اتاق خبر –محمد حسن گودرزی: بازار خودرو و اخبار مربوط به آن همواره جز مسائلی هستند که مورد توجه مردم در تمام کشورها است. این موضوع همچنین در کشوری مانند ایران با حساسیت قابل توجه افکار عمومی و مردم روبرو است. اتاق خبر تلاش دارد در پایان هر هفته یک گزارش خبری و تحلیلی از این بازار را منتشر کند. گزارش پیش رو در همین راستا به رشته تحریر درآمده است:
تویوتا فاقد استاندارد های مورد نظر ایران !
تویوتا، خودرو ساز بزرگ ژاپنی ظاهرا فاقد استاندارد های لازم برای ورود به بازار ایران است. در ابتدای هفته، سازمان ملی استاندارد ایران اعلام کرد که علت عدم صدور مجوز ترخیص برای خودروهای وارداتی تویوتا، عدم ایمنی و یا بی کیفیت بودن این نوع از خودروها نیست بلکه خودروهای وارداتی به ایران عموماً از کشورهای حوزه خلیج فارس که مطابق با استانداردهای GSO ( استانداردهای خلیجی) تولید شده اند، خریداری می شوند و با توجه به اقلیم این کشورها، خودروهای مذکور با برخی از استانداردهای اجباری خودرو در ایران از جمله چراغ مه شکن عقب ، مطابقت ندارد.
اما عقب ماندن خودرو سازان داخلی از برنامه پیشبینی شده برای تولید نیز خبری بود که توجهات را به خود جلب کرد. این خبر در جدیدترین جلسه شورای سیاستگذاری خودرو گزارشی از وضعیت تولید خودروسازان در 9 ماهه سال جاری ارائه شد.
در این گزارش عنوان شد که تولید خودروسازان در 9 ماهه امسال در حد قابل توجهی کمتر از برنامه تولید پیشبینی شده برای سال جاری بوده است.
در این جلسه عنوان شد که رکود بازار و همچنین بدهی سنگین خودروسازان به قطعهسازان موجب شده تا این شرکتها نتوانند برنامه تولید سال جاری را محقق کنند.
این وضعیت در حالی است که هماکنون قیمت برخی از خودروهای داخلی در بازار آزاد به کمتر از نرخ رسمی و کارخانهای این محصولات سقوط کرده است.
آیا خودرو سازان جریمه می شوند ؟
بنا بر قانون جدیدی در شرف اجرا است خودروسازان داخلی مشمول پرداخت جریمه خواهند شد. بر اساس اصلاحیه آییننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو، در صورتیکه خودروهای قرار داشته در دوره گارانتی بیش از دو روز کاری یا زمان استاندارد لازم برای تعمیرات و همچنین خودروهای قرار داشته در دوره وارانتی، بیش از هفت روز یا زمان استاندارد تعمیرات، در تعمیرگاه متوقف شوند، شرکت خودروساز یا واردکننده خودرو موظف به پرداخت جریمهای به عنوان خسارت خواب (توقف) خودرو در تعمیرگاه خواهد بود.
نکته قابل توجه در این قانون این است که در صورتیکه حل عیب و تعمیر خودرو در شبکه خدمات پس از فروش خودروسازان یا واردکنندگان خودرو بهگونهای باشد که منجر به مراجعه مجدد مشتری برای رفع عیب مربوطه شود، شرکت خودروساز یا واردکننده خودرو از ابتدای روز پذیرش مجدد خودرو تا زمان رفع عیب و ترخیص، موظف به پرداخت خسارت خواب (توقف) خودرو خواهد بود.
در این زمینه در تبصره یک ماده 32 این قانون قید شده است: "در صورت مراجعه مصرفکننده برای رفع ایراد تکراری به همان نمایندگی مجاز (خودروساز یا واردکننده خودرو) و یا هر یک از نمایندگیهای مجاز دیگر برای بار دوم و یا بیشتر، زمان خواب خودرو از بدو تاریخ پذیرش خودرو (مرحله دوم به بعد) برای پرداخت خسارت محاسبه خواهد شد".
اصلاحیه آییننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو اخیرا در کمیسیون زیربنایی دولت به تصویب رسیده است. این قانون پس از ابلاغ از سوی معاون اول رییسجمهوری، اجرایی خواهد شد.
تویوتا می تازد !
سال 2015 برای این خودرو ساز ژاپنی سال فوق العاده ای از نظر فروش محصولات بود. این خودروساز ژاپنی در شرایطی که فولکس واگن همچنان گرفتار بحران به وجود آمده از افشای رسوایی آلایندگی دیزلی است، پرفروشترین خودروساز جهان در سال 2015 شناخته خواهد شد.
طبق اعلام تویوتا، این خودروساز در فاصله ژانویه تا نوامبر مجموعا 9.21 میلیون خودرو فروخته است که بالاتر از 9.10 میلیون خودروی به فروش رفته از سوی فولکس واگن در مدت مشابه است.
تویوتا که از اواسط تابستان به این طرف پرفروشتر از رقیب آلمانی خود بوده است، انتظار دارد امسال را با فروش 10.1 میلیون خودرو به پایان برساند.
فولکس واگن اوایل ماه جاری اعلام کرد که فروش برند فولکس واگن در نوامبر 2.2 درصد کاهش یافته و روند کاهش فروش این شرکت را که از زمان افشای تقلب در تست آلایندگی خودروهای دیزلی سرعت گرفته، تشدید کرده است.
بر اساس گزارش فوربس، پس از تویوتا و فولکس واگن، جنرال موتورز در رتبه سوم پرفروشترین خودروساز جهان در سال 2015 قرار میگیرد.
در این میان دو خودرو ساز مطرح فراری و فورد مجبور به اعلام فراخوان برای محصولات خود شدند.
شرکت خودروسازی فراری برای شماری از خودروهای کروکی "کالیفرنیا تی" که به تازگی تولید شدهاند، به دلیل احتمال نشت سوخت و خطر آتش سوزی فراخوان داد.
سازمان ملی ایمنی ترافیک آزادراه آمریکا که دیده بان ایمنی خودرو در این کشور است، اعلام کرد: حداکثر 185 دستگاه از این خودروها مشکل نشت سوخت دارند که خطر آتش سوزی در آنها را افزایش میدهد.
این خودروها که مدل سال 2016 هستند، در فاصله هشتم سپتامبر تا 11 نوامبر تولید شدهاند و فراری قطعه معیوب فراهم شده از سوی یک شرکت تامین کننده را عامل مشکل مذکور خوانده است.
بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، فورد هم برای شماری از خودروهای مدل 2013 خود به دلیل مشکل نشت سوخت فراخوان داد و اعلام کرد حدود 868 دستگاه خودرو مدل فورد اکسپلورر، فلکس، توروس پلیس اینترسپتور، توروس، لینکلن ام کی اس و ام کی تی چنین مشکلی دارند که مالکان آنها باید با مراجعه به واسطههای فروش، نسبت به تعویض قطعه معیوب اقدام کنند.