فراتر از قطب بنديهاي معمول در پارلمان است.
فرهيختگان افزود: همانقدر كه صدرنشيني عارف ممكن است به نفع اصلاح طلبان و حتي جريان اصلاحات باشد، شايد به همان اندازه هم پايين آمدن لاريجاني از پله هاي جايگاه هيات رئيسه به ضرر آنها تمام شود.از همين رو است كه شايد برخي چه اصلاح طلب، چه اصولگرا و حتي ميانه رو و معتدل مي خواهند موضوع رياست را پيش از آن كه به صحن كشيده شود با ريش سفيدي حل و فصل كنند.
روزنامه «شرق» هم در سرمقاله خود با عنوان «خيزِ برد براي سمت هاي مجلس»، در پيش بيني چينش مجلس دهم، نوشت: مجلس دهم مجلس پرابهامي است و احتمال ها درباره اعضاي هيأت رئيسه و چينش فراكسيون ها، طيف گستردهاي را شامل ميشود. حتي برخي نمايندگان هنوز تصميم خود را مبني بر اتخاذ يك موضع سياسي روشن نگرفته اند؛ به هرحال بعد از چند رأي گيري سرنوشت ساز ممكن است تكليف روشن تر شود و در اوايل اين دوره، احتمال اينكه تعداد آراي ممتنع زياد باشد يا چرخش آرا رخ دهد بسيار است.
شرق افزود: متأسفانه فرصتي براي اين سنجشها وجود ندارد و بسياري از تصميم هاي كليدي همين ابتدا بايد گرفته شود. تصميم درباره هيأت رئيسه نميتواند به دو ماه بعد منتقل شود تا نمايندگان يكديگر را بشناسند و تصميم بگيرند؛ اين مسئله درباره هيأت رئيسه كميسيونها هم صادق است. اگر جريان اصلاح طلب كاملا كنار بكشد، طبيعي است كه بازنده خواهد بود. بايد با «خيزِ برد» جلو رفت و قدم را محكم برداشت و جديتر به پيش آمد.
روزنامه «جهان اقتصاد» هم در گزارشي از تلاش اصولگرايان براي دامن زدن به رقابت عارف و لاريجاني سخن گفت و از اين رفتار جناح اصولگرا انتقاد كرد.
*** پيشدستي مجلس نهم براي تصويب طرح بانكداري جمهوري اسلامي
كليات مصوب طرح بانكداري جمهوري اسلامي ديروز (20 ارديبهشت 1395) به كميسيون اقتصادي سپرده شد. اين در حالي است كه قرار بود در اين زمينه دولت لايحه اصلاح نظام بانكي را به مجلس ارايه دهد اما نمايندگان مجلس ابتكار عمل را در دست گرفتند و در حالي كه سه هفته بيشتر به پايان عمر مجلس نهم زمان باقي نمانده و با وجود مخالفت دولت كليات طرح بانكداري جمهوري اسلامي را به تصويب رساندند.
اين موضوع يكي از سوژه هاي مهم در روزنامه هاي امروز بود. روزنامه ها هر يك از دريچه نگاه خود به تحليل اين اتفاق پرداختند.
روزنامه «جهان صنعت» در گزارش خود در اين ارتباط نوشت: اصلاح نظام بانكي موضوعي است كه سال هاست ميان مسوولان اقتصادي و همچنين مجلس مطرح بوده و سال هاست قرار است به زودي به اجرا در بيايد. با اين وجود به نظر ميرسد طي سال ها هربار يك قدم به اين امر نزديك تر شديم مسايلي به وجود آمدند كه موجب شدند دو قدم از آن دور شويم.
