Performancing Metrics

برترین های سینما در دهه گذشته (قسمت آخر) | اتاق خبر
کد خبر: 339727
تاریخ انتشار: 20 اردیبهشت 1395 - 11:13
اتاق خبر بررسی می کند
هر سال بنابر سنتی دیرینه منتقدان ، مجلات و وب سایت های سینمایی و مرتبط با هنر لیستی از برترین های سال را ارائه می کنند. لیست بهترین های سال ، پرفروش ترین ها و حتی بدترین های سال !

اتاق خبر- محمد حسن گودرزی: هر سال بنابر سنتی دیرینه منتقدان ، مجلات و وب سایت های سینمایی و مرتبط با هنر لیستی از برترین های سال را ارائه می کنند. لیست بهترینهای سال ، پرفروش ترین ها و حتی بدترین های سال ! هرکدام از این لیستها خوانندگان خاص خود را به خود جذب می کند. مجلات و وب سایتهای تخصصی هم به کار لیست کردن برترینهای تاریخ سینما مشغولند. این لیستها در حقیقت یکی از بهترین روشهایی است که می توان خوانندگان را به سرعت با بهترینها آشنا کرد. در این سلسله مطالب قصد داریم که خوانندگان را با برترین فیلمهای سینما در دهه گذشته آشنا کنیم.

معیارهایی که برای انتخاب این فیلمها جوایز مختلف ، فروش تجاری یا به عبارت دیگر اقبال مردم به آنها و مهمتر از همه نظر مثبت منتقدین سینما نسبت به این فیلمها است. به همبن دلیل تنها به معرفی فیلمهای هالیوودی و انگلیسی زبان در این لیست نشده و فیلمهای دیگری از کشور مختلف از فرانسه و ایتالیا گرفته تا فلسطین در این لیست پنجاه تایی قرار دارند. ضمن اینکه فیلمها طیف متنوعی از ژانر های مختلف را شامل می شوند.

5. فیل     Elephant 

فیلم به کارگردانی گاس ون سنت فیلمی آمریکایی و محصول سال 2003 است. فیلمنامه این فیلم 81 دقیقه ای توسط گاس ون سنت نوشته شده و الکس فراست، اریک دیولِن، جان رابینسون، تیمونی باتومز و مَت ماوی در نقش آقای لوئِس در آن ایفای نقش می کنند. داستان این فیلم از این قرار است:

فیلم روایتی از یک روز از زندگی چند دانش آموز دبیرستان در طول روز بیان می کند. روزی که مانند روز های دیگر به پایان نمی رسد...

فیلم فیلم روایتگر یک روز عادی در یک دبیرستان است که پایان آن با دیگر روزها تفاوت دارد. فیل براساس برداشت آزادی از ماجرای واقعی کشتار دبیرستان کلمباین ساخته شده و روایت گاس ون سنت را از این قتل عام بیان می کند. تمهید ون سنت برای روایت خاص خود در این فیلم استفاده از نماهای طولانی و دوربینی است که از پشت سر شخصیت های فیلم روایتگر برخوردهای آنها در مدرسه است.

ون سنت به درستی بر وسوسه استفاده از ستارگان در فیلم فارغ آمده و نابازیگران فیلم به خوبی نقش های خود را بازی و یا به عبارتی زندگی می کنند و به همین دلیل فیلم علیرغم نماهای طولانی و یکنواخت توانسته تماشاگر را به خود جذب کند.

فیل با هزینه بسیار پایین 3 میلیون دلار موفق شد 10 میلیون دلار در سینماهای جهان فروش داشته باشد. منتقدین از فیلم به خوبی استقبال کردند. راجر ایبرت منتقد شیکاگو سان تایمز به فیلم نمره کامل 4 را داد و فیلم را علیرغم خشونت که دارد تماشایی توصیف کرد. فیل در جشنواره کن در سال 2003 درخشید و توانست نخل طلای بهترین فیلم را از آن خود کند.

