اتاق خبر- سوسن یحیی پور- در دهمین جلسه اتاق بازرگانی ایران، در حالی بودجه 95 با 41. 69 درصد رای موافق و 59. 30 درصد رای مخالف تصویب شد که برخی اعضا پاره ای از مسائل را مورد هجمه و انتقاد شدید قرار دادند. ضرورت تقویت و ساماندهی امور تشکل ها، اولویت بخشی به رای منفی 30 درصد اعضا، فربه شدن اتاق به دلیل دریافت یک در هزار فروش، به حد نصاب نرسیدن جلسه تصویب بودجه اتاق، هزینه های مورد استفاده در ساختمان قدیمی و جدید و رعایت عدالت و شفافیت در بودجه از جمله موضوعاتی بود که توسط اعضا مطرح شد.
به گزارش اتاق خبر، در همین رابطه، افشین کلاهی عضو هیآت نمایندگان اتاق ایران تشکل ها را به هنگام رای گیری به کیک 2 سر شکلات تشبیه کرد و گفت: متاسفانه در اتاق بازرگانی شاهد هستیم که افرادی که از عملکرد تشکل ها در زمان رای گیری گله مند هستند از هر فرصتی برای انتقاد به آن ها و نوشتن اظهار نامه استفاده می کنند. همچنین همواره بودجه آن ها به زیر سوال می رود.
وی با طرح این سوال که چرا تشکل ها از حق خود دفاع نمی کنند؛ اظهار کرد: در سال 94 درآمد 1 در هزار به منظور تقویت و ساماندهی تشکل های بخش خصوصی در نظر گرفته شد ولی ما شاهد بودیم که از کل درآمد 105 میلیاردی حاصل از 1 در هزار تنها 4/16 میلیارد تومان به تشکل ها و سازمان های وابسته تخصیص داده شد یعنی رقمی در حدود 7 تا 8 درصد به اینگونه مجموعه ها واگذار شد.
کلاهی گفت: سال 95، آخرین سالی است که 1 در هزار فروش پرداخت می شود، حال سوال اینجاست که آیا با این ارقام تشکل ها توانمند شده اند؟ چرا تنها 8 درصد از درآمدها به تشکل ها اختصاص پیدا کرده، درحالیکه انتظار بر این بود که کل درآمد یک در هزار فروش به تشکل ها داده شود.
وی خطاب به محسن جلالپور، رئیس اتاق ایران گفت: شما همواره از اصطلاح «تشکل تشکل ها» استفاده می کنید اما در عمل حمایتی دیده نمی شود.
لزوم شفافیت در بودجه
در ادامه، محسن حاجی بابا، دیگر عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران نیز با بیان اینکه ما خواستار شفافیت در بودجه هستیم؛ اظهار کرد: اگر قرار است که 20 میلیارد به تشکل ها تخصیص داده شود باید همراه با علت، نام تشکل و مشخصات آن باشد.
وی ادامه داد: بودجه فله ای، کسب آرا را تحت تاثیر قرار می دهد و در این میان اعداد و ارقام مورد بحث نیست بلکه موضوع اصلی شفافیت هزینه کرد در اتاق مورد توجه است.
حاجی بابا گفت: هر ساله در حدود 2 میلیارد تومان برای صرف خرید تجهیزات پارلمان بخش خصوصی کشور می شود در این راستا لازم است که جزئیات خرید معلوم باشد و می بایست لیست تمام موارد خریداری شده چون ماشین آلات و ... به طور شفاف اعلام شود.
وی تصریح کرد: انتظار داریم در رابطه با میزان هزینه های انجام شده در ساختمان قبلی و جدید که در بودجه جدید نیز بابت آن 10 میلیارد تومان تعیین شده است، به درستی تحقیق و تفحص صورت گیرد چونکه هنوز هم این موضوع برای اعضا جای سوال و تردید دارد.
تحقق انسجام داخلی اولویت اصلی بخش خصوصی
رسول رنجبران، عضو هیآت نمایندگان اتاق ایران نیز خطاب به هیأت رئیسه اتاق ایران گفت: قبل از هرگونه چانه زنی در خصوص امور مربوط به بخش خصوصی، نیاز به انسجام داخلی است.
وی با بیان اینکه تنها پایگاهی که از منافع بخش خصوصی حمایت می کند، اتاق بازرگانی ایران است؛ اذعان کرد: قطعا هیأت رئیسه اتاق باید به 30 درصد اعضا که به بودجه رای منفی داده اند، توجه ویژه ای داشته باشند تا بودجه در سال های آتی با 100 درصد آرا تصویب شود. 30 درصد آرا منفی نیز نشانگر این است که عده ای از رفتارها و عملکرد ناراضی هستند و این باید دغدغه جدی اتاق باشد.
رنجبران خطاب به دبیر کل اتاق ایران گفت: شما رئیس یک شرکت بزرگ و معتبر بودید آیا در آن جا هم به همین نحو بودجه بندی می کردید؟
وی همچنین خطاب به رئیس اتاق ایران اظهار شما به صورت کمی است؛ تصریح کرد: بودجه باید کمی باشد. باید وزن بخش خصوصی در تولید ناخالص ملی سنجیده تا در پایان به بودجه مقادیری اضافه شود. اما اگر تنها بر اینکه چه تعداد سفر خارجی انجام شده تاکید شود و خروجی آن درنظرگرفته نشود نمی توان بودجه درستی را تصویب کرد.
