بیستودومین نشست کمیسیون اموراجتماعی و تشکلهای اتاق تهران در حالی با محوریت پرداختن به فرم ارزیابی تشکلها تشکیل شد که موضوعات اقتصادی-اجتماعی حاشیهای زیادی از تخریب جنگلهای ناهارخوران گرگان و احداث جاده در جنگل ابر تا برنامههای آموزشی برای تقویت و توانمندسازی تشکلها مطرح شد.
اتاق نیوز- رئیس کمیسیون اموراجتماعی و تشکلهای اتاق تهران در ابتدای نشست با اعلام دستورجلسه از اعضای کمیسیون خواست تا اخبار مرتبط با کمیسیون را اعلام کنند. لوکس شدن ورزش با بالارفتن قیمت باشگاههای ورزشی به عنوان نمونه 120 هزار تومان برای یکساعت، شمارهگذاری یک هزار و صد خودرو به طور روزانه در تهران و تداوم تردد خودروهای فرسوده از اخباری بود که احمد پورفلاح به آنها اشارهای کوتاه داشت. این عضو کمیسیون اموراجتماعی و تشکلهای اتاق تهران خبر احداث جاده در جنگل ناهارخوران گرگان و جنگل ابر را نگرانکننده توصیف کرد و گفت: «در شرایطی که تمام تلاش دنیا بر حفظ درختان سبز و جنگلها است متاسفانه ارادهای جدی برای حفظ منابع طبیعی در کشور ما دیده نمیشود». پورفلاح همچنین آمار اداره ثبت احوال مبنی بر ازدواج 75 دختر و پسر زیر 10 سال در تهران را جالب توجه خواند چرا که به گفته او غالبا ازدواج در سنین پایین در شهرهای کوچک و مناطق دورافتاده مرسوم بوده و بالا بودن این آمار در تهران جای تعجب دارد. او در پایان راه یافتن یک ایرانی به پارلمان فرانسه را نیز تبریک گفت.
فعالیت واحدهای تولید برق با 50 درصد ظرفیت
سیدعلیرضا سیاسیراد از مشاوران کمیسیون نیز سخنان کوتاه خود در بخش ابتدایی نشست کمیسیون را به اعلام نتایج گزارشی معطوف کرد که در حوزه صنعت برق انجام گرفته است. سیاسیراد گفت: «نتایج این گزارش نشان میدهد که اوضاع از آنچه ما فکر میکردیم بدتر است. در این حوزه هماکنون واحدها با 50 درصد ظرفیت خود کار میکنند و در همین حدود هم دست به تعدیل نیرو زدهاند».
تحریمهای داخلی بیشتر از خارجی است
اما محمدمهدی راسخ سخنان خود را روند امور جاری تجارت خارجی اختصاص داد و از طولانی و سخت بودن این مسیر گفت. رئیس کمیسیون اموراجتماعی و تشکلهای اتاق تهران با اشاره به وجود تحریمهای خارجی که موانعی را برای تجارت کشور ایجاد کرده از تشدید موانع داخلی انتقاد کرد. راسخ طرحهای مختلف در زمینه تجارت را که روز به روز بر موانع و مراحل تجارت افزوده میشود موانعی خواند که همگی پشت سر هم و متصل به یکدیگرند و کار را برای بازرگانان و فعالان اقتصادی سخت کردهاند.
اعتقاد به کار تشکلی فراگیر نیست
محمدحسین برخوردار نیز با تایید سخنان راسخ، کماثر بودن انتقادات فعالان اقتصادی به این طرحها را عدم وجود تشکلهای قوی و تمایل اندک حاضران بخش خصوصی صحنه اقتصاد به کار تشکلی دانست. برخوردار ادامه داد: «در کشور ما هر کسی از تشکل انتظار دارد که چیزی به او بدهد تا عضو شود و فعالیت بکند. بازرگانان و تولیدکنندگان ما ممکن است هزینه و وقت زیادی صرف اموری بکنند که نباید در مسیر کاری آنها وجود داشته باشد اما حاضر نیستند با تقویت تشکلها و پرداختن به این امور از طرق تشکل، این موانع را از سر راه بردارند». برخوردار اضافه کرد که با حضور در تشکلها و تقویت ارتباطات و اطلاعات اعضا میتوانند بسیاری از مشکلات موجود را با طرق مختلف پیگیری و حل کنند.