 

4. جایی برای پیرمردها نیست     No Country for Old Men    

جوئل و ایتان کوئن کارگردانان و نویسندگان فیلمنامه جایی برای پیرمردها نیست هستند. این فیلم محصول سینمای آمریکا و مدت زمان آن 122 دقیقه است و بازیگران آن عبارتند از: تامی لی جونز، جاش برولین، خاویر باردِم، کِلی مک دونالد. وودی هارلسون  نیز در نقش کارسون وِلز ایفای نقش می کند. ماجرای این فیلم به این شرح است:

یک شکارچی به نام لوئلین ماس (جاش برولین) که در صحرا دنبال شکار می‌گردد بطور اتفاقی به تعدادی جسد در میانهٔ صحرا بر می‌خورد که از یک معاملهٔ نافرجام مواد مخدر به جا مانده‌اند. یک مکزیکی مجروح که هنوز جانی در بدن دارد از او آب درخواست می‌کند. لوئلین در آن ناحیه مقدار زیادی مواد مخدر و کیفی حاوی دو میلیون دلار پول می‌یابد و کیف را در زیر یدک کشی که خانهٔ او و همسرش محسوب می‌شود مخفی می‌کند. آنشب عذاب وجدان مانع خوابیدن لوئلین می‌شود، بنابراین برای رساندن آب به مکزیکی نیمه جان به صحرا بر می‌گردد، بی خبر از اینکه تعدادی از معامله کنندگان مواد در تاریکی شب در آن محل حضور دارند. آن‌ها لوئلین ماس را با جیپ تعقیب می‌کنند و در آخرین لحظه از خطر مرگ حتمی توسط سگی درنده نجات می‌یابد. بعد از رهایی از خطر، لوئلین که همچنان مصمم به نگهداری پول است همسرش کارلا جین(کلی مک دونالد) را به خانهٔ مادرش می‌فرستند و خودش به متلی در آن نزدیکی می‌رود و کیف پول را در مجرای تهویهٔ هوای اتاقش پنهان می‌کند. بعد از این اتفاق آنتون چیگور( خاویر باردم) آدمکش بی رحم برای پیدا کردن دوبارهٔ پول‌ها توسط قاچاقچیان مواد مخدر اجیر می‌شود...

برادران کوئن با سابقه خوبی که در که از شاهکارهایی مانند فارگو(1996) برای آنها در  سینمای آمریکا به جای مانده با فیلم جایی برای پیرمرد ها نیست توانستند بار دیگر نام خود را در میان تماشاگران سینما مطرح کنند. فیلم در راستای همان شخصیت های به ظاهر معمولی ولی با پیچیدگی های خاص خود توانسته داستان به فیلم را به خوبی به پیش ببرد. نکته قوت کار برادران کوئن در این فیلم به مانند دیگر کارهای آنها پیشبرد آرام داستان فیلم و به وجود آوردن پیچیدگی های خاص فیلم از ماجرایی به ظاهر ساده است. در حقیقت فیلم با یک اتفاق ساده شروع می شود اما در نهایت با حضور شخصیت ها دیگر ماجرای فیلم به خوبی پیش می رود و پایان باز فیلم نیز برخلاف نمونه های مشابه باعث سرخوردگی تماشاگر نمی شود.

 در این میان نمی توان از بازی خوب تیم بازیگران به راحتی گذشت. خاویر باردم با مدل موی خاص و شخصیت خود نقش فردی هیولا صفت را به خوبی به نمایش می گذارد و در حقیقت در هر صحنه فیلم که ظاهر می شود توجه تماشاگر به طور کامل جلب می کند. سایر بازیگران نیز در نقش های خود به خوبی جا افتاده اند تا جایی که گویی این نقش برای این بازیگر نوشته شده است.