تجدید نظر درشیوه نامه تشکیل جلسات اتاق
همچنین علی دیلمقانیان دیگر عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران با اشاره به حد نصاب نرسیدن اعضا حاضر در جلسه تعیین بودجه اتاق گفت: قطعا هیأت رئیسه باید در رابطه با نحوه تشکیل جلسه تجدید نظری داشته باشند. وضعیت سالن جلسه گواه بی انگیزه بودن اعضا اتاق است
وی افزود: باید شیوه نامه تشکیل جلسات تغییر کند تا اعضا اتاق که از شهرستان با عشق و انگیزه به اتاق می آیند با حوصله نیز جلسه را پیگری کنند. در ضمن باید مسائل روز در دستور جلسه قرار گیرد تا اعضا نیز بتوانند مباحث مورد دلخواه خود را بیان کنند.
دیلمقانیان با بیان اینکه درآمد یک در هزار فروش همچون سمی اقتصاد کشور را بیمار کرده، اظهار کرد: این درآمد باعث شده که اتاق به پول خرج کردن عادت کند و حال که قرار است حذف شود تبدیل به یک دغدغه برای اعضا اتاق شده است.
وی تاکید کرد: در خصوص تشکل ها، ما به هیچ وجه با تقویت آن ها مخالف نیستیم بلکه به نهادهایی که به نام تشکل وارد اتاق شده اند، انتقاد داریم که تنها از رای آن ها استفاده می شود وگرنه تشکل های بسیار مفیدی در اتاق وجود دارد که نیارمند ساماندهی است.
توجه به حساسیت بیشتر در تدوین بودجه
حسین معروف، عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران نیز خطاب به خزانه دار اتاق ایران گفت: شما اشاره کردید که متن بودجه یک هفته زودتر به اعضا ارسال شده است اما اکنون که بنده پست الکترونیکی خود را بررسی کردم با احتساب امروز به مدت 6 روز است که این اقدام انجام شده است.
وی با بیان اینکه روز دوشنبه خدمت هیأت رئیسه در اتاق بودیم اما روز سه شنبه، بودجه ارسال شده است؛ اذعان کرد: بخشی از بودجه راضی کننده بود اما به دلیل اینکه با جزئیات مطرح نشده برخی قسمت ها قانع کننده نبوده است.
معروف با اشاره به این حدیث که هر چیزی را که برای خود می پسندید برای دیگران نیز بپسندید؛ گفت: بودجه ای که امروز در رابطه با آن تصمیم گیری شد، درآمد مردم است و حق الناس محسوب می شود. بنابراین لازم بود که این موضوع با حساسیت بیشتری پیگری شود.
وی با طرح این سوال که آیا شما به 340 نفر عضو واحدهای تولیدی خود 28 میلیارد تومان دستمزد پرداخت می کنید، گفت: در رابطه با این موضوع به خود رجوع کنید. مسئله این است که تمام اعضای پرسنل از 28 میلیارد تومان منتفع نمی شوند و اعتراض به همین نبود توازن است.
معروف نیز به سال پایانی درآمد 1 در هزار در اتاق اشاره کرد و گفت: سال 95 سال پایانی این درآمد است حال اتاق فربه شده است و مشخص نیست که از سال 96 چه شخصی باید این رقم را تامین کند؟شما خود به عنوان تولیدکننده و همچنین دولت با این درآمد یک در هزار مخالف هستید.
رعایت عدالت در پرداخت، انضباط و شفافیت در بودجه
همچنین محسن چمن آرا دیگرعضو هیأت نمایندگان اتاق ایران نیز گفت: جالب است که بدانید ابتدا لازم بود برنامه، سپس متمم و بعد از آن بودجه بر روی سایت اتاق ایران قرار می گرفت که شاهد بودیم که کاملا برعکس این قضیه رفتار شد.
وی به برنامه توانمدسازی اتاق های شهرستان و اتاق های همجوار با مرز کشور اشاره ای داشت و اظهار کرد: این طرح جالبی است اما در گزارش جناب خزانه دار مشاهده شد که تمامی استان ها با شرایط متفاوت مبلغ یکسانی پرداخت شده است. انتظار از هیأت رئیسه این است که عدالت در پرداخت، انضباط و شفافیت رعایت شود.
چمن آرا خواستار تشکیل کمیسیونی از روسای شهرستان ها، هیأت نمایندگان و تشکل ها برای نکارش بهتر بودجه شد و گفت: برنامه بسیار مدون است اما بودجه مطابق با برنامه نیست. لازم است برنامه از کیفیت به کمیت تبدیل شود. باید آیین نامه ای جهت کمک به اتاق ها و تشکل ها نوشته شود تا با فراغ بال بودجه شفافی را داشته باشیم.
وی با اشاره به انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: در تیم اصولگرایان نیز اقتصاددانان خوبی به چشم می خورد ولی رای مردم به لیست مقابل نشانگر این است که ملت نیز به فکر منافع ملی خود هستند و سنگ اقتصادی را به سینه خود می زنند.
وی خواستار ارائه گزارش به مردم درخصوص هزینه های پذیرش و اعزام هیآت های تجاری شد و گفت: از اعضای هیأت رئیسه تقاضا دارم که اعلام کنند در قبال هزینه های انجام شده چه اقدامی در جهت خروج بنگاه های کوچک و زود بازده از رکود شده است. مادامی که بنگاه های تولیدی جان تازه ای نگیرند چرخ اقتصاد نیز به حرکت در نمی آید که درنتیجه رکود از بین نمی رود.
94106 ت