احسان احمدی - جامعه صنفی بزرگترین سازمان مردم نهاد یا NGO موجود در کشور به حساب می آید که با احتساب دارندگان واحدهای صنفی صاحب پروانه کسب و کار؛ کارگران؛ کارکنان و خانواده آنان جمعیتی 25 میلیونی را در کشور تشکیل می دهند بنابراین طبیعتا این جمعیت عظیم می توانند نقش پررنگی در انتخابات اسفند ماه سال جاری داشته باشند.
با توجه به این که هم اکنون دغدغه موجود در کشور مسائل اقتصادی و اشتغال است، بنابراین اصناف در این رهگذر می توانند نقش مهمی ایفا کنند چراکه این جامعه میلیونی با داشتن سهم 17/8% درصدی در تولید ناخالص داخلی سهم بسزایی در اشتغالزایی داشته اند.
اصناف باید برای تضمین آینده ، نقش خود را بخوبی ایفا نمایند و با توجه به اینکه وضعیت فعلی اقتصادی و سیاسی ایران که در حال سپری کردن دوران گذار است و همچنین به بار نشستن موضوع برجام و بالطبع تغییراتی که انجام می گیرد، این نهاد هم در ایفاء نقش و برداشت منافع اقتصادی خودش سهمی داشته باشد.
این یک واقعیت است که اصناف در ادوار گذشته مجلس و 9 دوره سپری شده هیچ گاه به مطالبات قانونی و بر حق خود نرسیده است و اگر بخواهیم این موضوع را کارشناسی نماییم به این نتیجه خواهیم رسید که بخشی از تقصیرات مربوط به خود اصناف بوده و با وجود اینکه در هنگام دادن رای با تعداد آراء بالانقش بسزایی دارند، هیچ گاه یک فراکسیون قوی اصناف را در مجلس نداشته ایم که در حالت ایده ال با توجه به آمار می شد یک/سوم مجلس را بعنوان نمایندگان صنفی و یا فراکسیون اصناف داشته باشیم، اما با وجود راضی بودن به حداقل ها، هیچ وقت این اتفاق نیفتاده است که علت آن را می شود مقداری در درگیری اصناف در دهه های گذشته با بحث های صنفی واقتصادی و شغلی و رکود و تحریم و .... دانست.
بخش دیگر این مشکل مربوط به دست های پنهانی ای است که نگذاشته اند اصناف آنچنان که باید و شاید نقش خود را ایفا نمایند. لیکن در دولت تدبیر و امید این فرصت پیش آمده است و با سپری شدن دوران سرنوشت ساز شاید سال آینده، سال شکوفایی اقتصادی ایران باشد و می تواند در تاریخ بعد از انقلاب اسلامی ایران سال خاصی باشد. اصناف بایستی بسیار دقت کنند و حضور پررنگی داشته باشند و در عین حال به بحث های اقتصادی و انتخاب نفرات اهمیت بدهند.
اصناف هم اکنون به مرحله ای از شعور سیاسی رسیده اند که باید در مجلس حرفهای زیادی داشته باشند و از طریق انتخابات و مراجع تصمیم گیری بدنبال مطالبات به حق خود باشند.
تا زمان 7 اسفند ماه و برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی وقت زیادی باقی نمانده است و خوشبختانه رکورد بیشترین تعداد کاندیداها در این دوره وجود دارد و هیات نظارت هم بایستی در مورد اعلام صلاحیت ها پاسخ روشنی را اعلام کند. پس بزرگان و زعمای قوم از جمله روسای اتحادیه ها؛ اتاق ها و اتاق ایران و تشکل هایی صنفی باید روشنگری و فهرست جامع را در هر استان، شهرستان و حوزه انتخابیه داشته باشند و کسانی که درد اصناف برایشان محسوس و ملموس است انتخاب شوند.
به این دلیل که اصناف همیشه در انتخابات بیشترین سهم رای را داشته اند اما همواره افرادی را انتخاب کردند که یا سابقه صنفی نداشته اند و یا اطلاع کامل و جامعی از مطالبات و مسایل مرتبط با اصناف نداشته اند. همیشه کسانی در مورد موضوع بهبود فضای کسب و کار و قانون نظام صنفی و قوانین مرتبط با اصناف تصمیم گیری کرده اند که صنفی نبوده اند و این یکی از دلایل اصلی عقیم بودن قوانین و اضافه شدن مداوم و اصلاح و صدور بخشنامه هاست.
در این دوره دقت شود فضایی ایجاد شده که حتی از خود اتاق ایران و اعضای آن چند نفر نامزد شده اند؛ اگر اصناف با همت پیش بروند و بتوانند نقش واقعی را در انتخابات ایفا کنند، ممکن است در مراجع تصمیم گیری و دولت حضور پررنگ تری داشته باشند.
*عضو شورای سردبیری اتاق خبر