 

فیلم با هزینه ای در حدود 25 میلیون دلار تولید شد که با فروش 171 میلیونی خود کارنامه خوبی از نظر تجاری به جای گذاشت. استقبال منتقدین از فیلم نیز بسیار خوب بود. پیتر بردشاو منتقد فیلم گاردین فیلم را بهترین کار برادران کوئن تا آن تاریخ نامید. ریچارد کورلیس منتقد مجله تایم نیز فیلم را به عنوان بهترین فیلم سال برگزید.

فیلم در فصل جوایز درخشید. جایی برای پیرمرد ها نیست در هشت رشته نامزد جایزه اسکار شد و توانست چهار جایزه بهترین فیلم، کارگردانی، بهترین بازیگر نقش مکمل(خاویر باردم) و بهترین فیلم نامه اقتباسی را به خود اختصاص دهد. در مراسم بفتا بهترین کارگردانی، بازیگر مکمل و فیلمبرداری به این فیلم رسید و جوایز گلدن گلوب بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر نقش مکمل دیگر جوایزی بودند که فیلم جایی برای پیرمردها نیست به خود اختصاص داد. فیلم در جشنواره کن نیز نامزد جایزه نخل طلا بود.

 

3. دختر میلیون دلاری    Million Dollar Baby    

دختر میلیون دلاری فیلمی آمریکایی و محصول سال 2004 است. کلینت ایستوود کارگردانی این فیلم را بر عهده داشته و پل هَگیس نیز کار نویسندگی فیلمنامه را برعهده داشته است. کلینت ایستوود، مورگان فریمن، هیلاری سوآنک و مایک کولتر هستند. داستان این فیلم 132 دقیقه ای از این قرار است:

فرانکی دان(کلینت ایستوود) مربی با سابقه صاحب یک باشگاه بوکس است. روزی مگی فیتزجرالد (هیلاری سوانک) با اصرار فراوان فرانکی را که بوکسورهای موفقی را معرفی کرده است متقاعد می‌کند تا به او شیوهٔ مسابقه را بیاموزد. در ابتدا امر فرانکی این خواسته را به دلیل اینکه تا به حال مربی یک بوکسور زن نبوده رد می کند. اما با اصرار مگی و ادی(مورگان فریمن) که دستیار فرانکی در باشگاه است قبول می کند که برای مدت کوتاهی مربی مگی باشد...

فیلم های ورزشی همواره قابلیت جذب تماشاگر را دارند. بخصوص آن  دسته از فیلم هایی که نمایانگر ظهور یک قهرمان از پایین ترین جایگاه تا به قهرمانی هستند از جذابیت خاصی برخوردارند. بهترین مثال در این رابطه سری فیلم های راکی هستند. حال کلینت ایستوود تصمیم گرفته است به بخشی از دنیای بوکس که کمتر مورد توجه قرار گرفته است، یعنی بوکس زنان بپردازد. در این فیلم ایستوود روایتگر ظهور و در ادامه سقوط بوکسور زنی به نام مگی را به تصویر می کشد. وی در این راه به درستی از کلیشه های این قبیل فیلم ها در مورد شخصیت پردازی اغراق آمیز دوری می کند و نتیجه فیلمی است که تماشاگر را تا انتها برای دیدن سرنوشت شخصیت مگی در تب و تاب نگه می دارد.

تیم بازیگری فیلم عالی است. مورگان فریمن توانسته بخوبی از بازی در نقش خود به خوبی بر بیاید. در این بین بازی بسیارخوب سوانک نیز خیره کننده است. سوانک توانسته در هر صحنه ای که در مقابل دو نفر از بزرگان سینما(ایستوود و فریمن) ظاهر شده توجه را به خود جلب کند و پابه پای آنها به نقش آفرینی بپردازد.

فیلم با بودجه ای در حدود 30 میلیون دلار فیلم کم خرجی بود که توانست در حدود 216.8 میلیون دلار در سینما های جهان فروش کند. راجر ایبرت منتقد شکاگو سان تایمز فیلم ار شاهکار خواند و آن را با الفاظی مانند ساده ولی خالص توصیف کرد. مایکل مدود فیلم را نوعی راکی زنانه توصیف کرد. با این حال فیلم به دلیل تشویق به  به مرگی (اتانازی) و نشان دادن این امر به عنوان تصمیمی درست جنجال ساز شد.