تکمیل نهایی فرم ارزیابی تشکلها
در ادامه نشست رئیس کمیسیون اموراجتماعی و تشکلهای اتاق تهران به ارسال پرسشنامههایی از سوی مرکز پژوهشهای مجلس برای پایش محیط کسب و کار کشور با همکاری اتاق ایران برای فعالان اقتصادی اشاره کرد و از تلاش اتاق تهران برای افزایش سهم بخش خصوصی در ساماندهی شرکتهای پخش که در قانون برنامه پنجم آمده سخن گفت. محمدمهدی راسخ پس از آن با توضیح در مورد فرم ارزیابی تشکلها و روند تدوین، نظرسنجی در مورد شکل و محتوا و اصلاح چندباره آن توضیحاتی به اعضای کمیسیون ارائه داد و گفت: «اگر این فرمها در اختیار تشکلها قرار بگیرد و توسط آنان تکمیل شود، میتوان به طور کامل تشکلها را دستهبندی کرد و حتی به آنان نمره داد. میتوان تشکلها قوی و ضعیف را شناسایی کرد و برای تقویت تشکلهای ضعیف و توسعه تشکلهای قوی نیز برنامهریزی کرد». دبیرکل اتاق تهران افزود که این فرم تمام آنچه میتواند در مورد یک تشکل مطرح باشد را پوشش میدهد و با پاسخهایی که تشکلها به پرسشهای گردآوری شده در این فرم میدهند میتوان به تمام نقاط ضعف و قوت آنان پی برد.
احمدپورفلاح اما پیشنهاد داد که از چند تشکل هم در مورد فرم نظرخواهی شود چرا که منتفع اصلی این فرم ارزیابی تشکلها هستند. سیدهفاطمه مقیمی نیز با اشاره به سوالهای فرم به این موضوع تاکید کرد که در هنگام پاسخ به این پرسشها حتما باید یک کارشناس برای راهنمایی و اخذ پاسخ صحیح حضور داشته باشد.
علیاکبر صابری کارشناس و مشاور کمیسیون اموراجتماعی و تشکلهای اتاق تهران نیز با تایید هدفمند بودن پرسشهای فرم ارزیابی تشکلها آن را کمککننده به تشکلها خواند و گفت: «این فرم ارزش وقتگذاری برای اجرا دارد چرا که در پایان کار با استناد به همین فرم میتوان تمامی امور مربوط به تشکلها را به پیش برد». صابری شناسایی تشکلهای مدرن و سنتی، فعال و غیرفعال را از نتایج این ارزیابی اعلام کرد که منجر به واگذاری بهتر امور بخش خصوصی به تشکلها خواهد بود.
اجرای آزمایشی طرح ارزیابی تشکلها تصویب شد
اما اجرای آزمایشی این ارزیابی در چند تشکل مختلف پیشنهادی بود که از سوی احمد پورفلاح مطرح و با تایید رئیس و سایر اعضای کمیسیون مواجه شد. بر همین اساس محمدمهدی راسخ توضیح داد: «میتوانیم چند تشکل مختلف در حوزههای مختلف را انتخاب کنیم و ارزیابی را انجام دهیم. با نتایج به دست آمده و یک پژوهش ابتدایی میتوان عیار این فرم را هم سنجید».
انجام پروژههای پژوهشی برای تشکلها توسط اتاق تهران
بخش دوم دستورجلسه نشست به امور مربوط به توانمندسازی تشکلها اختصاص یافت. جایی که رئیس کمیسیون اموراجتماعی و تشکلهای اتاق تهران از تصویب اجرای پروژههای پژوهشی و تشکیل کلاسهای آموزشی برای تشکلها سخن گفت. به گفته راسخ با توجه به درخواستهای متعدد برای کمک به توانمند شدن تشکلها از شیوههایی به جز کمک نقدی دو مبحث انجام پروژههای پژوهشی و برگزاری دورههای آموزشی در اتاق تهران مطرح شد که در نهایت روند آن در هیات رئیسه اتاق تهران نیز به تصویب رسید.
دبیرکل اتاق تهران در مورد این مصوبه اینگونه توضیح داد که اتاق برای هر تشکل دو پروژه پژوهشی را که موضوع آن به تایید برسد انجام خواهد داد. محمدمهدی راسخ از انعقاد قرارداد نهایی انجام هفت پژوهش برای هفت تشکل خبر داد و افزود: «هفت پروژه دیگر نیز در مرحله انعقاد قرارداد است و به زودی با توافق نهایی و امضای قرارداد این پروژهها نیز وارد مرحله اجرایی خواهد شد».
توانمندسازی از طریق دورههای آموزشی
رئیس کمیسیون اموراجتماعی و تشکلهای اتاق تهران همچنین از تخصیص بخشی از بودجه توانمندسازی تشکلها به برگزاری دورههای آموزشی خبرداد. وی گفت: «در این قالب اتاق تهران دورههای آموزشی مختلفی را طراحی و اجرا خواهد کرد تا در اعضای تشکلها بتوانند در دورههای هدف شرکت کنند».همچنین سیدعلیرضا سیاسیراد اعلام کرد که اولین دوره آموزشی برای تشکلها در تاریخ 27 تیرماه جاری برگزار خواهد شد که طی آن هیات رئیسه و مدیران عامل تشکلها در رابطه با مباحث مختلف نگرشی همچون تفاوتهای تشکل با بنگاه اقتصادی، رابطه تشکل با اعضا، رابطه تشکل با دولت و...تحت آموزش و تبادل نظر قرار خواهند گرفت.
در پایان نشست اعضا علاوه بر تصویب انجام ارزیابی تشکلها به صورت پایلوت، درخواست کردند تا رئوس مطالب مورد نظر برای طرح در دورههای آموزشی در جلسات کمیسیون مطرح و به سمع و نظر اعضا برسد.