Performancing Metrics

کویر مرنجاب؛ الماسی با شکوه در قلب تاریخ | اتاق خبر
کد خبر: 338003
تاریخ انتشار: 11 اردیبهشت 1395 - 08:16
کی دیگر از کویرهای دیدنی کشور ایران، مرنجاب نام دارد که در ناحیه‌ی شمال شهر آران و بیدگل، واقع در استان اصفهان است. گفته می‌شود نام این کویر در زمان صفویان، توسط شاه عباس صفوی انتخاب شده است.

به گزارش اتاق خبر، موقعیت جغرافیایی کویر مرنجاب بدین شرح است که از ناحیه‌ی غرب توسط کویری به نام مسیله و دریاچه‌ی نمک حوض سلطان و حوض مره، از سمت جنوب شهرستان آران و بیدگل، از بخش شمال به دریاچه‌ی نمک آران و بیدگل و از ناحیه‌ی شرق، کویر بند ریگ و پارک ملی کویر، احاطه شده است. بر اساس برآورد کارشناسان و مهندسان، کویر مرنجاب ارتفاعی نزدیک به 850 متر نسبت به سطح دریا دارد که گویا بالاترین جای این کویر ، حدود 880  متر است. گفته می‌شود کویرهای کشور ایران از نظر آب و هوایی، جذاب بودن، امنیت و داشتن انواع جانداران و گیاهان، جزو مناطق مهم بوده و همین عامل سبب شده است که گردشگران ایرانی و خارجی از این مکان‌ها  بازدید کنند وهمچنین محیط‌های مناسبی برای سرمایه گذاری است.

کویر مرنجاب سرتاسر از شن و ماسه است و دارای انواع گیاهان  از جمله درخت تاق و گز بوده و نیز به علت اینکه غذا و آب کافی در این مکان وجود دارد، جانوران مختلفی همچون مارمولک، بزمجه، روباه شنی، روباه شنی، آفتاب‌پرست، مار، عقرب، شغال، کفتار، تیهو، عقاب، شاهین و گرگ  زندگی می‌کنند. به نظر می‌رسدکه تعدادی یوزپلنگ در این کویر زندگی می‌کنند.

تاریخچه ی کویر مرنجاب

محققان بر این باورند که  کویر مرنجاب توسط فرمانروای صفویان یعنی شاه عباس صفوی نامگذاری شده است. هرچند که گفته می‌شود شخص شاه عباس هم اطلاعی از این نامگذاری نداشته است. در زمان‌های قدیم کاروانسراهای زیادی  برای آسایش و استراحت مسافران، در کنار جاده‌ها ساخته شده است. طبق اسناد بر جای مانده، در دوران حکومت شاه عباس صفوی، تعدادی کاروانسرا در بین شهرها ساخته شد. اما وی در آن زمان اقدامی برای ساخت کاروانسرا در نزدیکی کویر مرنجاب نکرده بود. تا اینکه سپاهی از کشورهای افغانستان و تاجیکستان برای حمله به ایران، وارد کشور شدند.شاه عباس که اوضاع را وخیم می‌بیند، برای حفظ و امنیت کویر مرنجاب، دستور ساختن  قلعه ای در نزدیکی کویر را می‌دهد. همچنین فرمان می‌دهد حدود ۵۰۰ سرباز در این کاروانسرا مستقر شوند تا از این منطقه محافظت کنند. گویا کویر مرنجاب، شهرتش را مدیون این کاروانسرا است.

ویژگی ها و جاذبه های گردشگری کویر مرنجاب

کویر مرنجاب، از دیگر مکان‌های تاریخی ایران است که وجود دو نعمت الهی یکی جزیره‌ی سرگردان و دیگری دریاچه‌ی نمک شهرستان آران و بیدگل، جذابیت آن را  چند برابرکرده است و همه روزه گردشگران ایرانی و خارجی  از این کویر بازدید می‌کنند.

گفته می شود دریاچه‌ی نمک آران و بیدگل و جریزه‌ی سرگردان، اکثر ماه‌های سال خشک می‌شوند و وقتی باران رحمت خداوند به این مناطق نازل می‌شود، زیبایی و شکوه آنها دو چندان می‌شود. در ناحیه‌ی شرق کویر مرنجاب چاهی بنا شده است که به نظر می‌ر‌سد در زمان‌های قدیم، ۴ پایان از آب آن استفاده می‌کردند.  کارشناسان بر این باورند که کاروانسرا‌ی مرنجاب، حدود سال ۱۰۱۲هجری قمری طراحی و ساخته شده است و چون این بنای تاریخی در راه ابریشم قرار دارد، در زمان‌های قدیم وظیفه‌ی ماموران آن، حفظ و نگهبانی از کاروان‌هایی بوده که از این مسیر برای تجارت با کشورهایی آسیایی و اروپایی استفاده می‌کردند و همچنین مردم وقتی که  به  شهرهای اصفهان، ری و خراسان سفر می‌کردند در بین راه برای استراحت و خوردن غذا در این کاروانسرا توقف کرده و بعد از رفع خستگی به سفرشان ادامه می‌دادند.

 گویا برکه ی زیبایی در دل کویر مرنجاب به چشم می‌خورد که آب شیرین و گوارایی دارد و این توجه خیلی از محققان وباستان‌شناسان را به خود جلب کرده است. عامل پدید آمدن این برکه، قناتی است که فاصله‌ی اندکی با کاروانسرا دارد. همچنین قنات دیگری در کنار کارواسرا وجود دارد که آب شوری دارد.

جزیره ی سرگردان کویر مرنجاب

هنگامی که از فاصله‌ی زیاد به جزیره خیره شویم،  قسمتهای پایانی جزیره از دید ما پنهان می‌شوند. به همین خاطر نام این جزیره، سرگردان است. محققان  معتقدند که دلیل فیزیکی آن، خطای دید و بازتاب نور خورشید است.گویا در زمان‌های قدیم بین مردم شایعه بوده که کویر مرنجاب  حرکت می‌کند.

منبع: کجارو

94104

نظرات
ADS
ADS
پربازدید