فیلم در فصل جوایز درخشید. فیلم چهار جایزه اسکار بهترین فیلم، کارگردانی، بهترین بازیگر زن( هیلاری سوانک)، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد(مورگان فریمن) را تصاحب کرد. علاوه بر این فیلم نامزد اسکار بهترین بازیگر مرد(کلینت ایستوود)، فیلمنامه اقتباسه و تدوین نیز شد. جوایز گلدن گلوب بهترین بازیگر زن و کارگردان، جایزه سزار(اسکار فرانسه) برای بهترین فیلم خارجی زبان دیگر جوایزی بودند که این فیلم تصاحب کرد.   

2.شهر خدا   City of God 

شهر خدا از محصولات سینمای برزیل و به کارگردانی فرناندون میِرلِس است. فیلمنامه این فیلم توسط بِریلیوو مونتوانی نوشته شده و الکساندر رودریگز، لیندرو فرمینو دو هُورا، فیلیپه هاگِنسِن، ماتئوس ناتچرگاله بازیگران اصلی این فیلم هستند. آلیس براگا نیز در نقش (آنجلیکا) بازی می کند. ماجرای این فیلم 130 دقیقه ای به این شرح است:

راکت (الکساندر رودریگز) داستان تبهکاران شهری فقیر و نکبت زده درحومه ریودوژانیروی برزیل را روایت می کند و زندگی این تبهکاران را از دهه 1960 تا دهه 1980  دنبال می کند. دو گروه تبهکار که یکی به رهبری لیلزه(لیندرو فرمینو دو هُورا) و دیگری به رهبری کاروت(ماتئوس ناتچرگاله ) می خواهند همدیگر را از دور خارج کنند  تا توزیع مواد مخدر شهر را به تنهایی در دست بگیرند...

سینمای آمریکای لاتین در تاریخ سینما بیشتر با فیلم های جشنواره ای و هنری در میان سینما دوستان مطرح بوده است. در این میان سینمای برزیل با وجود کارگردان مطرحی مانند هکتور بابنکو از جایگاه ویژه ای در میان کشورهای این منطقه دارد. شهر خدا فیلمی با جاذبه های بصری  فوق العاده ای که از زاغه های شهر ریو به تماشاگر نشان می دهد درکنار فرم بصری خاصی که فرناندون میرلس در ساخت این به کار برده است تبدیل به یکی آثار ارزشمند این دهه و سینمای آمریکای لاتین شده است.

استفاده از تمهیداتی مانند فلش بک و راوی در این فیلم به بهترین شکل خود استفاده شده است. استفاده از بازیگرانی نه چندان شناخته شده که در این فیلم مستند گونه بازی می کنند و نمایش خارق العاده آنها بشدت بر تماشاگر تاثیر گذار است. در این بین به نظر می رسد شخصیت لیل زه بیش از سایر شخصیت های فیلم در ذهن تماشاگر فیلم می ماند. خشونت عریان فیلم به دلیل ساختار روایی مستند وار ان به شدت واقعی به نظر می رسد و علیرغم اینکه ممکن است برخی از تماشاگران را ناراحت کند به خوبی در فیلم جا افتاده است.

فرناندو میرلس کارگردان فیلم

شهر خدا با هزینه ای 3.3 میلیون دلاری بیش از 30 میلیون دلار در دنیا فروش تجاری داشت. فیلم ابتدا در بخش مسابقه جشنواره کن توجهات را به خود جلب کرد و سپس منتقدان را مبحوت نمود. فیلم در لیست ده فیلم برتر سال بسیاری از منتقدان مجلاتی مانند شیکاگو سان تایمز، شارلوت آبزرور، شیکاگو تریبون و هالیوود ریپورتر قرار گرفت و تحسین بسیاری را برانگیخت.

