کد خبر:
26668
تاریخ انتشار: 17 خرداد 1391 - 13:08
پایین بودن ضریب امنیت و سهم بالای معادن زغالسنگ از حوادث معدنی تنها مختص ایران نیست و موضوعی جهانی است، چه آنکه درصد بالایی از این معادن در شمار «زیرزمینی»ها قرار گرفتهاند، شاید بشود آنها را پاشنه آشیل ایمنی در معادن توصیف کرد. خبرهایی که از حادثههای معادن زغالسنگ مخابره میشوند حکایت از ریزش دارند و البته انفجار، انفجارهایی که به واسطه وجود گازمتان با کوچکترین جرقهای روی میدهد. در کتابهای دبستانی خواندیم که سوختهای فسیلی از جمله زغال از بقایای حیوانات و گیاهان در سالهای بسیار دور ایجاد شده اند، از همین رو لایههای معادن زغالسنگ بیشتر سست هستند و همین سستی ریزشهای متعدد را منجر میشود. ناگفته پیداست اگر اصول اولیه ایمنی در این معادن رعایت شود میزان حوادث نیز کاهش خواهد یافت. اتفاقی که به نظر میرسد در سالهای اخیر و در معادن کشور روی داده است.
معاون امور معادن و صنایع معدنی در این خصوص آماری ارائه کرد و با اشاره به اینکه طی چند سال اخیر شاخص «تولید به فوت» در معادن کشور به اندازه قابل توجهی بهبود پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: در سال ۸۴ بهطور میانگین به ازای تولید هر ۷/۳ میلیون تن ماده معدنی یک نفر جان خود را از دست میداد، اما با بهبود این شاخص در سال ۸۹ این میزان به یک نفر کشته در ازای تولید هر ۱۸میلیون تن رسیده است. این موضوع نشاندهنده رشد بیش از ۳۸۰ درصدی شاخص ایمنی در معادن کشور است.
وجیه الله جعفری با اشاره به ارتقای ایمنی معادن زغالسنگ کشور طی یکی دو سال اخیر گفت: در سال گذشته تمام معادن زغالسنگ کشور مورد بازرسی قرار گرفتند که در نتیجه این بازرسیها تسهیلاتی را در اختیار معدنکاران قرار دادیم تا با استفاده از آن تجهیزات ایمنی خود را بهروزرسانی کنند.
وی در گفتوگو با شبکه اطلاعرسانی تولید و تجارت ایران با بیان اینکه در سال گذشته برای ۴۰ معدن زغالسنگ تجهیزات ایمنی خریداری شد، تصریح کرد: کارشناسان ما هرسال تعداد زیادی از معادن کشور را مورد بازرسی قرار میدهند، اما برخی ازمعادن هر سال به طور ویژه رصد میشوند که معادن زغالسنگ از این دسته هستند. بهعنوان مثال در سال ۹۰ تمام معادن زغالسنگ کشور مورد بازرسی قرار گرفتند و گزارشهایی تهیه شد که براساس آنها نسبت به تامین تجهیزات ایمنی ۴۰ معدن زغال اقدام کردیم.
او ادامه داد: تامین تجهیزات ایمنی معادن شامل ادوات مربوط به سنجش گاز،سیستم تهویه مدرن،تجهیزات ایمنی فردی، کپسول خود نجات و بسیاری از اقلام دیگر میشود که تسهیلات یارانهای مربوط به آن از محل کمکهای فنی و اعتباری وزارتخانه پرداخت میشود.
این مقام مسوول با تاکید براینکه پرداخت این تسهیلات کماکان ادامه دارد، افزود: متقاضیان دریافت تسهیلات مربوط به ارتقای ایمنی معادن زغالسنگ، مشمول ۵ درصد یارانه سود تسهیلات میشوند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر اینکه معادن زغالسنگ همواره از مخاطرهآمیزترین معادن جهان بودهاند، تصریح کرد: بهرغم پیشرفتهای علمی که در روشهای استخراج معادن صورتگرفته، اما هنوز در برخی مواقع شناسایی وجود حفرات گازی درلایههای زغال قابل پیشبینی نیستند که این عوامل همواره موجب بروز حوادث جانی در کشورهای مختلف میشود.
جعفری افزود: بهعنوان مثال بروز حادثه در معادن زغالسنگ، کشور زلاندنو و کلمبیا به ترتیب ۲۹ و ۲۱ نفر کشته بهجا گذاشته است. همچنین در سال ۲۰۰۶ از ۷۲ نفر فوتی در معادن کشور آمریکا، ۴۷ نفر جان خود را درمعادن زغالسنگ از دست دادهاند.
وی ادامه داد: در سال۹۰ تنها یک نفر در معادن زغالسنگ کشور در بخش خصوصی جان خود را از دست داده است. همچنین شاخص تولید به فوت در خصوص معادن زغالسنگ در سال ۸۹ برابر ۳۱۴ هزار تن تولید به ازای یک نفر فوتی و در سال ۹۰ برابر ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید به ازای یک نفر فوتی بوده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، با تاکید بر اینکه برای کاهش هرچه بیشتر حوادث معدنی و ارتقای ایمنی معادن سیاستهای تشویقی و تنبیهی در نظر گرفتهایم، ادامه داد: بعد از انجام بازرسی از معادن که توسط کارشناسان انجام میشود، نتیجه بازرسی به بهرهبردار ابلاغ میشود. در صورتی که بهرهبردار نسبت به ارتقای ایمنی و رعایت استانداردها اقدام نکند، مطابق ماده ۲۰ قانون معادن با او برخورد میکنیم.
وی افزود: براساس ماده ۲۰ قانون معادن، درصورت عدم رعایت نکات ایمنی از سوی بهرهبردار در مرحله اول تذکر میدهیم و در صورتی که در مهلت قانونی اقدامات لازم را به عمل نیاورد، پس از اخذ خسارت نسبت به سلب صلاحیت بهرهبردار اقدام خواهد شد. همانطور که در سال ۹۰ مجوز بهرهبرداری حدود ۵ معدن زغالسنگ را که در مهلت قانونی نسبت به رعایت استانداردهای ایمنی اقدام نکرده بودند، باطل شد.
او در عین حال تاکید کرد: ما در کنار این سیاست تنبیهی، برنامههای تشویقی هم برای معدنکاران در نظر گرفتهایم؛ بهگونهای که اگر استانداردها و ضوابط ایمنی ازسوی بهرهبرداران رعایت شود، آنها را در اولویت دریافت تسهیلات قرار خواهیم داد.
جعفری با بیان اینکه ارتقای شاخص ایمنی در معادن زغالسنگ طی سنوات اخیر نتیجه اقداماتی از قبیل اجرای طرح تجهیز معادن زغال بوده است، گفت: برگزاری ۱۶۹دوره آموزش ایمنی و مانور ایمنی در معادن زغالسنگ و تشکیل کمیته پشتیبانی معادن زغالسنگ در ستاد وزارتخانه از دیگر اقدامات این وزارتخانه در جهت بهبود وضعیت معادن زغالسنگ کشور بوده است.
وی در خصوص جزئیات این طرح گفت: در این طرح طبق گزارشات کارشناسی مشترک وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کارشناسان سازمان نظام مهندسی معدن کشور که نسبت به انجام بازرسی دورهای از معادن زغالسنگ اقدام میکنند، موارد نقص در روش استخراج یا تجهیزات معادن اعلام و بهرهبرداران موظف به اصلاح نواقص اعلام شده در اسرع وقت میشوند و در صورت نیاز تسهیلات یارانهای به آنها پرداخت میشود.
منبع:گسترش صنعت