جهان صنعت در ادامه اما ارايه لايحه از سوي دولت و تصميم گيري در اين زمينه را دستكم نيازمند زماني يك ساله دانست و با تاكيد بر اهميت و حساسيت اصلاح نظام بانكي افزود: با توجه به اينكه در حال حاضر هم در سطح جهاني و هم در كشور هر روز اتفاق تازهاي ميافتد كه بعضا اقتصاد را نيز تا حد زيادي تحت تاثير خود قرار مي دهد، اينكه قوانين بانكي چگونه بايد تدوين شوند موضوعي است كه حساسيت ويژهاي دارد، از يك سو نبايد در آن درنگ كرد و از سوي ديگر نبايد آن را سرسري گرفت كه البته هر دوي اين مورد در تصميمات دولت هاي اخير به وضوح مشاهده مي شود.
به گفته «محمد قلي يوسفي» كارشناس اقتصادي و عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي در گفت و گو با جهان صنعت، در اين كه سامانه بانكي يكي از بزرگ ترين مشكلات اقتصادي كشور است شكي نيست ولي بايد ببينيم اين مشكلات از درون نظام بانكي نشات ميگيرد يا از بيرون آن. به باور يوسفي، در بين تمام مسايلي كه گريبان بانكها گرفته اين موضوع كه بانكهاي ما تحت نظارت بانك مركزي هستند كه خود تحت نظارت دولت است و در نتيجه بانكهاي ما عملا دولتي هستند نيز مسالهاي است كه ميتواند مانع بزرگي بر سر راه اصلاح قوانين بانكي باشد.
روزنامه «ايران» نيز در گزارش خبري و تحليلي خود در اين زمينه، تصويب كليات طرح بانكداري جمهوري اسلامي در مجلس نهم را شتابزده توصيف كرد.
روزنامه شرق هم در اين زمينه در گزارشي با عنوان «پشت پاي مجلس به دولت» نوشت: مجلس نهم در آخرين روزها مهم ترين برنامه هاي اقتصادي دولت را بي خاصيت كرد.
اين روزنامه افزود: تصويب طرح بنزين دونرخي، حذف ٢٤ميليون نفر از دريافت يارانه نقدي (سه دهك پردرآمد)، تصويب عجولانه برنامه ششم بدون بررسي كارشناسانه، حذف تبصره ١٩ مربوط به افزايش سرمايه بانكها و تبصره ٢٠ مربوط به تبديل ٤٠هزارميلياردتومان از بدهيهاي دولت به اوراق در لايحه بودجه ٩٥ و تصويب طرح بانكداري بدون ربا بهعنوان ضربه آخر (البته تا امروز)، از جمله اقداماتي است كه نمايندگان مجلس نهم در روزها و هفتههاي پاياني فعاليت خود بر آن پاي فشردهاند تا دولت يازدهم را تا جايي كه در توان دارند، دچار چالش كنند.
روزنامه «خراسان» اما تصويب طرح مجلس درباره بانكداري جمهوري اسلامي را آغاز جراحي نظام بانكي بيمار توصيف كرد و در گزارش خبري و تحليل خود در اين زمينه نوشت: نمايندگان مجلس عليرغم مخالفت دولت و بانك مركزي با بررسي طرح عمليات بانكي بدون ربا بر اساس اصل 85 قانون اساسي موافقت كردند تا بدين ترتيب پس از تعلل دولت در ارائه لايحه اصلاح نظام بانكي، طرح تدوين شده از سوي مجلس در دستور كار نمايندگان قرار گيرد.
به نوشته خراسان، اين روزها يك بحث داغ در محافل اقتصادي كشور وجود دارد و آن طرح قانون بانكداري بدون ربا است. طرحي كه اعضاي كميسيون اقتصادي مجلس زمان زيادي را براي آن صرف كردند و قصد دارند در روزهاي پاياني عمر مجلس نهم آن را به تصويب برسانند. البته اين طرح يكي از نيازهاي مهم كشور به حساب مي آيد و بيم آن مي رود كه با تغيير مجلس به فراموشي سپرده شود. از اين رو است كه 84درصد خبرگان اقتصادي حكم به اين مطلب داده اند كه اصلاح نظام بانكي مهم ترين اولويت مجلس نهم در روزهاي باقي مانده است.
ایرنا
94110