فیلم نامزد چهار جایزه اسکار در بخش های بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه اقتباسی، بهترین تدوین و فیلمبرداری نامزد جایزه اسکار شد. جایزه بفتا بهترین تدوین به این فیلم تعلق گرفت. نامزدی گلدن گلوب برای بهترین فیلم خارجی زباننیز از دیگر افتخارات فیلم شهر خدا بود.

 

1.زندگی دیگران   The Lives of Others

زندگی دیگران از محصولات سینمای آلمان در سال 2006 است. فلوریان هِنکِل نویسنده فیلمنامه و کارگردانی این فیلم را بر عهده داشته است. بازیگران فیبم عبارتند از اولریش موهه، مارتینا گِدِک، سباستین کُخ، اولریش توکور و توماس تایمه در نقش برونو هِمف. داستان این فیلم 137 دقیقه ای به این شرح است:

گئرد وایسلر(اولریش موهه) بازجوی ارشد اشتازی، پلیس امنیت آلمان شرقی است. او مأمور زیر نظر گرفتن زندگی گئورگ دریمن (سباستین کخ) یک کارگردان تئاتر می‌شود که مقامات ارشد نیروی امنیتی، به توصیه وزیر فرهنگ و هنر آلمان شرقی(توماس تایمه)  در پی یافتن بهانه‌ای برای ایجاد محدودیت و خانه‌نشین کردنش هستند. تیمی ویژه از ماموران اشتازی با کار گذاری وسایل شنود در تمامی نقاط خانه گئورگ دریمن اقدام به زیر نظر گرفتن وی می‌کنند...

زندگی دیگران،این شاهکار سینمای آلمان روایت زندگی در فضای خفقان آور در آلمان شرقی را برای تماشاگران بیان می کند. اما در فیلم ما شاهد زندگی بخشی از جامعه، از دیدگاه مامور پلیس مخفی آلمان(اِشتازی) هستیم. فیلم در حقیقت فضایی به ظاهر آرام اما رعب آوری را از زندگی زوج هنرمند را به تماشاگران نشان می دهد و در این بین داستان فیلم از دید نفر سوم به طور غیر مستقیم و در غالب گزارش های وی بیان می شود. فیلم به شدت وام دار رمان 1984 اثر جرج اورول در نقد نظام های سلطه کر و توتالیتر است. با این تفاوت که روند تغییر شخصیتی وایسلر، شخصیت هیولا واری است که به آرامی تبدیل به انسان می شود و در این راه خود را قربانی برای نجات زندگی گئورگ و همسرش می کند. در این بین بازی فوق العاده اولریش موهه در نقش وایسلر حیرت انگیز است. وی با مهارت بسیار موفق شده که شخصیت وایسلر را با تکیه بر چهره سرد و بی روح خود به خوبی بازی کند.

هزینه ساخت زندگی دیگران در حدود 2 میلیون دلار بود که فروش 77 میلیونی آن، فیلم را تبدیل به یک اثر پرسود از نظر تجاری کرد. واکنش منتقدین به فیلم بسیار خوب بود. جان پوتهورتز فیلم را به عنوان بهترین فیلم دهه انتخاب کرد. کنت توران فیلم را به دلیل ایجاد کش مکش های دراماتیک و هنر کارکردان در خلق این فیلم ستود. جان جی میلر فیلم در لیست بهترین فیلم های 25 سال گذشته در رده نخست قرار داد و راجر ایبرت منتقد شیکاگو سان تایمز فیلم را آرام ولی قدرتمند توصیف کرد.

فیلم جوایز اسکار،بفتا و سزار را برای بهترین فیلم خارجی زبان دریافت کرد و در مراسم بهترین فیلم اروپا جوایز بهترین فیلم، بازیگر مرد(اولریش موهه) و فیلمنامه را دریافت کرد.

برای خواندن قسمت نهم کلیک کنید

94105

نظرات
ADS
ADS
پربازدید