
اتاق نیوز- تامین منابع مالی را بدون شک میتوان مهمترین دغدغه امروز صنایع کشور دانست؛ دغدغهای که به صنعت پرهزینهای مثل فولاد نیز سرایت کرده است. اما با توجه به سرمایهگذاری سنگین موردنیاز برای اجرای طرحهای فولادی به نظر میرسد دولت این بار برای تامین منابع مالی طرحهای در دست اجرای خود، چشم به همکاری چینیها دوخته است. ماجرا از نخستین سفرهای استانی رئیس جمهوری آغاز شد. در جریان همین سفرها بود که دولت در هشت استان به مردم وعده احداث هشت واحد فولادی را داد.
هشت طرح فولادی شامل طرحهای فولاد چهارمحال بختیاری، شادگان، نیریز، قائنات، بافق یزد، سبزوار، بافت و میانه میشوند که البته یکی از این طرحها یعنی طرح بافق یزد به بخش خصوصی واگذار شده است. اگرچه دولت تلاش داشت هفت طرح فولادی دیگر را نیز به بخش خصوصی واگذار کند، اما گویا بخش خصوصی، پول کافی را برای خرید و ادامه اجرای این طرحها ندارد. این وضعیت باعث شد تا چندی پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت آب پاکی را روی دست همه ریخته و اعلام کند که طرحهای فولادی استانی فعلا در اختیار دولت باقی میمانند.
مهدی غضنفری در این باره گفته است: مشكل اینجاست قیمتی كه بخش خصوصی برای خرید طرحهای فولادی پیشنهاد میكند تا حد قابل توجهی پایینتر از میزان هزینهای است كه در این طرحها صورت گرفته است. اما حتی پیش از آنکه دولت از واگذاری طرحهای فولادی استانی به بخش خصوصی منصرف شود، قرار بود تامین مالی این طرحها با کمک چینیها انجام شود. چندی پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه با روشهای مختلف به دنبال تامین منابع مالی جدید برای تكمیل هفت طرح فولادی هستیم، اعلام کرد که یكی از این روشها فاینانس خارجی است كه موافقتهای لازم برای این كار از معاونت برنامهریزی ریاستجمهوری گرفته شده است.
ورود چینیها به ایران
اما این موافقت در حالی از معاونت برنامه ریزی ریاستجمهوری گرفته شده که چندی پیش هیاتی از چین به ایران سفر کرده و در خصوص چگونگی اجرای طرحهای فولادی استانی و تامین منابع مالی آنها با مسئولان ایرانی مذاکره کردند. اگر چه جزئیات زیادی درباره نتایج سفری چینیها به ایران منتشر نشده است، اما وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر داده که «ما باید برای تامین منابع مالی طرحهای فولادی یك قرارداد تجاری با چینیها میبستیم كه یك سند كم داشتیم و هماكنون در حال نهایی كردن قرارداد هستیم.» به گفته غضنفری، رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) که مسئولیت اصلی را در اجرای طرحهای فولادی استانی دارد، به زودی خبرهای خوشی را درباره تامین منابع مالی این طرحها اعلام خواهد کرد. هیات دولت اواسط خرداد امسال اختصاص دو میلیارد و 101 میلیون یورو را برای ادامه اجرای هفت طرح فولادی مصوب كرد. این مصوبه بعد از آن اعلام شد كه طرحهای فولادی استانی به دلیل کمبود منابع مالی با مشکل ادامه كار مواجه شده بودند.
اما تاخیر در تامین منابع مالی طرحهای فولادی در حالی همچنان ادامه دارد كه ایران طبق برنامهریزیهای انجام شده قصد دارد تا سال 1404 به ظرفیت تولید 50 میلیون تن فولاد خام دست پیدا كند. هدفی كه بدون راهاندازی فولادهای استانی رسیدن به آن تقریبا غیرممكن است. در تازهترین اظهارنظر رئیس کمیسیون حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل ۴۴ قانون اساسی مجلس از رسیدگی به واگذاری طرحهای فولادی استانی به شرکتهای چینی به جای بخش خصوصی در کمیسیون متبوع خود خبر داد. به گفته حمیدرضا فولادگر مجلس بر لزوم توجه به بخش خصوصی تاکید دارد، اما مخالف جذب سرمایهگذار خارجی نیز نیست. فولادگر این را هم گفته که بخش خصوصی کشور کاستیهایی دارد، اما به این معنی نیست که نمیتواند از پس اجرای پروژههای صنعتی برآید.
چین، سلطان فولادسازی جهان
اما چینیها در حالی برای حضور در صنعت فولادسازی ایران اعلام آمادگی کردهاند که این کشور هم اکنون با فاصله بسیار زیادی بزرگترین تولیدکننده و در عین حال بزرگترین مصرف کننده فولاد خام در جهان است. نقش چین در صنعت و بازار جهانی فولاد به حدی است که هرگونه تغییر در سیاستهای این کشور در حوزه فولاد میتواند کل بازار و صنعت فولاد دنیا را تحت تاثیر خود قرار دهد. براساس آمار انجمن جهانی فولاد تولید فولاد خام چین در سال 2011 میلادی با رشد 9/8 درصدی به حدود 700میلیون تن رسید. در حالی که تولید فولاد خام ایران در همین سال چیزی در حدود 13 میلیون تن بود. یعنی تولید فولاد خام چین بیش از 50 برابر تولید ایران است. ایران در سال قبل هفدهمین فولادساز بزرگ جهان بود، در حالی که چین رتبه نخست را در دنیا به خود اختصاص داد. چین اصلیترین خریدار سنگ آهن صادراتی ایران نیز محسوب میشود. ماده اولیهای که در تولید فولاد خام کاربرد دارد. این روابط اقتصادی و تجاری نشان میدهد که صنعت فولاد ایران و چین چندان هم با یکدیگر بیگانه نبوده و از این پس باید شاهد حضور هرچه بیشتر صنعت فولادسازی چین در ایران نیز باشیم.
منبع:آرمان