Performancing Metrics

اتاق های مشترک حلقه واسط تجار به منظور افزایش مبادلات تجاری | اتاق خبر
کد خبر: 332984
تاریخ انتشار: 25 فروردین 1395 - 10:34
رئیس کنفدراسیون صادرات اتاق ایران در گفت و گو با اتاق خبر اعلام کرد
اتاق های مشترک حلقه واسط بین تجار برای افزایش حجم صادرات و واردات و همچنین ابزاری بسیار مهم و کلیدی در سطح مراودات تجاری تلقی می شوند و عملکرد و فعالیت های آن ها ارتباط تنگاتنگی با شرایط اقتصادی و سیاسی روز دارد.

اتاق خبر- اتاق های مشترک درواقع اتاق های منطقه ای و تخصصی محسوب می شوند که وظیفه توسعه روابط به منظور حل و فصل مشکلات، تسهیل و تسریع مبادلات تجاری و بسترسازی مناسب جهت سرمایه گذاری های مشترک را فراهم می کنند. این اتاق ها حلقه واسط بین تجار تلقی می شوند که عملکرد آن ها به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور مربوط است. البته عواملی چون تصدی طولانی مدت روسای این اتاق ها و نحوه انتخابات منجر به راکد شدن و پویا نبودن اتاق های مشترک شده که در همین رابطه و به منظور بررسی عملکرد اتاق های مشترک و ارزیابی نقش آن ها در اقتصاد بین الملل گفت و گویی را با محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات اتاق ایران و عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.

ارزیابی شما از کارنامه فعالیت و عملکرد اتاق های مشترک چیست؟

اتاق های مشترک ابزار مهمی به منظور افزایش مراودات تجاری مابین کشورها هستند و این تجربه در بسیاری از کشورها دیده شده و نتایج مثبتی نیز به همراه داشته است. اما این موضوع که اتاق های مشترک در ایران تا چه اندازه توانسته اند در سطح روابط تجاری بین 2 کشور تاثیرگذار باشند، نیازمند بررسی و تحلیلی دقیق است. عملا بعضی از اتاق های مشترک بسیار فعال و پویا عمل کرده اند و  توانسته اند راندمان تجارت را افزایش دهند البته این موضوع به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور نیز مربوط است، به عنوان مثال در دوره اعمال تحریم ها ارتباط ما با کشورهایی همچون چین، هند، ترکیه و حتی امارات افزایش قابل ملاحظه ای داشته است ولی درمقابل تعاملات با کشورهای اروپایی و بعضا اتاق های قدیمی تر به دلیل اعمال محدودیت ها کاهش پیدا کرده بود.

لذا می توان گفت که اتاق های مشترک حلقه واسط بین تجار برای افزایش حجم صادرات و واردات و همچنین ابزاری بسیار مهم و کلیدی در سطح مراودات تجاری تلقی می شوند و عملکرد و فعالیت های آن ها ارتباط تنگاتنگی با شرایط اقتصادی و سیاسی روز دارد.  البته ناگفته نماند که برخی از اتاق های مشترک کارایی چندان مناسبی نداشتند و بعضا شاهد بودیم که هیأت مدیره این اتاق ها برای مدت زمانی طولانی و بدون هیچ گونه فعالیت مطلوبی در راس کار بوده اند که این موضوع سبب راکد شدن برخی از اتاق های مشترک شد که البته با تغییراتی که در نحوه انتخابات اتاق بازرگانی به وجود آمد، ما شاهد تحولات چشم گیر و مثبتی در نوع فعالیت این اتاق ها شدیم.

لذا با تغییر در رویکر اتاق ایران و اهمیت دادن به جایگاه اتاق های مشترک در دوره جدید و همچنین اعمال تغییراتی در انتخابات اتاق،  امید می رود در آینده ای نزدیک  شاهد تاثیر قابل ملاحظه ای از اتاق های مشترک در تراز تجاری کشورها باشیم.

به عقیده شما چرا در بسیاری از جلسات هیأت نمایندگان، اتاق های مشترک حضور پررنگی ندارند و آیا با اختصاص صندلی و جایگاه مشخصی به آن ها در جلسات موافقید؟

هیات رئیسه اتاق های مشترک از طریق تشکل ها یا انتخابات استان ها در هیأت نمایندگان حضور دارند و از این لحاظ مشکل خاصی وجود ندارد. حال امکان دارد که تمام هیأت مدیره در جلسات حضور نداشته باشند اما غالبا از هر اتاق مشترکی 1 الی 2 نفر از هیأت مدیره به طور غیرمستقیم، به واسطه انتخابات استانی شهر و یا از طریق تشکل های مربوط به خود در هیأت نمایندگان شرکت می کنند. همچنین ما شاهد حرکت به سمت حضور پررنگ تر نمایندگان فدراسیون ها و کنفدراسیون ها در اتاق هستیم، بدین صورت که هر حوزه ای به تناسب سهم خود در اقتصاد تاثیر گذار باشد و در اتاق فرصت اظهار نظر و ابراز رای خود را پیدا کند؛ این سیاستی است که به طور مشخص در اهداف اتاق تعریف شده است. اما این موضوع که صندلی برای اتاق های مشترک به طور اختصاصی تعلق گیرد در دستور کار اتاق ایران نبوده و در حال حاضر هم نیست. البته از دیدگاه من این موضوع مشکل حادی نیست و با تشکیل فدراسیون ها و کنفدراسیون ها این مشکل حل خواهد شد.

اتاق های مشترک تا چه اندازه در اقتصاد بین الملل تاثیرگذار هستند؟

اتاق های مشترک تجربه موفقی در دنیا بوده اند و بعضا در بسیاری از کشورها تعیین کننده راهبردهای اقتصادی هستند. در کشورهای اروپایی که اتاق های مشترک قدرت و اختیار بسیار وسیعی دارند می توانند به واسطه این قدرت و اختیار ارتباطات بین 2 کشور را در سطح بسیار بالایی ارتقا ببخشند. در رابطه با ایران توجه به این نکته حائز اهمیت است که ما در مرحله گذار قرار داریم و انتظار می رود که شاهد چنین رویدادهایی در آینده ای نه چندان دور باشیم. البته به شرطی که فعالان بخش خصوصی نیز بعضی از این اتاق ها را از سکون خارج کرده و به شکل فعال و پویا درآوردند.

پیشنهاد شما برای بهبود وضعیت اتاق های مشترک چیست؟

این موضوع بستگی به سیاست ها و برنامه های منتخبان اتاق های مشترک دارد. برگزاری نمایشگاه و کلاس های آموزشی منجر به افزایش سطح تعاملات بین کشورها خواهد شد و همچنین اتاق ایران نیز به عنوان متولی اتاق های مشترک لازم است شرایط حمایت و حضور اتاق ها را در سفرهای خارجی و هیأت های تجاری فراهم کند تا اتاق های مشترک نیز به درستی نقش خود را ایفا کنند.

94106 ت 

 

 

نظرات
ADS
ADS
پربازدید