تهران امروز: در حالي وزير نفت از ارزش 400ميليارد دلاري میدانهای مشترک كشور پس از تكميل فازهاي جديد ميدان مشترك پارس جنوبي و توسعه ميدانهاي مشترك خبر داد كه مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس برداشت ايران را از ميدان گازي پارس جنوبي پس از بهرهبرداري از 5 فاز جدید به اندازه كشور شريك، قطر دانست.
وزیر نفت در گفتوگو با فارس با اشاره به اینکه با اتمام تمام فازهای پارس جنوبی می توان روزانه 770 میلیون متر مکعب گاز از این میدان مشترک برداشت کرد، گفت: از 27 میدان مشترک کشور در 24 میدان فعالیت توسعه را آغاز کردهایم.
وی با اشاره به اینکه در شرایط تحریم اقتصادی توانستیم به یک رکورد دست یابیم، ادامه داد: در احداث برخی از فازهای پارس جنوبی توانستیم با گذشت 28 ماه به پیشرفت 70 درصدی برسیم. هم اکنون 100 هزار نفر نیروی کاری که در پارس جنوبی مشغول فعالیت هستند و سعی دارند هر چه زودتر به هدفمان دست یابیم.
قاسمي با اشاره به آخرین وضعیت تعیین تکلیف میادین مشترک تصریح کرد: در حال حاضر 27 میدان مشترک کشف شده داریم که از این تعداد میدان مشترک در 24 میدان فعال بوده و با حداکثر نیرو در حال توسعه این میادین هستیم و 3 میدان دیگر نیز آماده واگذاری به پیمانکار است و به زودی در این سه میدان نیز فعالیت خود را آغاز می کنیم.
قاسمی خاطرنشان کرد: ارزش اقتصادی که بعد از تکمیل فازهای پارس جنوبی و توسعه میادین مشترک سالانه نصیب کشور ميشود 400 میلیارد دلار است که باید هر چه زودتر به این رقم دست یابیم.
اين در حالي است كه موسی سوری در گفتوگو با مهر با بیان اینکه در حال حاضر ظرفیت برداشت گاز ایران از پارس جنوبی به مرز 300 میلیون مترمکعب در روز رسیده، گفت: با بهرهبرداری از پنج فاز جددی 12، 15، 16، 17 و 18 پارس جنوبی در مجموع نزدیک به 200 میلیون مترمکعب در روز به ظرفیت تولید گاز ترش از این میدان مشترک افزوده ميشود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس ظرفیت تولید گاز ترش در سکوهای فاز 12 پارس جنوبی را روزانه 84 میلیون مترمکعب عنوان کرد و افزود: در هر یک از 2 فاز 15، 16، 17 و 18 پارس جنوبی هم روزانه امکان برداشت 56 میلیون مترمکعب گاز ترش وجود دارد.
این مقام مسئول با یادآوری اینکه با این افزایش برداشت و با توجه به سهم ایران از پارس جنوبی برداشت ایران و قطر در این میدان مشترک برابر خواهد شد، تاکید کرد: با توجه به سهم ایران از میدان برداشت گاز با کشور قطر یکسان خواهد شد. سوری در ادامه در خصووص توسعه ناوگان دکلهای حفاری فعال در پارس جنوبی، توضیح داد: بر اساس برنامه زمان بندی تعریف شده تا پایان اسفند ماه سالجاری در مجموع هفت دکل جدید دریایی در پارس جنوبی مشغول به کار خواهند شد.
وی با یادآوری اینکه در حال حاضر 13 دکل و جک آپ دریایی در فازهای مختلف پارس جنوبی مشغول به کار هستند، تبیین کرد: در مجموع پيشبيني ميشود تا پایان امسال تعداد دکلهای دریایی در این میدان مشترک به 20 دستگاه و تا سال آینده به 28 دستگاه افزایش یابد.
طبق وعده رستم قاسمی وزیر نفت کلیه میدانهای مشترک نفت و گاز ایران تا پایان امسال باید تعیین تکلیف شوند بر همین اساس مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره از امضا قرارداد توسعه میدان نفتی مشترک اسفندیار به عنوان یکی از سه میدان مشترک تعیین تکلیف نشده در آینده نزدیک خبر داد.
محمود زیرکچیانزاده در گفتوگو با ايسنا با بیان اينكه مذاکرات خوبی برای بستن قرارداد توسعه میدان نفتی مشترک اسفندیار واقع در آبهای خلیجفارس صورت گرفته است، گفت: مسائل فنی و مالی قرارداد توسعه این میدان مشترک با عربستان نهایی شده است.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره با اشاره به اينكه تاکنون مذاکره برای توسعه این میدان با دوسه شرکت داخلی انجام شده است، گفت: تاکنون انتخاب هیچ کدام از این پیمانکاران برای طرح توسعه میدان نفتی اسفندیار نهایی نشده است. تنها سه میدان مشترک نفت و گاز کشور تاکنون تعیین تکلیف نشده که به زودی قرارداد توسعه آنها به ارزش هفت میلیارد دلار امضا خواهد شد. به گفته رستم قاسمی 98 درصد میدانهای مشترک نفت و گاز تعیین تکلیف شدهاند و قرارداد توسعه باقی میدانهای مشترک تا پایان امسال بسته میشود.
اهمیت توسعه میدانهای مشترک نفت و گاز از این جهت است که طبق برنامه پنجم توسعه باید تولید از میدانهای مشترک نفتی 4 تا 5 برابر و میدانهای مشترک گازی 3.5 برابر افزایش یابد.
طبق برنامه پنجم توسعه باید ظرفیت تولید نفت ایران تا پایان سال 1394 به 5.6 میلیون بشکه در روز برسد، در این میان ظرفیت تولید نفت کشور روزانه 1.3 میلیون بشکهای افزایش مییابد که سهم میادین مشترک از این افزایش تولید یک میلیون بشکه در روز است. در سال 90 قرارداد توسعه 11 میدان نفت و گاز به امضا رسید که ارزش آن معادل 15 میلیارد دلار بود.