به گزارش اتاق خبر، به نقل از خبرگزاری مهر، با نزدیک شدن به هفتم اسفند ماه روز به روز بر فعالیت انتخاباتی نامزدهای حاضر در صحنه افزوده می شود تا بار دیگر در جوان ترین و پهناورترین استان کشور حماسه ای دیگر رقم بخورد.
انتخابات در سیستان و بلوچستان همواره به سبب بافت قومی و مذهبی از شور ویژه و مشارکت بالائی برخوردار است، چرا که تنوع اقوام سبب حضور اقوام و شخصیت های زیادی در فضای فکری و سیاسی جامعه می شود و باورها و تفکر ها را به سوی آینده ای روشن هدایت می کند. در عین حال این شمشیر دو دم گاهی بر انتخاب اصلح سایه انداخته و تعصبات برخی اقوام مانع انتخاب اصلح در یک حوزه انتخابیه می شود.
رقابت انتخاباتی در این دیار وقتی به اوج خود رسید که رئیس ستاد انتخابات سیستان و بلوچستان از تائید صلاحیت ۱۳۱ نفر در انتخابات پیش رو در سیستان و بلوچستان خبر داد.
به گفته علی اصغر جمشید نژاد پس از اعتراض نامزدها عدم احراز و رد صلاحیت شده ۲۹ نفر دیگر نیز از سوی شورای نگهبان تایید شدند که مجموع نامزدهای فعال در استان را برای کسب هشت کرسی مجلس شورای اسلامی به ۱۳۱ نفر رساند اما در همان ابتدا تعدادی انصراف دادند.
بر اساس تقسیم بندی های صورت گرفته، استان سیستان و بلوچستان دارای هشت کرسی در مجلس شورای اسلامی شامل زابل (زابل، هیرمند، زهک، هامون و نیمروز) دو نماینده، زاهدان ۲ نماینده، خاش یک نفر، ایرانشهر (ایرانشهر، دلگان، فنوج و سرباز) یک نفر، سراوان(سراوان، سیب سوران مهرستان) یک نفر و چابهار(نیکشهر، کنارک، چابهار و قصرقند) یک نفر است.
وزن کشی احزاب
با یک نگاه به گذشته متوجه خواهیم شد که جبهه متحد اصلاح طلبان در انتخابات دور قبل مجلس شورای اسلامی در کسب کرسیهای مجلس موفقیت کامل را داشت و از میان هشت نفر نماینده استان، حدود ۶۰ درصد متعلق به این جبهه بود که در این دوره نیز امید زیادی از سوی این جبهه برای تصاحب کرسی ها بیشتر در سیستان و بلوچستانی وجود دارد.
هر چند که به واسطه نگاه قومیتی و فکر قومیتی شاهد دیکته ائتلاف های قومی به مردم در یک حوزه قومیتی هستیم اما در برخی حوزه مردم به دور از این دیکته ها و در راستای جریان سازی ها حزبی به نامزد مورد علاقه خود رای می دهند.
هیچ لیست اصلی اعلام نشده است
در حالی که هیچ لیست رسمی در سیستان و بلوچستان از سوی دو جبهه اصولگرایان و اصلاح طلبان اعلام نشده است اما در نشست ها و جمع بندی های نهائی دو جبهه به جمع بندی های نهائی خود دست پیدا کردند و نامزدهای مورد حمایت خود را در نشست ها دوره ای و هدفمند خود اعلام و مورد حمایت قرار دادند.
در زاهدان مطابق لیست؛ اصولگرایان بر روی تنها یک نماینده حسینعلی شهریاری که سه دوره سابقه نمایندگی مجلس را در کارنامه عملی خود را دارد به اجماع رسیدند و برای دیگر کرسی خالی این حوزه هنوز گزینه ای را معرفی نکردند.
با نگاهی به گذشته می بینیم که سیاسون اصول گرا همواره در زاهدان بر روی یک گزینه به اجماع می رسند و این در حالی است که در جبهه اصلاح طلبان، بنا به اعلام صورت گرفته در فضای مجازی و برخی از رسانه های وابسته دو نفر به نام های علیم یارمحمدی و دکتر غلامرضا عزیزیان در لیست جبهه اصلاح طلبان زاهدان قرار گرفته اند اما اختلاف بر بین اعضای جبهه اصلاح طلبان همچنان ادامه دارد.
این در حالی است که شنیده می شود دکتر ناصر کاشانی نماینده فعلی زاهدان در مجلس به سبب عدم حمایت از سوی جریان اصلاح طلبی و بنا به آنچه که مطرح شده احترام به خواست بزرگان، طی چند روز آینده به نفع این ائتلاف دو نفره کنار خواهد رفت.
سیاسیت و قومیت/درگیری انتخاباتی در سیستان به اوج خود رسید
در سیستان ۲۱ نماینده برای تصاحب دو کرسی نمایندگی مجلس با هم به رقابت می پردازند اما ورود دکتر حبیب الله دهمرده استاندار اسبق استان های سیستان و بلوچستان، کرمان و لرستان تمامی معادلات جریان ها فکری و سیاسی را در این حوزه به هم ریخته و بنا به تاکید مردم انگار رقابت در سیستان فقط برای تصاحب یک کرسی مجلس است چرا که دهمرده به زعم بسیاری افراد پیروز خواهد بود.
این حضور سبب شد که جبهه اصولگرائی دکتر حبیب الله دهمرده را در لیست خود در منطقه سیستان قرار دهد و پروفسور فرهاد شهرکی نیز نامش به عنوان نفر دوم به چشم می خورد.
حضور دکتر شهرکی در این لیست تعجب فراوانی را در میان سیاسیون به راه انداخت به طوری که دیگر نماینده اصولگرا سیستان مدعی شد که دوستان انگار اصولگرائی را فراموش کرده اند.!!! چرا که دکتر شهرکی به همراه دکتر احمد علی کیخا، با کسب بیشترین آرای شورای مرکز اصلاح طلبان در لیست این جبهه نیز قرار گرفته است.
اما تجربه در انتخابات گذشته سیستان ثابت کرده است که اثر احزاب و سیاست در انتخابات این خطه چندان بالا نیست و حرف آخر را قومیت و روسای طوایف و ریش سفیدان خواهند زد.
سایه سنگین قوم گرائی بر دیگر حوزه ها
در دیگر حوزه های انتخابی سیستان و بلوچستان جایگاه احزاب و جریان های سیاسی چندان جدی نیست چرا که افراد از پازل انتخابات خارج خواهند شده و پس از قرار گرفتن در لیست آن ها، مردم نیز به خواسته این علما احترام گذاشته و افراد مورد تایید آنان به بهارستان خواهند رفت.
و فرجام سخن اینکه میهمان ناخوانده این دوره از انتخابات، فضای مجازی است که اگر به درستی مدیریت نشود به طور حتم هر کاندیدایی را با مشکل مواجه می کند زیرا بدون هیچگونه نگرانی لیست های مختلف منتشر شده و تبعات منفی زیادی را بر فضای انتخاباتی بار می کند.
کد: 94108